dsmit Geplaatst: 19 september 2013 Geplaatst: 19 september 2013 Hier moest ik net even aan denken. Aan een overheerlijk stuk zelfgemaakte appeltaart! Voor een springvorm van 26/28 cm 400 gr. tarwebloem100 g witte basterdsuikermespunt zout200 g koude margarine2 eieren60 g rozijnen1,5 kg zure appels (Granny Smith of goudrenet)sap van een citroen4 eetlepels suiker2 tl kaneelpoeder1 eetlepel arbikozenjamVoorbereidingZeef de bloem, suiker en zout boven een wijde kom.Snijd de koude margarine in blokjes, snijd deze met twee messen door de bloem.Klop de eieren los met een paar druppels water, werk 2/3 van de eieren door het deeg.Vorm met koele hand een bal van het deeg.Laat het deeg tot gebruik op een koele plaats rusten.Was de rozijnen, laat ze uitlekken op keukenpapier.Pers de citroen uit.Snijd de appels in vieren, verwijder de klokhuizen en de schil.Snijd de appelpartjes in tweeën en snijd deze overdwars in platte stukjes.Schud de appelstukjes om met citroensap, suiker en kaneel. BereidingVerwarm de oven voor op 180 graden.Verdeel het deeg in drie stukken.Vet de springvorm in met boter en bestuif met bloem.Druk een deel deeg op de bodem van de vorm, vorm van het tweede stuk deeg twee rolletjes, leg die langs de wand van de vorm en druk ze met uw duim omhoog.Leg 1/3 van de appels op de bodem, strooi er wat rozijnerover, herhaal tot alles op is.Vorm van het laatste deegstuk 5 dunne rolletjes, druk ze met de vingers uit tot dikke repen.Leg de deegrepen als een vlechtwerk over de appels, druk de rand van het deeg omlaag zodat het even hoog is als de appelvulling.Bestrijk de deegrepen met het achtergehouden ei.Bak de appeltaart in ca. 1 uur goudbruin en gaar, bestrijk het deegvlechtwerk met de warme jam.Laat de taart afkoelen in de vorm. Quote
Sandrina Geplaatst: 19 september 2013 Geplaatst: 19 september 2013 Heerlijk recept! Ik zie het mijn moeder nog zo doen. Quote
Bubbels Geplaatst: 19 september 2013 Geplaatst: 19 september 2013 Ik heb tien zakken appeltaartvulling in de diepvries liggen. Elk recept voor een andersoortige vulling is dus welkom. Heb m geprint! Tnx! Quote Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.
Esthe76r Geplaatst: 19 september 2013 Geplaatst: 19 september 2013 Hahahaha Bubbels je bent nogal wat van plan. Doet me eraan denken dat ik zwanger was van mijn dochter Janey. Ik at zoveeeel appeltaart. Ik bleef maar bakken. hihi Quote
Sandrina Geplaatst: 19 september 2013 Geplaatst: 19 september 2013 10 zakken? Tien? Dames, (Heren ook )probeer eens te denken aan een dun laagje walnootspijs op de bodem van een appeltaart. In een woord: HEMELS! Quote
Bubbels Geplaatst: 20 september 2013 Geplaatst: 20 september 2013 Tien zakken ja. Heb 5 grote, oude appelbomen staan, 4 verschillende soorten, en op 1 na allemaal een zeer goed jaar. Ik heb nu nog 10 kilo staan waar ik nog wat voor moet bedenken. Quote Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.
Sandrina Geplaatst: 20 september 2013 Geplaatst: 20 september 2013 Erg lekker is i.p.v. kaneel kardemon door de appels mengen. Smaakt beslist heel anders. Quote
marijke Geplaatst: 20 september 2013 Geplaatst: 20 september 2013 Twee eetlepels custardpoeder door de appelvulling is ook zo lekker.....Mmmmmmmmmmmmmmmmmmm Quote
greetje11 Geplaatst: 15 oktober 2013 Geplaatst: 15 oktober 2013 Tien zakken ja. Heb 5 grote, oude appelbomen staan, 4 verschillende soorten, en op 1 na allemaal een zeer goed jaar. Ik heb nu nog 10 kilo staan waar ik nog wat voor moet bedenken. Hoi, mag ik vragen hoe je ze dan in de vriezer doet?Plakjes, of in stukje en rauw, want we komen hier ook om in de appels.En laat je dan voor gebruik ontdooien? Heb al veel appelmoes en de nodige appeltaarten gebakken.Dus heel graag een reactie.Dank je wel vast Quote
Bubbels Geplaatst: 15 oktober 2013 Geplaatst: 15 oktober 2013 Ik maak eerst een soort siroop waar ik de appels al in partjes een minuut of 5 in laat koken. Dat laat ik afkoelen en dat gaat in ziplockzakken geportioneerd in de vriezer. Voor het gebruik in de taart kan je de zak buiten de vriezen laten ontdooien of zelfs even opwarmen in een pan. Je appeltaartvulling is wel zachter dan we in de Hollandse appeltaart gewend zijn, maar ik vind het persoonlijk heel lekker. Ik heb ook wat kleine porties ingevroren. Die kunnen 's avonds in een steelpannetje en daarna opgediend met wat ijs of als crumble. Echt heel lekker. Zal ik hier 't recept voor je neerzetten? Quote Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.
Heleen1963 Geplaatst: 15 oktober 2013 Geplaatst: 15 oktober 2013 honing ipv suiker door het appelmengsel , en walnoten er door mmmm Quote
greetje11 Geplaatst: 16 oktober 2013 Geplaatst: 16 oktober 2013 Bubbels dank je wel alvast! Als je wil graag het recept. Quote
Bubbels Geplaatst: 17 oktober 2013 Geplaatst: 17 oktober 2013 Het is een van oorsprong Amerikaans recept, maar ik heb het behoorlijk aangepast omdat ik het mengsel veel minder vochtig wilde hebben. Dit is een heel groot recept, je maakt er meerdere zakken mee. Appeltaartvulling (Om te wecken of in te vriezen)18 Middelgrote Appels900 gram Suiker2 Theelepels Kaneel1 Liter water3 Eetlepels Citroensap75 Gram Maisbloem (polentabloem) of gebruik Maizena1 Theelepel zout Gooi alles behalve de appels in een grote pan en breng langzaam aan de kook. Ondertussen de appels schillen en in blokjes of partjes snijden. Als de siroop 2 minuten gekookt heeft de appels toevoegen en voorzichtig door de siroop roeren zodat alle stukjes appel bedekt zijn. Laat 2-8 minuten koken (2 minuten geeft nog echt "stukken appel" in je latere taart, met 8 minuten wordt de vulling heel zacht, maar ook erg lekker vind ik), haal van het vuur en laat afkoelen. Het is het makkelijkste om de vulling in grote ziplockzakken (zoals die van IKEA, keukenafdeling) over te gieten in de gewenste porties. Ik zet de eerste zak altijd in de bakvorm die ik normaliter voor mijn appeltaarten gebruik en vul de zak dan zover dat ik het idee heb dat ie de vorm goed zal vullen. Vervolgens kunnen ze tot minimaal 6 maanden in de diepvries blijven. De suikers zorgen ervoor dat de appels niet weeïg worden. Nog wat extra tips; het is heel lekker om ook andere vruchten mee te koken zoals pruimen of blauwe bessen. Vulling van appel en blauwe bes kleurt volledig roze tijdens het koken. Het is ook lekker om kruiden zoals kardemon toe te voegen of een scheut ahornsiroop. Rozijnen kunnen ook toegevoegd worden, maar ik doe dat pas als de pan van het vuur is. De rozijnen kook ik dus niet mee. Als je je vulling in de pan te dun vindt kan je nog wat polentameel of maizena toevoegen. Is deze juist te dik, dan kan je wat water toevoegen. Het schijnt dat je de vulling rechtstreeks uit de diepvries in de taartbodem kan kiepen, maar ik doe dat liever niet. Ik warm 'm kort op in een steelpan en voeg eventueel nog wat polentameel of maizena toe als de vulling te nat blijkt. In totaal is dit hooguit tien minuutjes werk, maar dan kan je wel je normale baktijden aanhouden. Hoe die zijn met een bevroren vulling weet ik dus niet. Quote Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.
greetje11 Geplaatst: 18 oktober 2013 Geplaatst: 18 oktober 2013 Dank je wel. Ga het zowiezo uitproberen Quote
kromkommer Geplaatst: 18 oktober 2013 Geplaatst: 18 oktober 2013 Oma's....................receptWaarom eens geen topic over "echte" oma's recepten. Oma die had zo haar eigen, eenvoudige recepten, de geur en de smaak en het enthousiasme van de oma zelf zit er voor het overgrote deel tussen dat die herinneringen bij ons blijven hangen.Ze waren en zijn puur lekker. Ik heb er zo nogal wat van die recepten. Eén ding is er wel een enorm groot verschil met nu. Oma kookte op een kachel, dus op een traag vuur en oma had tijd (meestal)Mochten mensen er aan willen meewerken en posten zou dit een heel leerrijke topic worden denk ik.groetjes en ik zie wel of er respons op komt Quote
marijke Geplaatst: 7 november 2013 Geplaatst: 7 november 2013 Ik gebruik vaak het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool van Wannee.Een klassieker en aanrader. Quote
mijnspeeltuin Geplaatst: 4 maart 2014 Geplaatst: 4 maart 2014 Ook heel lekker; pecan noten door de appelstukjes met wat bruine suiker en kaneel. Dan na het bakken een sausje maken van 100 gr roomboter 200 gr bruine basterd suiker laten smelten in een pannetje. Dan, van het vuur, een pakje monchou, op kamer temperatuur, er goed doorheen kloppen en het over de warme appeltaart sprenklelen..... gevaarlijk lekker. pas op de karamel is heel heet. Quote In de kern van alle problemen schuilt een kans
Pascc Geplaatst: 4 maart 2014 Geplaatst: 4 maart 2014 Dat kookbook van de Amsterdamse Huishoudschool staat ook bij mijn ouders in de kast.. Volgens mij is recept 1045 ofzo (in die druk dan) zandkoekjes, dat is zo'n beetje het enige waar mijn vader écht beter in is dan mijn moeder in de keuken. Hij bakt altijd ook gelijk 6x de hoeveelheid die erin staat maar altijd PRECIES volgens het recept en niemand mag in de keuken komen vervolgens staat de halve keuken vol met gevulde koektrommels.. En het zijn echt de lekkerste koekjes die ik ken. Jeugdherinnering Het eerste recept van appeltaart is exact het recept wat mijn moeder altijd gebruikt, komt dat uit zo'n zwart kookboek met iets met 'oven' in de titel? Leuk die klassiekers Quote
Bubbels Geplaatst: 5 maart 2014 Geplaatst: 5 maart 2014 Ik heb het boekje van de Utrechtse Huishoudschool. Prachtig, degelijk boekje. Quote Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.
HuubvG Geplaatst: 11 juli 2023 Geplaatst: 11 juli 2023 Spoed (grapje hoor, maar wel haast )! Ik heb ingrediënten gehaald voor een appeltaart, die ik morgen mee ga nemen op bezoek. Ik had al wat recepten bekeken online, maar ben nu in de war omtrent verschillende elkaar tegensprekende recepten. Oven op 160 of 180 graden bijvoorbeeld, Een uur bakken of een uur en een kwartier. Is er voor wat ik in huis heb, een standaard recept te maken? Afgaande op de spullen die ik in huis heb dus, gewoon goed voor moeders appeltaart (oma bakte die nooit). Hoeveel van elk ingrediënt moet ik nemen? Springvorm 24 cm ø jonagold appelen - ? zelfrijzend bakmeel - ? roomboter ongezouten - ? basterdsuiker voor het deeg - ? rietsuiker voor de appelen - ? rozijnen, eieren, kaneel, zout en citroensap en zo, weet ik nog wel uit mijn hoofd en heb ik in huis Welke temp elektrische oven en hoe lang bakken? Alvast bedankt en ik ga alvast appels schillen. Quote
HuubvG Geplaatst: 11 juli 2023 Geplaatst: 11 juli 2023 Antwoord aan mezelf: Ik ben al begonnen, met dit recept gaat het wel lukken, al zit er 2× zoveel suiker in als het recept in #1 van dit topic. 1 Quote
Arja Geplaatst: 11 juli 2023 Geplaatst: 11 juli 2023 Dit is mijn standaard recept. Kan ook zonder rabarber, dan meer appelen. 1 1 Quote
HuubvG Geplaatst: 11 juli 2023 Geplaatst: 11 juli 2023 Die van vandaag is op het oog mooi gelukt, je moet alleen niet vragen hoe. Het was dan ook lang geleden dat ik appeltaart gebakken had. Morgen proeven... Volgende appeltaart zal ik jouw recept eens volgen @Arja. 1 Quote
bonnie f Geplaatst: 23 juli 2023 Geplaatst: 23 juli 2023 Ik heb tien zakken appeltaartvulling in de diepvries liggen. Elk recept voor een andersoortige vulling is dus welkom. Heb m geprint! Tnx!Gewoon de appel in de gewenste grootte gesneden en ingevroren? Quote Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.