Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Boullion maken met lavas


chaotik

Aanbevolen berichten

Hallo!

 

Ik heb al 3 jaar een lavas plant in mijn tuin. Om mij heen riep iedereen wat een heerlijke boullion je ervan kon maken. Ik houd van koken, dus ik ervaarde dat dus als een leuke uitdaging, maar wat ik ook deed, ik kreeg altijd hele slappe boullion. Ik moest het dan uiteindelijk zo bij kruiden dat ik net zo goed een boullion blokje had kunnen gebruiken.

Maar de aanhouder wint blijkbaar, want eindelijk heb ik de truck gevonden! Een tijdje terug had ik een gesprek met iemand over iets compleet anders dan planten en hij zei: 'Soms hebben dingen gewoon de tijd nodig om te bezinken'. Ik dacht toen meteen aan de lavas (nee hoor, ik heb geen obsessie met planten ) Ik dacht, die truck ligt em dus bij het laten intrekken . Ik heb het gewoon nog nooit lang genoeg laten intrekken! En ja hoor, ik had gelijk.

Aangezien ik het echt nu helemaal pro lavas ben. Ik bedoel, je gebruikt een stuk minder zout, chemische (kleur) middelen enzovoorts en hoe vet is het sowieso om iets gewoon zelf te doen??

 

Goed, hier komtie:

 

Ik heb een pan waar 2,5 l water in past dus, alles is daar op berekend...

 

Je pakt zoon 4 middel grote lavas takken met veel bladeren dr aan.

Deze kieper je in een pan met 2,5 l water en kook dit een uurtje zachtjes.

Daarna zet je het vuur uit. Je gooit er daarna 2/4 kruidnagels bij. Niet erbij gooien tijdens het koken, anders word de smaak te heftig

(Naar smaak dus. Als je er 4 doet krijg je een stevige smaak, dit is bijv lekker bij linzensoep of bruinen bonen soep, maar wanneer je bijv tomatensoep maakt ofzo, is het juist lekker wanneer die wat zachter en romiger is, dus dan doe je er maar 2)

Nu komt de truck. Eigenlijk is het een ideale truck, want je hoeft er niks aan te doen! Je laat het gewoon lekker een dagje staan.

De volgende dag, wanneer je de soep wilt eten gooi je je verdere ingredienten erbij. Zout naar smaak en klaar is kees!

 

Ik zou zeggen veel succes!

 

dscn185333581336067864.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb toevallig nu een soepje staan trekken met lavas, maar dat is dan extra... niet als bouillon. Jouw recept ga ik ook uitproberen, want ook ik heb een heftig grote lavasstruik, en hij is nog maar net begonnen... die komt straks ver boven mijn hoofd ... ha, ha...

 

Ik had vandaag ook iets nieuws... meestal gebruik ik alleen de blaadjes, maar deze keer had ik de stengels in dunne ringetjes gesneden... was zeer content met mijn 'uitvinding' ...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook lekker!

 

Lavassoep:

 

25 gram boter

2 uien, gesneden

300 gram geschilde aardappelen, in blokjes gesneden

4 eetl. fijngehakte lavasbladeren

700 ml kippen- of groentenbouillon

300 ml melk of 1 kopje room

nootmuskaat, peper en zout

 

Boter smelten, uien fruiten en aardappelen 5 minuten meebakken. Bouillon toevoegen en de lavasblaadjes, met het deksel op de pan ongeveer 20min. koken tot de aardappelen gaar zijn. De soep pureren en wat melk of room erdoor doen, dan op smaak brengen met zout, peper en wat nootmuskaat. Bij eventueel opwarmen maar niet meer laten koken.

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen...

 

Groetjes! Meekje

Link naar reactie
Delen op andere sites

En haal je die takken er daarna uit? Of zijn ze een soort van stuk gekookt en laat je ze zitten?

 

 

Ik kook de lavas een klein uurtje zachtjes en laat het daarna een dagje trekken. Pas wanneer ik er echt een soepje van ga maken haal ik de lavas dr uit.

 

@ Rantje, wat jammer! Ken je niemand met een lavas plant? Je kan em namelijk ook scheuren. Gaat makkelijker dan via zaad een lavas plant kweken en sneller ook natuurlijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...