Jump to content

japie101

Members
 • Posts

  109
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by japie101

 1. Ik wil ook wel mee doen! Zie de PB wel tegemoet!
 2. Ik heb een aantal jonge fruitbomen (appels en peren, laagstammig) die nog niet hebben gedragen maar het wel heel erg goed doen. Dan bedoel ik dat er gezonde groei is en veel groei, veel scheuten op de gesteltakken. Zo goed dat ik denk dat ik er iets mee moet, bijv. zomersnoei. Ik lees over innijpen van scheuten etc Op de foto een gieser wildeman ook die sterke groei heeft. Wie kan wat tips geven, wanneer moet ik iets doen met deze nieuwe scheuten, en wat doe ik dan exact, op hoeveel bladeren snoeien of innijpen. De bloemknoppen van volgend jaar worden in de zomer gevormd dus mag ook niet te laat denk ik dan. Alvast bedankt voor het meedenken
 3. Goldfish slaat de spijker op de kop, dit is niet te vergelijken met een late nachtvorst. Ik heb bij mij preventief wat ingepakt, heb ook geen ervaring met vorst en abrikozen daar dit mijn eerst jaar is van deze TomCot.
 4. Ik zou gaan voor een laagstam Conference als leifruit, zelfbestuivend, lekker, en gemakkelijk te telen, tevens goed verkrijgbaar.
 5. Dan kun je het beste eens bij "de Batterijen" gaan kijken, is een tuincentrum/boomkwekerij waar ze goede spullen, en verstand van zaken hebben. In deze tijd van het jaar hebben ze ook fruitbomen/fruitstruiken met kale wortel (scheelt in prijs). Kijk eens op http://www.batterijen.nl/
 6. Wat mij betreft snoeien we altijd na de oogst, ook rigoureus, maar dan smeer ik de wond wel in met Lac Balsam, een wondafdekmiddel, en inderdaad doe ik het op een droge warme dag.
 7. Ik heb vandaag ook nog wat Zoom F1 plantjes uitgepoot, had ik gezaaid in van die AH moestuin turf potjes die verteren in de grond. Ik heb al een veldje staan en die doen het prima, dit is voor de late oogst (hoop ik).
 8. Uitdunnen is bij pruimen een must, regel is per 10 een pruim maar daar komen de meeste hobbytuinders niet aan, ik ook niet. Wat betreft je rotte vruchten: als je alle rotte pruimen uit de boom verwijderd, heb je volgens mij kans dat er nog wel een paar pruimpjes te plukken zijn. Het infecteert ook andere vruchten die contact maken dus verwijderen is de boodschap. Ik heb elk jaar wel wat vruchten die er last van hebben, dit jaar wat meer sinds een hagelbui een ruime week terug. Maar niet getreurd, ik kan de productie toch al niet aan eten en verwerken.
 9. Niet zoveel, veel belangrijker is niet tegen de stam te gieten, maar beter op de grond er naast. Meloen is echt heel leuk maar wel lastig hoor, ik zie vaak goede resultaten wanneer mensen de planten een beetje verwaarlozen, dus niet teveel aandacht en water geven. In de kas top ik de planten en leid ik 1 scheut per plant omhoog. Zijscheuten knip je in op 2 bloem knoppen. (Altijd 1 reserve)
 10. Misschien een gevalletje van: "een komkommer giet je groot, een meloen giet je dood" ?
 11. Bedankt voor je reactie sugar. Het gaat niet zozeer om de grootte al is dat wel een leuke bijkomstigheid, ik kijk ook naar smaak en kwaliteit primair, maar juist daar scoren deze rassen niet slecht. Vandaar dat ik er benieuwd naar ben. Ik heb overigens vanuit Primrose uit de UK een reply ontvangen dat ze geen vergunning hebben om naar NL te shippen. @sugar, heb jij nog tips waar dit plantgoed te bekomen?
 12. Bij mij ook een slappe plant, geef nu ook water (nooit gedaan) en trekt ietwat bij, maakt nieuwe scheuten, maar het houdt niet over.
 13. Vanaf woensdag div fruit bij de ALDI oa druiven blauwe bes en kiwi.
 14. @Bit, komt in orde als het zover komt. @Sparky, ik had deze gevonden in de UK: https://www.primrose.co.uk/blackberry-karaka-black-9cm-pot-p-106063.html
 15. Ik zie inderdaad alleen maar frambozen stengels.
 16. Ik wacht natuurlijk nog even af, maar stel dat ik ga bestellen in het buitenland, is het misschien een idee om wat meer te bestellen. Echter wil ik er niet mee blijven zitten Maar goed dat is misschien op de zaken vooruit lopen, wellicht zijn er dichter bij huis zaken te bestellen.
 17. Ik zou er niet in gaan knippen in dit stadium, rijp worden ze toch wel, misschien wat later, maar de bladeren zijn de longen van de planten, die moet je nu met rust laten.
 18. Ik denk dat dit eerder te maken heeft met de overgang van de plant (van de winkel?) naar de plek in jouw tuin. Als dit een plant is geweest die nooit direct zonlicht heeft gezien, en dat dan in jouw tuin wel voor z'n kiezen krijgt, reageert de plant daar op. Voorzichtig wennen is dan het advies, maar daar heb je nu niets meer aan, waarschijnlijk zullen nieuwe scheuten prima in staat zijn om hier mee om te gaan. Ik herken in ieder geval niet dat een kiwibes niet tegen volle zon kan, sterker nog, dat vinden ze heerlijk, en is ook nodig voor goede afrijping, in de schaduw ga je dat zeker niet redden!
 19. Ik kijk al een tijdje naar de hele grote bramen, die voornamelijk uit de USA / Nieuw-Zeeland komen. Ik heb ze zelf nog niet, maar wel interesse, en ben benieuwd naar de smaak/groei en verdere ervaringen. Een aantal rassen worden alleen gekweekt onder licentie, en zijn dus niet te verkrijgen, ook niet elders in de wereld. Heeft iemand hier in Nederland ervaring mee, en/of is het ergens in Nederland verkrijgbaar, voordat ik eventueel naar de mogelijkheden ga kijken om het uit het buitenland te halen? Op dit moment is mijn oog gevallen op twee rassen: (ik neig vooralsnog naar Karaka Black omdat die veel in de UK wordt geteeld en daar positieve resultaten laat zien. Columbia Star Karaka Black Heeft iemand hier in Nederland ervaring mee, en/of is het ergens in Nederland verkrijgbaar, voordat ik eventueel naar de mogelijkheden ga kijken om het uit het buitenland te halen?
 20. Een komkommer wil groeien groeien en nog eens groeien, dus als ie daarvoor genoeg voeding (lees water) krijgt, zal de plant wanneer je m topt gewoon verder willen groeien en weer nieuwe scheuten ontwikkelen, en die kan je indien nodig ook weer toppen. Uiteindelijk komen er alleen op die nieuwe scheuten komkommers dus je wit ook wel dat de plant nieuwe scheuten blijft ontwikkelen.
 21. Ik heb nog wat plantjes over, komen grotendeels van proffesionele teler, ook wat eigen stek. Komen als plug of als perskluitjes, alles op=op Groenten: €0,20 p.s. Aubergine Sultane F1 Spitskool Knolselderij Rode kool Paprika/tomaat: €0,30 per stuk (kleine plantjes) Snack paprika 'Snacky red F1 cherry tomaat 'Trilly F1' Paprika Lamuyo F1 Tomaat 'Maestria F1' (sterk tegen aardappelziekte) Tomaten: €0,50 (verpot) cherry tomaat 'super sweet 100' gewone tomaat Sla: €0,15 p.s./ 8 voor €1.00 Botersla/ kropsla Eikenbladsla Lollo Rosso Krulsla?/andijvie? Fruit: (prijs per stuk, in pot gestekt) Doornloze braam 'Thornless Evergreen' €3,00 Vlierbes 'Haschberg' €2,00 Kruiden: prijs per stuk Citroen Verbena Augurk 'Hokus' €1,00 Ophalen in Nieuw-Beijerland (Hoeksche Waard)
×
×
 • Create New...