Jump to content

Ratten overlast op volkstuinen


citroen
 Share

Recommended Posts

Hoe pakken jullie als bestuur van volkstuinen de ratten overlast aan ?

 

Wat zijn bij jullie de geldende regels om de overlast te beperken ?

 

Dagelijks zie ik bij mijn buurman verse rattengangen in zijn mesthoop , composthoop in zijn grond enz.

 

Omdat we zo kort naast mekaar zitten ,is er enige aanpak nodig om daar van verlost te zijn

 

Hierbij een foto van dagelijks nieuwe gangen in zijn mesthoop

 

Graag jullie aanpak hiervoor.

 

IMG002774361549539049.JPG

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ik betwijfel of er aanpak nodig is, of mogelijk is. Welke overlast is er? Ik heb deze gaten ook op de volkstuin, maar bolgewassen komen gewoon op, zijn dus niet opgevreten. Aardappels werden deels opgevreten, die moeten er dan redelijk vroeg uit. De totale schade valt erg mee.

Bij mij thuis is het anders, buiten dan, binnen komen ze niet. Bolgewassen worden consequent opgevreten, dus dahlias, tulpen, krokussen, noem maar op - het is zo weg. Bonen leggen is ook zinloos. Maar dan is het gazon hier ook een gatenkaas, van muizengaten dan, niet hier en daar een gat, maar veel erger. Dat noem ik wel overlast, want er valt weinig nog te telen. Struiken, dingen op hoogte, dat gaat nog wel.

 

Maar 's winters is het wel het ergste. In elk geval muizen - van ratten weet ik het niet - leven 's winters in groepsverband en vooral dan kunnen hun aantallen sterk stijgen. Wordt het voorjaar, dan ontwikkelen ze weer territoriaal gedrag en verspreiden zich. Als eenmaal de hongermaanden voorbij zijn merk je veel minder van ze. Ik zag nogmaals zeggen dat ik het van ratten niet zeker weet; die zitten hier ook zat, maar dat lijken niet van die grote groepen te worden.

Waar ik woon is het omzoomd door water, dat zal het probleem zijn, er zijn geen compost- of mesthopen, er ligt geen voer voor dieren ergens, er ligt weleens een bult snoeiafval hier of daar, maar niet veel ideale plekjes voor deze dieren. Dat zal denk ik ook de reden zijn dat het hele gazon wordt opengehaald. Maar ze zullen er altijd zijn, ratten en muizen, daar doe ik niets aan.

Er zit hier een ransuil, haast iedere avond hoor ik die, andere roofvogels zijn hier natuurlijk ook wel, maar het beheer hier is pro-weidevogel, dus hun vijanden worden niet uitgenodigd.

 

Ik zou letten op de stammetjes van fruit- bomen en struiken, dat je daar niet tegenaan mulcht of eventuele sneeuw laat liggen, want dan kun je een leuk beschut schuilplekje voor knaagdieren creëeren, en dat ze gelijk ook de bast van die boompjes of struikjes verorberen.

Link to comment
Share on other sites

Ik betwijfel of er aanpak nodig is, of mogelijk is. Welke overlast is er? Ik heb deze gaten ook op de volkstuin, maar bolgewassen komen gewoon op, zijn dus niet opgevreten. Aardappels werden deels opgevreten, die moeten er dan redelijk vroeg uit. De totale schade valt erg mee.

 

Ik vrees dat er is geen overlast dus laten de boel maar hoe deze is niet voor ratten geld , zeker omdat topic starter zegt dat er grote activiteit van ratten te zien is . Dus er zitten waarschijnlijk redelijk wat ratten .

 

Wat ik op foto zie is veel stro vermoedelijk met nog wat granen tussen . Dit voorjaar als er nieuwe planten staan op de tuinen zullen vrees ik ze dat als menu wel gaan nemen .

 

Het grote probleem met ratten is dat ze weinig natuurlijke vijanden hebben . 1 koppel ratten kan heel veel ratten voortbrengen op 1 jaar tijd (volgens internet enkele duizende) .

 

Dus er niks aan te doen lijkt me niet de oplossing .

Ten eerste het voedsel voor de ratten hoeveelmogelijk beperken . Geen voedsel geen ratten . Dus als vb mensen met kippen deze in de morgens eten geven en hoeveelheid dat binnen een half uur op is . Overmatig voederen laat op de dag trekt ratten aan door graantjes die s'nachts blijven liggen

En ratten die er zijn proberen te vangen .

 

Ga eventueel eens bij de gemeente vragen of zij er iets tegen kunnen doen . Vroeger zeker waren hier rattenvangers van de gemeente (vooral voor muskusratten langs waterwegen )

 

Ik ben voor leven en laten leven enkel voor raten niet omdat dit een plaagdier is met zeer beperkte natuurlijke vijanden. Andere plaagdieren kunt je ze bestrijden met natuurlijke vijanden dit lijkt me met ratten niet mogelijk.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 3 years later...

Vraag iemand met een luchtbuks met nachtkijker. Zelf doe ik het ook op die manier en dat is de enige manier die werkt. Het lijkt misschien barbaars, maar dat is het absoluut niet. Een goede schutter schiet niet te snel en bij een goed schot is een rat direct dood. In tegenstelling tot vergif, want dan liggen ze een tijd te creperen. Verder ruim zoveel mogelijk rommel op waar ze in/onder kunnen huizen of van kunnen vreten.

Link to comment
Share on other sites

Het probleem met een buks is dat je iemand moet vinden die er zin in heeft om 's avonds / 's nachts op de loer te gaan liggen om op ratten te schieten. Die mensen zijn er wel maar ze zijn dun gezaaid.

 

Met ratten heb ik totaal geen medelijden. Ik ben zelf opgegroeid op een boerderij gelegen naast een beek. We hebben altijd ratten gehad, in de winter zaten er van die grote waterratten in de maiskuil. Op stal zaten er ook, diverse keren een grote plaag gehad. Met vergif kon je de populatie redelijk binnen de perken houden. We hadden ook altijd boerderijkatten die er regelmatig eentje te pakken namen.

 

Het verbruik van vergif wordt steeds sterker aan banden gelegd. Goede alternatieven zijn er niet. Klemmen en vangkooien werken maar matig. Ratten zijn sluwe beestjes die niet 1-2-3 in een klem stappen. Het voorkomen van ratten is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker op  een volkstuincomplex waar voor de rat vaak wel wat te halen valt. Ik denk dat de problematiek met ratten en muizen alleen maar erger zal worden door de strengere regelgeving. Dan krijg je situaties waarbij je bloembollen alleen nog maar in gazen mandjes kunt poten omdat anders de muizen ze in de winter opvreten.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...