Jump to content

Blago

Members
 • Posts

  23
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Doorn
 • OCCUPATION
  interaction designer, web developer @ Blagoworks.nl

Converted

 1. Mijn vat staat in de schaduw. Heb er nog nooit water bij gedaan, het composteren gaat uitstekend. Heb hier (compostvat-bij-blijven-vullen-of-niet-t20302.html) net een verhaal met fotootjes geplaatst. Misschien helpt dat?
 2. Helemaal waar, weknow... Maar een tweede vat is bij ons niet praktisch qua ruimte. Mijn VAM-vat heeft een luikje waardoor je bij de verteerde compost zou moeten kunnen, maar in praktijk gebruik ik dat niet omdat je er zo slecht bij kunt. Daarnaast heb ik helaas niet de ruimte voor een tweede vat - dus ik doe het iets anders: eens per twee jaar "omzetten en afromen". Daarna gewoon van boven weer aanvullen met plantmateriaal, paardepoep van de straat, dode muis, etc. Wel alles klein en met mate. Toevallig foto's gemaakt van wat er na een jaar in het vat zat: het VAM-vat en de vier kliko's in 2014 voor de helft leeggehaald; dit materiaal is dus van (de rest van 2014), heel 2015 en dit voorjaar. in de witte emmer zit wat ik er nu afhaal, de rest gaat, met extra lucht, weer in het vat. Volgend jaar kan er dan weer de helft uit. Ik heb ongeveer 200m2 tuin, waarvan een heel klein deel moestuin. Ik doe er geen onkruid met zaadjes op; houtige takjes knip ik fijn; soms een beetje eikenblad (maar niet teveel, dat vormt een koek). Wel héél veel smeerwortel . De compost die ik zo verkrijg veroorzaakt geen onkruid-plaag en lijkt een goed bodemleven te hebben / te stimuleren. Als je weinig ruimte hebt, gewoon lekker doen, zo'n compostvat!
 3. Oooh - andere draadje niet gezien, mijn *excusus*.
 4. Wow, wat een heerlijk "project"! Maar inderdaad: wel een verschil met Zuid-Amerika. Hoewel "De Kaapse Bossen" vernoemd zijn naar de Zuid-Afrikaanse Kaap... ik begrijp dat er enige gelijkenis was, 100 jaar geleden.
 5. Rucola van de AH zaadjes. Heb er stamppot van gemaakt.
 6. Ik heb dat zo met ananasmunt gedaan: wortelen in water. Ik heb 5 takjes zoals jou stekje in een grote pot (met potgrond) geplant. Na het planten goed water gegeven, en gezorgd dat het niet uitdroogt (of verzuipt bij veel regen...). Dat was vorig jaar; dit jaar vond ik de takjes in april wat lang en spichtig, en heb ik alles in de pot op 4 blaadjes kort geknipt. Deze groeien nu uit tot mooi groene, niet spichtige takjes. Waarschijnlijk bedoelde je vriendin dit?
 7. Aha! Nou, ik wil zeker niet gaan spuiten. Tot nu toe heb ik geen condens zien verschijnen, maar ik kijk het even aan tot het weer wat warmer is, en dan gaan ze er weer af Vorig jaar is 't ook gelukt zonder plastic!
 8. Ik heb twee grote rabarberplanten waar ik elk voorjaar veel vanaf kan halen, dus ik probeer wel eens wat uit. Lekker! Hier wat ideetjes! - Vroeger maakte ik moes à la oma: stukjes in de pan "met aanhangend water" en dan stuk koken, beetje aardbeienjam erbij, suiker naar smaak, kaneel. Nu doe ik er juist 500ml extra water bij (nog even geen suiker of kaneel), laat 1 minuut de kook erover komen, stort dan alles in een vergiet en het opgevangen rabarberwater gebruik ik als limonade-basis! De stukjes in het vergiet terug in de pan, suiker en kaneel erbij, en nog kort even koken tot een compote. - Rabarber-limonade: het opgevangen rabarberwater in een flesje gieten en af laten koelen. Een beetje in een glas met koud kraanwater (snel klaar), of met een beetje citroenlimonade-siroop en bruisend flessewater (de chique variant), is errug lekker. Er hoeft wat mij betreft geen suiker bij. Ik heb de rabarber-margarita-variant hiervan nog niet geprobeerd - maar, yum. - Rabarbermoes met yoghurt-ijs. Super. - Kort gekookte rabarber stukjes met suiker en kaneel over een zelfgemaakte pizzabodem strooien, afbakken en serveren als zoet dessert... - Dit jaar favoriet: rabarber-pudding-plaatcake. Hieronder het recept. --- Rabarber-pudding-cake --- Vorm: 17 x 27 cm, 3,5 cm hoog Oven: voorverwarmen op 175°C (of de temperatuur die je voor cake aanhoudt) Eerst: rabarber topping maken: - 300 gr rabarber in stukjes - citroenrasp (uit een zakje) - 80 gr suiker - kaneel Dit 2 a 3 min. in een pan aan de kook brengen en tot moes koken - of een restje gebruiken Dan: - 70 gr = half zakje voor bakkerspudding (heb Dr Oetker poeder gebruikt; heel zakje is voor 400 ml water) aanmaken met - 180 ml water (koud, conform gebruiksaanwijzing). Veel gemakkelijker dan zelf custard of bakkerspudding maken. - 1 ei; goed mixen. En tenslotte: -100 gr marg. of boter, zachtroeren met - 80 gr suiker, - zakje vanillesuiker, - snufje zout Met mixer er dan bij: - 2 eieren, goed doormixen. In weegschaalbak mengen: - 100 gr cakemeel of bloem - 40 gr maizena Dit in delen bij het ei-boter mengsel voegen; dit ten minste 3 tot 5 min. mixen, zoals voor cake. Beboter de vorm. Leg er evt. een bakpapiertje in. Spatel het cakebeslag erin en strijk glad. Leg daarop de pudding, strijk glad. Leg daarop losjes de rabarber; maak met het eind van een lepel een losse "S" door de topping. Bak dit eerst 20 min. in de oven (175 gr). Strooi er dan snel een handje amandelschaafsel overheen (originele recept).NB: ook lekker: klein-gehakte hazelnoot-stukjes. Bak dan nog 30 min. maar let op dat de rabarber niet verbrandt! Totale baktijd is dus 50 min. Af laten koelen voordat je aansnijdt. Ik haal hier 6 tot 8 stukken uit.
 9. Rucola-stamppot met spekjes en geraspte kaas, en sateetjes. Vorig jaar heb ik pesto gemaakt van de rucola-overproductie, was ook lekker.
 10. Sinds 10 mei heb ik cherry tomaatjes en hete pepers buiten in potten, met gaatjesplastic aka "tomatenhoezen" eroverheen. Ze staan beschut, maar met de koude wind van vandaag hoop ik toch maar dat het goed gaat... Iemand ervaring met dat gaatjesplastic?
 11. Blago

  Mijn tuintje

  LOL - Haesje heeft slechts mijn bril op, en daar ga je. Photoshop, he?
 12. Crab apple "Red Sentinel" - in 2014 2 stuks geplant in de voortuin. Nu kan ik vanuit m'n werkkamer naar de bloesem kijken. 's Winters heb je dan de massa's rode appeltjes die lang blijven hangen (ook leuk voor de vogels).
 13. Blago

  Mijn tuintje

  Haha, dank! Dat grappige hekje van bamboestokken is om de rabarber in toom te houden... Ik vertel mensen nu dat het "klimrabarber" is.
 14. Ik heb ook twee Sugar Baby plantjes van AH zaadjes. Heb ze 24 maart gezaaid, ze staan nu in een groter potje op de vensterbank, helaas ze groeien maar errug traag: ze hebben beide nog maar drie blaadjes. De courgette is ondertussen al 3x zo groot! Zou het te koud zijn bij mij voor het raam?
×
×
 • Create New...