Jump to content

grasje

Members
 • Posts

  8
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by grasje

 1. Ik dacht inderdaad dat het grootste probleem zit in het gebruik van verse kruiden. Wanneer je ze vooraf droogt dan is het vocht eruit maar of alleen dat voldoende is weet ik ook niet.
 2. Ik heb hier geen persoonlijke ervaring mee maar ik heb wel gelezen dat je op deze manier kans hebt op botulisme. Het lastige daaraan is dat je dat niet kan zien of proeven maar het dus wel gevaarlijk is.
 3. Wij zijn anderhalf jaar geleden verhuisd naar een huis met een tuin van ruim 2000m2. Stap voor stap zijn we het één en ander aan het veranderen. We zijn begonnen met een moestuin deel, dicht bij ons huis en de buitenkraan. Dat is fijn met watergeven en ook als we even snel wat willen oogsten tijdens het koken. Verder hebben we eenden en kippen in een hoek van de tuin waar al veel bomen stonden, een deel hebben we verwijderd omdat het erg wild was en we hebben ook weer wat fruitbomen terug gepland. Zo hebben ze veel beschutting om te schuilen voor roofvogels en kunnen ze de schaduw opzoeken. Uiteindelijk is het goed om niet te snel te willen gaan, door je tuin te leren kennen kan je een betere indeling maken. Zo kan je ontdekken waar het bijvoorbeeld (te) nat of (te) droog is, waar teveel wind komt of veel of weinig zon. Wij hebben een terras met druif voor de schaduw het dichtst bij ons huis, hiernaast een buitenkeuken waar we overdekt kunnen zitten, daar achter ligt de moestuin. Dit is de zuidkant van ons huis. De eenden en kippen zitten op het oosten en op het westen hebben we een stuk thee/kruidentuin. Verspreid over de tuin hebben we fruitbomen staan en dat willen we nog uitbreiden komend najaar. Pompoenen, aardperen en artisjokken hebben we nu aan de rand van de tuin staan. De noordkant is nu nog vrij leeg, daar gaan we langzaamaan meer invulling aan geven. Uiteindelijk is elke locatie anders. Zo wonen wij in Bulgarije met warme en droge zomers, we wonen vrij hoog waardoor we veel wind vangen. De situatie is dan geheel anders dan bijvoorbeeld een perceel in Nederland in een bebost gebied. Uiteindelijk ontdek je vanzelf wat voor jullie wel of niet werkt. Leuk dat je bijen houdt, dat willen we ook nog gaan doen in de toekomst.
 4. grasje

  Nieuw lid

  Absoluut, we wilden eigenlijk loopeenden kopen maar die waren hier in de regio niet te krijgen en drie uur enkele reis vonden we wat overdreven... Toen zijn we maar naar de pluimvee markt in de buurt gegaan en er was één verkoper met eenden dus zodoende hebben we nu twee muileenden waar we heel blij mee zijn. Voor nu vinden we twee eenden ook wel even voldoende maar voor de toekomst zijn loopeenden zeker een optie. Vooralsnog hebben we hier ook nog amper slakken gezien, we zitten hier hoog en droog wat betreft de slakken is dat een voordeel.
 5. grasje

  Nieuw lid

  Helaas, nog niet. De vaste kippenman stond afgelopen zaterdag niet op de markt. Ik denk in verband met de vogelgriep, we hebben online al even wat advertenties gezocht maar vinden zijn kipjes toch leuker. Misschien ook niet geheel onverstandig om even te wachten met het oog op de vogelgriep, we willen ook geen risico creëren voor onze eendjes... Geen haast dus, al hebben we er wel veel zin in🙂.
 6. Ik heb vandaag de aubergines voor gezaaid, vorig jaar hadden we jonge zaailingen gekocht en deze hebben ons een leuke opbrengst gegeven. Ik heb de tsakoniki gezaaid, zijn langwerpig, paars met wit gestreept en lekker van smaak (ik vermoed dat we deze vorig jaar ook hadden).
 7. grasje

  Nieuw lid

  Bedankt voor alle reacties! Het is inderdaad een grote stap om in het buitenland te gaan wonen maar we zijn er heel blij mee dat we het gedaan hebben. In Nederland zouden wij als starter op de huizenmarkt vrijwel niks kunnen kopen en zeker geen vrijstaand huis met een leuk stukje grond erbij. Hier hebben we dat zelfs zonder hypotheek kunnen doen, wat erg veel vrijheid geeft. Daarnaast is het klimaat heel fijn, de natuur prachtig en de mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Veganistisch eten is inderdaad zonder dierlijke producten, dus geen vlees, vis, zuivel, ei en honing (al eten we wel af en toe wat honing van de imker uit ons dorp). Vegetariërs eten geen vis en vlees maar wel andere dierlijke producten. De eieren van de kippen gaan we inderdaad ruilen/verkopen aan Engelse expats die hier in ons dorp wonen. De meeste Bulgaren hebben zelf kippen en eieren terwijl de Engelsen hun eieren vaak in de supermarkt kopen, dus dat scheelt weer iets qua legbatterij kippenleed😇. Onze buurman is een fanatieke moestuinder en komt het ons nu steeds vertellen als hij iets gezaaid heeft en als hij wat zaadjes over heeft krijgen we meteen wat zaadjes inclusief instructies. Hij vindt het erg leuk dat wij ook een moestuin hebben. De kippen gaan er inderdaad komen, vandaag het hok bijna afgemaakt (nu even wachten op het opladen van de boormachine) en de ren is ook bijna compleet. Volgende week zaterdag gaan we waarschijnlijk kipjes kopen op de markt.
 8. grasje

  Nieuw lid

  Hallo, Sinds vorig jaar zijn we gestart met een moestuin. We zijn naar Bulgarije verhuisd en hebben een fijne tuin met genoeg ruimte voor een moestuin. Aangezien we vorig jaar in mei aankwamen moesten we alles nog aanleggen en zaaien waardoor we een achterstandje hadden maar dat is helemaal goed gekomen. Gedurende de zomermaanden hebben we helemaal geen groente hoeven kopen. We eten veganistisch, dus er gaat hier best wat groenten doorheen. Komend jaar willen we dit nog wat verder uitbreiden, afgelopen winter hebben we een aantal fruitbomen, frambozen, aardbeien en bessen geplant. Druiven stonden al in de tuin dus daar hadden we al veel fruit van. We hebben twee leuke eenden, een hond en willen er straks nog een paar kippen bij kopen. Aangezien we dus nog redelijk onervaren zijn vind ik het leuk om hier wat informatie op te doen.
×
×
 • Create New...