Jump to content

Aardbeien als bodembedekker


Tania

Recommended Posts

Hee allemaal!

Mijn moeder en ik zijn op zoek naar een fijne bosaardbei om als bodembedekker te gebruiken, in plaats van de schijnaardbei die er nu staat (die dan ook meedogenloos wordt uitgeroeid). Wij zoeken daarvoor naar een bosaardbeitje die voldoende uitlopers maakt om zichzelf uit te breiden. Ik heb wel wat Baron von Solemacher in de kweek staan om hier en daar in de grond te steken, maar die maken geen uitlopers - kwam ik later pas achter

 

Hebben jullie toevallig ervaring met deze, en weten jullie of deze uitlopers maakt? Ik kan het namelijk niet op de pagina vinden:

http://www.123zaden.nl/subpagina.php?insect=&merken_id=52&categorie_id=42&subcategorie_id=65&produkt_id=2379

Link to comment
Share on other sites

De "gewone bosaardbei' ( Fragaria vesca ) maakt wél uitlopers ja. Heerlijk smakende woekerende bodembedekker, maar sluit de grond niet voldoende af tegen andere kruiden of gras.

Link to comment
Share on other sites

Dat kan prima. Wel bedenken dat de Hedera de winnaar zal zijn, gevolgd door de Vinca , de bosaardbei en dan de campanula en dan de Lievevrouwebedstro. Beetje in de gaten houden dus.

De Hedera kan met het minst licht toe, dan de Vinca, dan de Lvbstro en dan de aardbei. Comapanula kan ook in schaduw, maar bloeit dan minder rijk.

Link to comment
Share on other sites

De campanula bevolkt vrolijk de border, ook met munt trouwens, en de hedera en vinca houden we regelmatig bij, dus dat lukt al heel aardig De hedera wordt sowieso eens per één of twee weken bijgeknipt, ook omdat ma het niet netjes vind staan als-ie te veel over 't muurtje gaat hangen De campanula staat inderdaad in het lichtste deel van ons perkje, aan de rand, waar hij vrolijk over de baksteentjes mag hangen.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb hier een veldje vol met muskaataardbeien, woekeren als een gek en hebben best lekkere vruchtjes. Met een zwaar 'parfum', wit vruchtvlees en vrij paars/rode buitenkant.

Kom ze maar uitspitten, ik wil er van af

Giga-gaas.nl

Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! 

moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb 5 jaar geleden een aardbei aanplant gemaakt omdat we zochten naar een bodembedekker. Het ging om een stukje grond van 12 m2. Ik wist totaal niets van aardbeien en kocht ergens 12 plantjes. Dat ging goed, het jaar daarop stonden er zo'n 50 en het jaar daarop was het hele veld vol. En we hadden best goede oogsten. De aardbei is de garriguette, een vroege niet-doordragende aardbei.

 

Maar het idee dat het als bodembedekker zou functioneren en het onkruid weg zou houden bleek onjuist. Het onkruid won het van de aardbeiplanten en ik moest drastische maatregelen nemen. Ik kon het onkruid moeilijk tussen de aardbeien weghalen omdat ik dan de plantjes zou vertrappen. Ik heb het vorig najaar alle aardbeiplanten er uit gehaald, vervolgens al het onkruid verwijderd en heb een deel van de aardbeien terug gezet. Met de 250 plantjes die ik over had heb ik weer anderen gelukkig gemaakt.

 

Ik heb de aardbeiplantjes op kunststof doek gezet. Dat is een zwart, waterdoorlatend doek. Welnu, dat is me heel goed bevallen. Onkruid is minimaal en ik heb dit jaar de grootste aardbei oogst sinds het begin gehad. De foto is vandaag gemaakt; de oogst is al over. Ik vermoed dat ook bosaardbeien het onkruid niet kunnen tegenhouden.

 

Aardbeienveld13991402385476.jpg

Link to comment
Share on other sites

Bij mijn ouders staan er bosaardbeien onder de rode bessen en zie daar toch niets anders staan (staan er al verschillende jaren). Bij hen werkt het wel degelijk zeer effectief tegen onkruid. Je ziet trouwens ook niets van de grond want ze verspreiden zich zeer dicht op elkaar. Gewone aardbeien zet je zo dicht niet op elkaar of je krijgt ook veel minder vruchten. Dus niet zo veel vruchten van de bosaardbeien en de vruchten zijn ook zeer klein, wel lekkerder dan gewone aardbeien (vind ik).

Waarschijnlijk zal het ook afhangen welk onkruid je veel hebt in jouw tuin.

Link to comment
Share on other sites

De bosaardbei is niet zozeer anti-onkruid als een vervanger van de schijnaardbei (Potentilla indica) die er nu staat Daar staat-ie dan samen met lievevrouwebedstro, campanula, vinca minor en hedera De tuin wordt regelmatig bijgehouden om te voorkomen dat de hedera en vinca de boel overnemen. Mams heeft ook nog een dubbeltjesvaren in de tuin staan waarvan ze niet wil dattie onder de hedera verdwijnt, dus dat houden we regelmatig bij c:

Link to comment
Share on other sites

Kan je rustig de gewone Fragaria vesca nemen, ge gewone bosaardbei. Maar ook eventueel andere wat wildere aardbeien. Voordeel van de dicht aan de wilde aardbei aan staande aardbeiensoortjes is ook wel dat ze goed rijpen en smakelijk worden zonder volle zon, en wat schaduw dus.

 

Vanmiddag in Noord Frankrijk in het bos bosaardbeitjes wezen plukken ( de gewone wilde Fragaria vesca ); je moet er wel veel plukken wil je een aardige hap hebben, maar die happen waren dan ook wel érg lekker !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...