Posted September 10, 201311 yr Hoi, Gister bramenjam gemaakt, maar ik vind het nog te vloeibaar. Kan ik daar nog wat mee? Gemaakt met het sap van de bramen en geleisuiker naar verhouding.....
September 10, 201311 yr Gebruik hem eens in een shake jootje want dan maakt het niet uit of de jam dik of vloeibaar is. Mijn teveel aan jams verbruik ik op deze manier. Magere yoghurt in een blender, naar behoefte eigengemaakte jam erbij en dan even laten draaien. Simpel, maar wel lekker fris en gezond. -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
September 10, 201311 yr ik meende dat daarom altijd appel toegevoegd wordt, omdat appel veel meer pectine bevat dan bramen en pectine zorgt voor het dikker worden van de jam. Maar deze dunne jam kun je zeker nog gebruiken zoals Frans beschrijft, of als saus bij vanille-ijs
September 10, 201311 yr Ik las in een boek over wecken en inmaken het volgende: "Ik zeg nooit dat iets mislukt is. Als de jam te dun is is het saus, als de siroop te stijf is is het gelei!" schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl #groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop
September 10, 201311 yr wat raar ik heb ook gewoon het sap van bramen en gelei suiker( speciaal voor half zoet) gebruikt. Mijn jam is wel dik geworden. Ik heb wel 500 gram bramen naar sap gemaakt op 250 gram gelei suiker, is net wat minder bramen dan op het pak staat geloof ik.
September 10, 201311 yr Author Ik heb het nu terug in de pan gemikt, nog laten doorkoken een poosje. De test gedaan, met druppel op een koud schoteltje, ging goed. Dus als het goed is zou hij nu als het helemaal afgekoeld is een stuk dikker moeten zijn. Had ook een pot jam minder nu. Ik vind te dunne jam zelf niet zo'n punt, ik gebruik zowiezo de meeste jam lekker in de yoghurt of kwark. Maar deze jam is dus voor iemand anders.....gaat tig keer goed, en dan maak je het voor een ander....ggrrrr!
September 10, 201311 yr Ik heb witte basterd suiker gebruikt voor het maken van bramen jam en moet zeggen dit beviel me heel goed. Van 400 gr bramen en 300 gr suiker. Miss een idee om het eens met basterd suiker te proberen.
September 10, 201311 yr Bij bramen en ook vlierbessen of zwarte bessen blijft jam makkelijk wat te dun. We lossen dit op door wat ander fruit (bijv. pruim of kruisbes) bij te mengen (ca. 1/3 deel, maar ruime marge). Bij geleisuiker "speciaal" (van Gilze) krijgen we dan bij 1250 gram fruit en 500 gram suiker een goed resultaat. Bovendien vinden we de combinatie wat frisser smaken dan bramen-puur. In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
September 24, 201311 yr Pruimen bij je bramenjam gaat inderdaad goed. Ik doe dan altijd half bramen half pruimen. Ik heb dan wel het geluk dat hier veel wilde bramen in de buurt staan en ik drie pruimenbomen heb.
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.