Jump to content

Mispel

Members
 • Posts

  190
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Mispel

 1. Ik ga hier weer even de bromsnor uithangen, maar er valt mij iets op. Er komt onmiddellijk tegenwind bij de reactie om naar een echte kweker te gaan. Ik snap dat, het topic gaat nu net over dit soort van boompjes en dan is die reactie op zich weinig constructief. Maar de reacties die daarop volgen vind ik even problematisch. Vanuit een soort ‘onwetendheid’ worden de boompjes vanuit een discounter even vergeleken met deze van een professionele kweker en ‘beter’ bevonden, want veel fruit. Een beetje een domper voor de experts vanuit de kwekerij. Ik wil niemand aanvallen, maar redeneren jullie even mee.. Volgens mij kan je beiden niet zinvol vergelijken. Aldi (of wat dan ook) koopt en masse boompjes aan, allicht van verschillende leveranciers, en kleeft daar het etiket ‘pruim’ op zonder enig idee te hebben welke soort, welke eigenschappen, welke smaak de vruchten hebben of welke eisen ze stellen. Ze worden eenmalig in grote getallen aangekocht, zonder noemenswaardige kwaliteitcontrole, naar de winkels verscherpt als push en er wordt marketing rond gemaakt. Een zeer kost efficiënt proces: de prijs van die boompjes is dan ook zeer laag. Op termijn volgens mij nadelig voor de lokale kwekerijen. Die zijn te kleinschalig om te kunnen leveren aan die giganten. En hoewel hun ervaring en deskundigheid op prijs wordt gesteld door liefhebbers, komt volgens mij een belangrijk deel van de inkomsten van de lokale kwekers ook van Jan modaal die bij de eerste zonneschijn in de tuin wat boompjes wil zetten. Die inkomsten loopt hij mis, want ze vissen in diezelfde vijver - en tegen die prijs kan hij niet op. Het risico bestaat dat we in de toekomst het dan maar moeten doen met goedkope, niet langdurige boompjes (= korte termijn veel fruit geven en Dan bergaf) afkomstig van grote commerciële bedrijven waar we niets over weten. Gewoon mijn visie. Ik transponeer mijn ervaring in de retail (hoe de consument zelf de markt kapot maakt door enkel naar de prijs te kijken) even naar dit veld.
 2. We breken voortdurend in op natuurlijke processen. Vaccinatie? Inbreken op een natuurlijk proces. Antibiotica? Inbreken op een natuurlijk proces. Etc. Ik ben overtuigd dat de wetenschappers die bezig zijn met genetische modificatie, wel degelijk weten wat ze aan het doen zijn. Overigens zijn er binnen mijn vriendenkring enkele bio-ingenieurs die zich daarop toespitsen. Met hen babbel ik geregeld over dat thema. Het verschil is net, omdat jij er allicht niet al te veel van begrijpt (ik ook niet, hoor) dat we nogal snel denken dat zij dat dan ook niet zullen doen. Als je de onderzoeksmethoden - en alle daaraan gekoppelde vereisten eens leest - merk je dat er veel meer bij komt kijken dan mensen denken. Het gaat om frequente observaties die reproduceerbaar moeten zijn doorheen de tijd. Er wordt niet gewoon wat gedaan en dan lukraak een proefveld ingezaaid. Wat mij het meest van al angst in jaagt, is dat door het internet onwetendheid hoogtij viert. Mensen praten elkaar wat na, en denken als ze maar lang genoeg hetzelfde zeggen, het een 'valabel' alternatief wordt voor wetenschap. Dan denk ik aan 'flatlanders', dan denk ik aan anti-vaccers, denk denk ik aan allerhande uitspraken over gluten etc. Mensen zijn kuddebeesten. Ik val niemand aan hoor, maar als je als buitenstaander bijgevoegd topic leest kan je alleen meer het woord 'paranoia' en 'fanatisme' gebruiken.
 3. Genetisch material verandert doorheen de tijd; bij het kopiëren van RNA/DNA gebeuren telkens kleine foutjes. Deze foutjes zorgen, in combinatie met een veranderlijke omgeving, voor diversiteit en 'aanpassing' van organismen. Dit is een natuurlijk proces: evolutie. Evolutie kan naar de hand worden gezet: kijk naar het veredelen van rassen. De tijdspanne waarin dit gebeurt, is echter anders. De huidige technologie laat ons toe dit efficiënter en sneller te doen en dit process beter te sturen. Helaas, elk organisme op de wereld is genetisch veranderd - jezelf inclusief. Je zal moeten accepteren dat dit een variabel gegeven is, en dat de mens die hoe langer hoe meer ombuigt in zijn voordeel.
 4. Kleur heeft niets te maken met de rijping. Een rijpe bes kan geel, oranje of rood zijn. Niet zoals een braam. Opbinden is niet nodig. Hij hangt een beetje omdat het belachelijk warm is en al lang niet geregend heeft. Ik heb hem een plens water gegeven dus komt goed.
 5. Links een framboos, rechts de prachtframboos. De vrucht van de framboos is kleiner, maar ze staan in frisjes samen. Het blad is ook heel verschillend. En hier een foto van de prachtframboos zelf. Zoals je ziet, staan de vruchten ver uit elkaar. Ze hebben van nature verschillende kleuren: geel, oranje en rood.
 6. De plant blijft een vrij compacte struik, vind ik. Hij loopt niet zo typisch uit als een framboos en is makkelijk in toom te houden. Ik heb tot nu toe enkel maar wat dode takken weggesnoeid, da's al.
 7. Hallo, Ik heb al 4 jaar deze plant in mijn tuin staan, als ik me niet vergis is het de 'olympic double' - deze heb ik destijds gekocht bij frank op fruitbomen.net. Ze hebben een andere groeiwijze dan frambozen; meer een struikvorm en niet de typische scheuten. Het aantal vruchten is eerder beperkt: ze staan niet bomvol zoals een framboos of braam. De vruchten zijn wel groter, ongeveer het dubbele. De bloemen zijn heel mooi: opvallend paars met een 'dubbele' krans aan bloemblaadjes. Bij mij staan ze in de halfschaduw en doen ze het redelijk goed.
 8. 100% schijnaardbei. Niet giftig, ook niet lekker. Ziet eruit als een aardbei, echter met gele bloemen. De vruchtjes hangen niet maar staan rechtop. Niet te verwarren met een bosaardbei!
 9. Niels, Zou je eventueel nog een foto kunnen plaatsen, kwestie om het eens te zien? Het is de afgelopen dagen inderdaad erg heet, mogelijks heb je een microklimaat tegen de muur (geen wind)? Als je de plant verder geen kans (meer) wil geven, zal je denk ik moeten overstappen op een exoot die de hitte wel aankan en ook klimt. Een blauwe passiebloem kan vorst aan, kan hitte aan en groeit explosief. De bloemen zijn prachtig en de vruchten zijn - euh - 'eetbaar'. Ze overwoekeren met gemak een druif en groeien sterker dan zelfs kiwibessen. Da's een fruitklimmer die geen problemen gaat hebben met de plek.
 10. Als ze wat blad hebben staan, kan je het enigszins zien. Frambozen lichtgroen, gekarteld blad en de achterkant/scheut eerder grijs/witachtig (verschilt van soort tot soort). Braam doorgaans donkerder groen (naar mijn ervaring) en boven en onder zelfde kleur. Een foto zal veel helpen.
 11. Zijn de verkleuringen recent gebeurd, of al een hele tijd? Ik heb verschillende kiwibessen (oa Issai) in onze zuidertuin en nog nooit last gehad van zonnebrand. Wel hebben ze het heel moeilijk met vorst bij het uitlopen en droogte - ze wortelen oppervlakkig en bij volle zon en geen regen kunnen ze slap gaan hangen. Ik heb nu ook 'verdorde' bladeren hangen, maar da's een gevolg van de vorst van begin mei. Mijn gewone kiwi - een zonneklopper - heeft dat overigens ook.
 12. Uitstekend uitgelegd. Het boompje is nu 2 meter hoog en staat 3 jaar in de grond. Voor de eerste keer bloesems gehad dit jaar (niet veel). Wat mij wel opvalt is dat bijna alle bladeren geïmpacteerd zijn. Het is niet 1 specifieke tak of stuk. De kenmerkende afgestorven scheuten heb ik nog niet aangetroffen. Ik bedenk mij net dat vorig jaar er inderdaad zwart geblakerde scheuten aan de boom hingen! Slechts een paar, ik dacht aan een andere aandoening! Een kennis stelde me toon gerust, de ziekte is eigenlijk eerder zeldzaam. Het zou ontzettend slecht nieuws zijn. Ik heb veel fruitbomen staan en ben als de dood voor verdere verspreiding. De bomen komen inderdaad van een 'toonaangevende' kweker.... Wettelijk gezien moet je bacterievuur in belgie melden aan de provincie. meidoorn: mijn overbuurvrouw. Zij heeft ook corniferen staan die ervoor zorgen dat ik steeds weer last heb van perenroest.
 13. @ Bit: ik heb veel respect voor je kennis, maar op basis waarvan differentieer jij tussen beide foto's? Mij lijken de gevallen zeer gelijkaardig. De zijkanten van de bladeren worden zwart en krullen om. Jij ziet vast iets dat ik niet zie. Bacterievuur - ik heb de boom nog niet gesnoeid dus de besmetting moet op een andere manier gebeurd zijn?
 14. Beste liefhebbers, Helpen jullie mij even met de diagnose - welke schimmel/ziekte veroorzaakt dit? Betreft een conference. De randen worden zwart en krullen om.
 15. Ik vrees dat we allemaal prijs hebben. Je kan onze ervaringen ook terugvinden in het kiwibestopic, onder fruit.
 16. Ze zullen het allemaal wel redden. De issai kan goed tegen vorst als hij in rust is, als hij uitloopt heeft hij het er net erg moeilijk mee. Op dat vlak kwam deze vorst echt zeer ongelegen. Ik heb 2 gewone kiwi's en 4 issai struiken. De kiwi's zijn zeker 12 jaar oud, de Issai zitten rond de 8. De schade is hoe dan ook gigantisch, maar niet levensbedreigend. De huidige bladeren zijn praktisch allemaal kapot en slap, de bloemen (die nu nog kleine bolletjes zijn) zijn ook allemaal kapot. Dus een oogst moeten we niet echt verwachten dit jaar. Maar ze maken nieuw blad en komen er weer door. Ze maken echter geen nieuwe bloesems, die zijn naar de knoppen...
 17. Heren en dames experts, Wie helpt mij? Krullende blaadjes, kleine webben en zwarte puntjes.
 18. Beste allen, Vandaag een uitgebreide 'toer' gedaan bij de fruitbomen en vastgesteld dat bij alle bomen (pruim, appel en peer) alle topjes van de nieuwe scheuten ofwel verdwenen waren, ofwel 'afgeknakt' waren maar er nog een beetje aanhingen. Dit bij alle bomen. Opmerkelijk was een verkleuring naar zwart, ik voeg even een fotootje toe. Ik vond ook uitgedroogde bloemetjes, maar dat zou misschien nog normaal kunnen zijn. Hopelijk betreft het hier niet het beruchte bacterievuur?
 19. Wat doen jullie op gebied van bemesting? Ik heb twee van de vier struiken die echt niet willen groeien en ik denk dat het aan de bodem ligt. Ik ben van plan om alle vruchten eruit te knippen zodat ze al hun energie in groei kunnen steken, zou dat werken?
 20. Een fotootje zou ook leuk zijn!
 21. Ik tref nergens die kevertjes aan. Wat zou het nog kunnen zijn?
 22. Mijn prachtframboos staat ondertussen al 'n paar jaar in de volle grond en dit jaar vielen ze op door een zeer uitgebreide bloemvorming. Nu zijn de bloemetjes sowieso mooi om te zien, maar het is me natuurlijk om de vruchten te doen. Vlakbij de plant is er een bijennest dus de bestuiving was zeker in orde. Nu stel ik vast dat (weer, had ik vorig jaar ook al last van) het overgrote deel van de vruchtjes uitdroogt. Graag zou ik weten wat daarvan de oorzaak zou kunnen zijn. Een fotootje heb ik niet, maar op internet heb ik een exact gelijkaardige situatie gevonden. Er wordt daar echter niet echt een antwoord gegeven. Een paar vruchtjes zijn niet uitgedroogd, maar meer dan driekwart dus wel. Aan de bestuiving kan het niet liggen, zou de zon gewoon te hard branden? Wat denken jullie?
 23. Ik gebruik ze als bodembedekker bij mijn braambessen; die komt er makkelijk overheen en ze voelen zich prima beschut onder de braam. Ze helpen ook de bodem wat vochtig te houden.
 24. Gojibes staat er toch ook niet om bekend 'lekker' te zijn, ofwel? Mag dan wel gezond zijn (maar ook daar zijn de meningen erg over verdeeld - als je de Gojibes googlet op zijn Nederlandse naam (boksdoorn), vind je veel waarschuwingen etc over de plant). De bessen worden gedroogd nog wel vaak aangeboden maar dan zullen ze van smaak ook wel anders zijn. Kan volgens mij toch niet tippen aan de klassieke bessen..
×
×
 • Create New...