Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Bestuiver voor sterappel


appelvrouw

Recommended Posts

Ondanks de vele appelbomen die hier in de omgeving en eigen tuin staan wordt mijn sterappel slecht bestoven. Omdat er enkele gaten zijn gevallen in de boomgaard kunnen we een nieuwe appelboom planten. dan het liefst een die onze zeer mooie sterappelboom kan bestuiven.

Hoe kan ik het beste zoeken, heeft iemand tips voor een goede website, of zelf tips?

Ik wil graag -als dat kan- een bewaarappel planten.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Wat ik me afvraag, komen er bij de sterappel meerdere variëteiten voor? Ik vraag dit omdat ik graag dit appeltje uit mijn kindertijd wil terughalen naar mijn tuin maar weet niet of er tegenwoordig verschillende varianten in voorkomen, denk aan 'mutanten' of zaailing varianten?

 

Om tot een goede keuze te komen wil ik eerst wat info opdoen.

Wie heeft er tips, ervaringen of weet ergens een sterappeltje staan welke zou kunnen voldoen aan mijn verwachtingen?

 

(inmiddels ken ik al zijn bestuiver) Mijn dank

Link to comment
Share on other sites

Dank jullie

Toen ik de boomgaard aanplantte, zo`n 14 jaar geleden had ik een Golden als bestuiver voor de Sterappel. Deze boom staat er nog, maar is ziek.

Ik het begin bloeide hij wel mooi, maar toen was de Sterappel nog klein.

Het zou dus ook kunnen zijn dat de sterappel -die er heel geweldig uitziet, met een mooie opgaande open vorm slecht vrucht geeft? Of is dat sowieso onmogelijk? De boom geeft ieder jaar een kilo of twee, en ik zie dat hij altijd veel later in de bloei is dan de rest van de bomen.

 

Maar goed, nu even over de Brabantse Bellefleur.

Het is wel de soort appel die ik prefereer

Ik lees dat de boom ziektegevoelig is op rijke of zware grond.

Wij hebben hier kalkrijke klei..zou dat niet te zwaar zijn? Zou dat ook de reden kunnen zijn dat mijn Golden het zo slecht doet?

 

Verder las ik dat de bomen die kunnen bestuiven zijn:

Bloemeezoet,Dubbele Bellefleur, Court Pendu, Glorie van Holland, de Golden dus, Zoete Oranje, en James Grieve...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Dan stel ik ook gelijk maar de vraag: ze zijn ook in laagstam te krijgen, maar hiervan zou de smaak (kwaliteit) ver achterblijven dan de sterappels die op hoogstam staan? Heeft het bodem type( Klei/leem) hierop ook nog invloed. Kan me herinneren dat onze boom vroeger op een zandachtige bosgrond stond.

Link to comment
Share on other sites

@persica: lichte kleigrond en vruchtbare zandgrond voldoen het beste voor de Sterappel. Op een zwakke onderstam zouden volgens sommigen de vruchten niet kleuren en rijp worden. Onderstam M9 wordt daarom afgeraden.Zelf heb ik overigens nooit problemen ondervonden met het rijpen op zwakke onderstam van de Sterappel. Persoonlijk ben ik trouwens niet zo gecharmeerd van de smaak van de Sterappel;deze is geparfumeerd en nogal droog. Het uiterlijk van de vrucht is natuurlijk wel heel mooi.

Link to comment
Share on other sites

Je vergeet nog dat de schil nogal hard is/wordt..Toch heeft deze appel een hoge nostalgische waarde voor mensen van mijn leeftijd met Kerst werden deze gekocht en mijn moeder hing ze ook in de boom. Voor de mooi inderdaad en de heerlijke geur.

Ik kreeg trouwens hier twee jaar geleden een bak sterappels van een dorpsgenoot..die waren goed afgerijpt, en de eerste 2/3 week superlekker en sappig! Daarna ging de structuur snel achteruit, dus hoe wij vroeger zulke mooie appels met Kerst hadden?

 

Die Court Pendu heeft een hogere kankergevoeligheid..moet je daarvoor voorzorgen nemen?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

En wat is er leuker Pers? Ik heb het boompje ook voor deze goede herinneringen gekocht..en geniet altijd weer van de mooie kleur van de appeltjes..het is nog steeds een feest eentje door te snijden en aan de kleintjes te laten zien dat er een sterretje in de appel zit..

Wat een geluk dat we de ruimte hebben voor dit soort aankopen

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

 

Die Court Pendu heeft een hogere kankergevoeligheid..moet je daarvoor voorzorgen nemen?

 

Af en toe, vooral tijdens de wintersnoei eens spuiten met Bordauxe pap helpt tegen schurft, vruchtboomkanker,... letten op kleine wondjes , deze eventueel uitsnijden tot op de gezonde cambiumlaag en direct bespuiten

Link to comment
Share on other sites

Hier een jonge Sterappel op m9. 2e jaar pas hoor. Veel vrucht gelijk weggeknipt na de bloei. Rijk gebloeid evenals vorig jaar toen ik álles heb weggeknipt. Nu hangen er een aantal appels in die zeer mooi op kleur komen ( toch 1 van de kwaliteiten van die appel ) en al deels diep paars zijn. Erg mooi. Nog niet geproefd. Oké , maar ziet er veelbelovend uit. Staat op klei , wat zand en daaronder veen, maar daar zijn z'n wortels nog niet. Totaal gezonde groei dit seizoen. Geen vlekje.

Link to comment
Share on other sites

Positieve berichten Bit ! En zelfs op M9 ? Ben zo ontzettend benieuwd naar je smaak beoordeling. Heb ergens ook gelezen dat je ze beter een hele poos in een donkere koele ruimte (kelder) moet bewaren, pas na een tijd liggen krijgt ie zijn optimale smaak.

 

Maar dat is met meerdere fruitsoorten het geval

Link to comment
Share on other sites

Ik heb als late bestuiver een 'Reinette Dubois' aangeplant. Eén van de appels uit het RGF-assortiment(http://rwdf.cra.wallonie.be/). Ook deze appelaar is redelijk gevoelig aan kanker (vormt vooral een probleem op zware grond) maar zo goed als ongevoelig voor schurft en meeldauw. Ik heb toch het 'risico' genomen van hem te planten.

 

Er zit in het 'gamma' van RGF één nieuw ontwikkeld ras dat zeer goed weerstand biedt aan kanker, goed stuifmeel heeft én redelijk laat bloeit, 'Transparante de Lesdain', maar die is dan weer beperkt houdbaar .

Ge zoekt blijkbaar iets dat niet bestaat .

Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com

 

Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ondertussen de knoop doorgehakt. Vanmiddag naar de kweker geweest. Hij had zowel Court Pendu als Bellefleur als hoogstam. IK heb hem laten beslissen ivm de grondsoort. Hij heeft goede ervaringen met de Bellefleur op kleigrond met een goede onderstam. Wat dat betekend heb ik hem niet gevraagd..we hebben het heel lang over woelmuizen gehad.

 

Dus een Bellefleur genomen, hoogstam en een Giezer Wildeman laagstam. Helemaal happy...

 

Edit: Giezer Wildeman halfstam...

Edited by Guest

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...