Jump to content

Inmaak recepten ZONDER Wecken


Cupcakeje

Recommended Posts

hey mensen,

 

ik ben helemaal geïnspireerd door de mooie potjes vol met lekkere dingen die ik hier tegen kom op het forum. Alleen ik heb geen weckpot! op internet kon in amper recepten vinden voor inmaken zonder weckpot. Dus ik probeer het hier eens. Ik heb al wat recepten zonder weckpot hier voorbij zien komen zoals heerlijke pasta saus. Maar misschien hebben meer mensen profijt aan een verzamel topic voor alle inmaak recepten zonder weckpot.

staat je recept hier al ergens op het forum geen probleem van het linkje word ik ook heel blij. Dan hebben we alle recepten bij elkaar.

 

Ook zou ik heel graag recepten voor bijzondere en lang houdbare dressings ontvangen! Zo kocht ik laatst op een tuin fair handgemaakte bosbessen dressing die was wel 3 maanden houdbaar en hartstikke lekker, Zit natuurlijk geen recept bij. Dus voor fruit ( of andere aparte ) dressings lees ik ook met plezier de recepten.

 

Ik weet in ieder geval dat ik dan veel gebruik zal maken van dit topic. Alvast hartstikke bedankt!

Link to comment
Share on other sites

Ja dat klopt....groenten zullen niet gaan zonder wecken....zaken die voor de helft uit suiker bestaan, wél. Zoetzuur (augurk bijv) heb ik vorig jaar geprobeerd; de helft van de potten zijn nu nog goed....de rest is gaan gisten.....bolle deksels....plofgevaar=niet leuk.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Alleen ik heb geen weckpot!

Of bedoel je dat je geen 'echte' weckketel hebt? Je kunt ook in een gewone pan wecken, deden ze vroeger ook

Als je maar de juiste tijd en temperatuur aanhoudt.

 

Zie ook https://www.moestuinforum.nl/post165927.html?hilit=handdoek#p165927

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

ow zo een rekje kan vervangen worden door een handdoek die heb ik dus wel is er echt een thermometer nodig? of moeten de meeste recepten 100 graden of meer zijn want dan laat ik het gewoon koken?

 

 

Een thermometer kan je kopen in bv ikea kost niet veel 8,99€ en werkt goed. Is ook met timer en alarm als je je ingestelde temp bereikt hebt.

 

 

fantast-bakthermometer-timer59837pe165774s470071375303451.jpg

 

http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/20103016/?query=FANTAST+Bakthermometer%2Ftimer

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Die heb ik ook, maar ben er niet blij mee. Volgens mij meet hij ook de stoom, want water kan toch niet warmer worden dan 100 graden?? Ik krijg waarden van 110 en 120 graden Celsius bij het wecken....

 

Als ik mijn theorie nog goed ken van op school begint water te koken vanaf 100 °. Op men werk koken we soms tot 130 ° wij gebruiken er ook zo een. Ik ga niet beweren dat hij 100% juist meet maar heb de test al gedaan met onze andere thermometer en is Max 2° verschil.

 

Frederik

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Op men werk koken we soms tot 130 °

Heb je het dan over zuiver water, onder normale druk (dus niet in een snelkookpan) en op zeenivo ??

Volgens mij is kokend water dan per definitie 100°C.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

hoi,

wat goed kan is tomatensap of moes. gewoon in gesteriliseerde jampotten met schroefdeksel. ik roer rijpe tomaten door een passe-vite en kook het tomatensap zonder toevoegingen max 5 minuten door. het sap gaat kokend in de potten, afvullen zoals jam, deksel erop schroeven, controleren of ze allemaal ploppen bij het afkoelen, in de kelder zetten en klaar. in tegenstelling tot wat meestal geadviseerd wordt keer ik de potten nooit om na het vullen. ik houd de deksels liever schoon en het gaat prima zo. succes ermee! christa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
Je kunt ook in een gewone pan wecken, deden ze vroeger ook

Als je maar de juiste tijd en temperatuur aanhoudt.

 

Een domme vraag misschien (ben ik blijkbaar goed in), maar hoe kan je in een gewone pan je water voor bijvoorbeeld 20 minuten op 80 graden houden? Ik snap dat je dat af kunt lezen op een thermometer, maar kan je het gas precies zo instellen dat de temperatuur dan constant blijft? Dat heb ik eigenlijk nooit geprobeerd. Maar als dat zo is, dan koop ik een goede thermometer en geen weckketel.

  • Like 1

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Nou ja, echt handig en makkelijk is het niet, maar het kan wel ja, al moet je er wel bij blijven en - zeker in het begin - geregeld bijstellen.

En het komt niet op een paar graden aan hoor

Hier zie je in kringloopwinkels nog geregeld die ouderwetse (ketels en) thermometers.

Ik vind het vooral handig bij kleine hoeveelheden, en die grote weckketels zijn sta-in-de-wegs.

(En domme vragen bestaan niet hè ).

  • Like 1

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Fijn om te weten! Dan ga ik (voor nu) op zoek naar een goede thermometer. Mijn keukenkastjes steunen en zwoegen al genoeg, een weckketel erbij is me net teveel pas- en meetwerk nu ik een ander alternatief heb.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...