Jump to content

Fruit bomen van de Aldi


Aggravath

Recommended Posts

Vind ik een beetje flauwe reactie. Het moestuinforum is toch voor iedereen? Ook voor mensen die bij de aldi een fruitboompje willen kopen die wellicht heerlijk fruit geeft.

Om op de vraag terug te komen.. ik denk dat de aldi geen perzikboompjes verkoopt die niet zelfbestuivend zijn want dan krijgt niemand perziken eraan. Je kunt bij de aldi even op het kaartje kijken of er een ras op staat en dat ras dan even googlen of ie zelfbestuivend is

Link to comment
Share on other sites

NEE! Dit forum is alleen voor de die-hard moestuinnazi's

 

Bedankt voor de nuttige antwoorden. We hebben 1 boompje genomen en gaan zien wat het geeft.

 

Wie weet krijg ik er wel plastic vruchten aan gezien hij niet van een "echte" kweker is.. kan ik mijn nichtje er ook nog blij mee maken voor in haar speelkeuken

Link to comment
Share on other sites

Zonder ras is het moeilijk zeggen of het een goede zelfbestuiver is.

Wat wel een voordeel van deze boompjes is, dat er altijd een gecertificeerde onderstam onder zit. Anders mogen ze geloof niet meer verkocht worden.

 

En nee het is geen rotzooi.

 

De overvloedige fruitfdracht is te wijten aan de traaggroeiende onderstam.

Daarom duurt het bij halfstam langer en bij hoogstam nog langer voor er goed en wel fruit aan komt.

De hoogstam en haklfstam steken eerst de energie meer in het groeien en dan pas in fruit.

Maar voor de toekomst is vaak een hoogstam duurzamer doordat de boom minder snel is uitgeput.

 

En word het niets met zon boompje, dan is er geen massa geld mee verloren

 

Het is wel jammer voor de handel omdat het stukje advies vaak ook wat waard is, maar daar hebben we de gratis moestuin forum dan maar weer voor hé!

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Even iets anders..dit gaat dan niet over lidl maar gamma. Ik heb bij de gamma eea gehaald en ik heb gamma gemaild met de vraag welke onderstammen de boompjes op staan. Ze hebben het bij de kweker nagevraagd voor me dus ik dacht ik zal dat even hier delen. Wellicht leuk om te weten voor degenen die fruitbomen bij de gamma hebben gehaald

 

Appel Cox: M9

Appel Jonagold: M26

Peer Conference: Kwee A

Pruim Opal: St. Julien A

Perzik Redhaven: Prunus persica

Morel: Antypka

Kers Hedelfinger: Colt

Link to comment
Share on other sites

Ik ga hier weer even de bromsnor uithangen, maar er valt mij iets op.

 

Er komt onmiddellijk tegenwind bij de reactie om naar een echte kweker te gaan. Ik snap dat, het topic gaat nu net over dit soort van boompjes en dan is die reactie op zich weinig constructief.

 

Maar de reacties die daarop volgen vind ik even problematisch. Vanuit een soort ‘onwetendheid’ worden de boompjes vanuit een discounter even vergeleken met deze van een professionele kweker en ‘beter’ bevonden, want veel fruit. Een beetje een domper voor de experts vanuit de kwekerij. Ik wil niemand aanvallen, maar redeneren jullie even mee..

 

Volgens mij kan je beiden niet zinvol vergelijken. Aldi (of wat dan ook) koopt en masse boompjes aan, allicht van verschillende leveranciers, en kleeft daar het etiket ‘pruim’ op zonder enig idee te hebben welke soort, welke eigenschappen, welke smaak de vruchten hebben of welke eisen ze stellen. Ze worden eenmalig in grote getallen aangekocht, zonder noemenswaardige kwaliteitcontrole, naar de winkels verscherpt als push en er wordt marketing rond gemaakt. Een zeer kost efficiënt proces: de prijs van die boompjes is dan ook zeer laag.

 

Op termijn volgens mij nadelig voor de lokale kwekerijen. Die zijn te kleinschalig om te kunnen leveren aan die giganten. En hoewel hun ervaring en deskundigheid op prijs wordt gesteld door liefhebbers, komt volgens mij een belangrijk deel van de inkomsten van de lokale kwekers ook van Jan modaal die bij de eerste zonneschijn in de tuin wat boompjes wil zetten. Die inkomsten loopt hij mis, want ze vissen in diezelfde vijver - en tegen die prijs kan hij niet op.

 

Het risico bestaat dat we in de toekomst het dan maar moeten doen met goedkope, niet langdurige boompjes (= korte termijn veel fruit geven en Dan bergaf) afkomstig van grote commerciële bedrijven waar we niets over weten.

 

Gewoon mijn visie. Ik transponeer mijn ervaring in de retail (hoe de consument zelf de markt kapot maakt door enkel naar de prijs te kijken) even naar dit veld.

Link to comment
Share on other sites

Ook ik heb de afgelopen jaren weleens fruitboompjes bij de Aldi gekocht zoals enkele appelboompjes (Jonagold en Elstar) , een pruim (Opal) en een peer (Conference). Volgens het label Nak gecertificeerd materiaal met de blote wortels in jute en een soort houtwol verpakt. Wat mij iedere keer opviel was de slechte kwaliteit van het wortelgestel en daar bedoel ik mee dat er naast wat korte dikke wortels nauwelijks haarwortels aanwezig waren. Ik weet niet of het klopt maar ik heb het idee dat de boompjes gewoon van de grote kwekers afkomstig zijn en dat het de exemplaren zijn die bij het machinaal rooien teveel wortels verloren hebben (ze hebben misschien wat dieper gestaan dan de rest) waardoor ze van minimale kwaliteit zijn. Door dit soort boompjes via de Aldi af te zetten brengen ze nog een beetje op.

 

Het was altijd een beetje sukkelen om de Aldi boompjes goed op gang te krijgen maar voor de rest was er niks mis mee.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Ik ben het ermee eens dat je boompjes in eerste instantie bij goede kwekers moet kopen, hoewel ik eerlijk zal zeggen dat ik vier boompjes gekocht heb (onder de 4 euro per boompje).

 

Het zijn wel slechte rassen (2 Golden delicious en 2 Estar) en laagstam. Ze zijn ziektegevoelig, maar geven misschien toch wat lekkere handappels. De hoogstam die we hebben zijn of moesappels of ze zijn nog te klein.

 

Wij geven echter ook veel geld uit bij goede kwekers, dus ik voel mij niet schuldig dat ik een paar boompjes goedkoop gekocht heb. Het is belangrijk om goede kwekers te steunen, zodat ze goede rassen in stand houden, nieuwe rassen ontwikkelen en evt. importeren.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ik heb 6 aldi bomen gekocht voor in kuipen aangezien ik geen grond heb. het is waar. alleen de jonagold had geweldige wortels.

de rest niet veel helaas en verpakt en klei grond dit jaar niet geweldig maar daar was de prijs ook naar.

maar ik heb ze ook lekker goed gesnoeid zodat ze dit jaar puur op de wortels kunnen focussen.

ik ga waarschijnlijk de vruchten vroeg verwijderen maar ik ga het eerst is aankijken hoe ze zich houden komende tijd.

ze zijn allemaal behalve 1 boompjIMG2018041418013632261524348277.jpge al wakker geworden beginnen al blaadjes te verschijnen.

Link to comment
Share on other sites

Daarom. Geen kwaad woord over de Aldi. Ik zie het zo.. de ene persoon kiest een vijfsterrenrestaurant en de opera als avondje uit, de ander de snackbar en de bioscoop. Maar wellicht hebben beide evenveel lol

Ik heb ook veel lol van mijn golden delicious boom want die uit de supermarkt zijn niet te doen vind ik. Maar vers van de boom verrukkelijk. Ook de schone van Boskoop hoort toch wel in de boomgaard. Super toch, nou heb ik hem voor weinig geld. En de hedelfinger kers is een mooie toegevoegde waarde als bestuiver. Voor 3 euro nogwat.

En de wortels.. tja ik krijg van de kwekers ook niet altijd goede wortels en bovendien als het eenmaal aanslaat is het prima. Voor dat beetje geld kun je je er geen buil aan vallen.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Helaas klopte bij mij het label met de rasaanduiding niet.

Dit voorjaar aangeschaft, ging dit seizoen al bloeien. Toch maar een paar beginnende vruchtjes laten zitten. En nu:

2018101018153718111539247973.jpg

Zelfs ik kan zien dat dit geen Schone van Boskoop is, maar Golden Delicious.

Normaal laat je zo een jong struikboompje in het eerste jaar geen vruchten dragen (eerst maar eens groeien). Dan weet je pas na het tweede seizoen of het echt de soort op het label is. Voor bomen die vele jaren meegaan betaal ik toch liever een tientje meer, voor ook een mooier gevormd boompje.

 

Terzijde: erg kleine kluit (volume was nog geen 3 liter), sloeg wel prima aan.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ik weet uit ervaring dat lidl enz bomen en struiken inkoopt bij de goedkoopste leverancier die mogelijk is, grote aantallen etc.

 

Het kan zijn dat dit jaar ze inkopen bij een professionele kweker en het jaar erop bij een tussenhandelaar. De kwaliteit is dus van 0 tot 10 en dat is vaag maar kwestie van aanbod.

 

Ik was huiverig voor hun planten maar ook paprika etc deed het perfect van bvb de Lidl.

 

Geluk hebben komt het op neer.

 

Wil je echt iets goeds, en snel resultaat, neem geënte bomen cq. struiken, kost iets meer maar wel snel fruit en een topboom.

 

Iedereen kijkt anders, de een naar geld de ander kwaliteit, de een vind een framboos al top de ander specifieke soorten zoals Glen Ample.

 

Negatief reageren op iemand zijn post is zinloos, we zitten om elkaar te helpen, feedback te geven en te leren.

Link to comment
Share on other sites

Helaas klopte bij mij het label met de rasaanduiding niet.

Dit voorjaar aangeschaft, ging dit seizoen al bloeien. Toch maar een paar beginnende vruchtjes laten zitten. En nu:

2018101018153718111539247973.jpg

Zelfs ik kan zien dat dit geen Schone van Boskoop is, maar Golden Delicious.

Normaal laat je zo een jong struikboompje in het eerste jaar geen vruchten dragen (eerst maar eens groeien). Dan weet je pas na het tweede seizoen of het echt de soort op het label is. Voor bomen die vele jaren meegaan betaal ik toch liever een tientje meer, voor ook een mooier gevormd boompje.

 

Terzijde: erg kleine kluit (volume was nog geen 3 liter), sloeg wel prima aan.

Ik heb dat met 2 pruimen van een gerespecteerde boomkweker.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...