Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Nee helaas.... Ik had beginfoto's van de pot met appelsap, maarde briljante ingeving om foto's van de moeder te maken kreeg ik pas toen ik haar al zwemles hadden gegeven in de wijn

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Dat is grappig. Na mijn mislukte paddestoelopkoffiekweektrammelant elders op dit forum had ik mijn kweekactiviteiten even stop gezet.

Een vergeten fles met een restje rode wijn bracht me pasgeleden op het idee om er wijnazijn van te maken. Dus even googelen hoe dat moet en waar kom ik terecht?

Dus daar ben ik weer.

Het restje wijn is in een oude karaf gedaan met wat restjes azijn en beetje water. Doekje er over en na een paar dagen maakte de wijngeur al plaats voor azijngeur. Vandaag heb ik een speciaal schapje gemaakt in de nok van de zolder. Met de zomer voor de boeg is dat het warmste plekje in huis, hoewel de temperatuur wel schommelt, momenteel tussen de 12 en 25 graden. Of dat schommelen nadelig is zullen we wel zien. Voordeel van de zolder is dat de karaf gevrijwaard blijft van mijn ongeduldige vingers, donker staat en rust krijgt

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

We zijn nu een maandje verder en uit mijn karaf stijgt een zuur luchtje op.

 

ka42sk.jpg

 

 

 

Er ontstaat een soort droesem die samenklontert tot vlokjes.

 

w1w7x5.jpg

 

 

Of dit een "moeder" gaat worden weet ik niet, maar we wachten af.

Geplaatst:

Ann heb ik ondertussen op de MTFD gesproken. Als mijn bovenste plak moer dik genoeg is krijgt ze daar een stuk van.

 

En Klavertje Vier, mijn moer groeit niet op de bodem maar op de bovenste laag van de wijn, ze heeft zuurstof nodig.

  • 4 weeks later...
Geplaatst: (aangepast)

Vervolg: De droesem in de karaf is tot de bodem gezonken. Ik heb de schone wijn/azijn overgeheveld naar een andere fles zodat deze verder kan rijpen. Na hoeveel tijd moet er iets van een moeder verschijnen?

 

Daarnaast ben ik een nieuwe kweek begonnen op de officiële wijze met een flesje azijncultuur van De Brouwmarkt. Ik maak nu een witte en een rode wijnazijn. Ik had de witte cultuur besteld en op het etiket staat vermeld: goed voor 10 liter RODE wijnazijn.

 

Update 12 juli:

Van een moeder is nog geen sprake, maar van azijn wel, tjonge wat zuur! Ik had de fles op zolder staan met temperaturen tot boven de 35 graden. Het niveau was flink gezakt dus ik heb wat wijn bijgevuld.

 

De nieuwe kweek heb ik verdeeld over een aantal flessen. Er lijkt nog weinig mee te gebeuren. Deze kweek stond bij een redelijk constante temperatuur rond de 25 graden. De flessen heb ik nu ook op zolder staan. Het lijkt alsof de wisselende en hogere temperaturen de bacteriën actiever maken. Ik experimenteer nu met wit/rood/met hout/met zoete wijn/met bier. Ben benieuwd.

 

Update 26 augustus:

De rode wijnen geven al een mooie azijn, zowel "naturel" als "op hout". Grappig is dat het hout (eiken, appel en beuken) eerst bleef drijven maar nu op de bodem ligt. De eerste azijn is al afgetapt, gefilterd en word nu in de keuken gebruikt. Erg lekker.

De witte wijnen doen niet veel. Geen vlokjes of velletjes, geen zuur.

 

Update 11 oktober:

De witte kweek, zowel op wijn als op bier, doet helemaal niets. ik denk dat er iets mis gegaan bij het opstarten. Alles weggegooid.

De rode kweek gaat goed. Al een tweede flesje afgetapt die erg lekker is. Maar van een moeder is nog geen sprake, wel van vliesjes en vellen op het oppervlak. We wachten af.

aangepast door Gast
  • 3 maanden later ...
Geplaatst:

Ik ben pas halverwege dit topic met aandachtig lezen hoor Maar ik zou dus graag azijn maken en heb er al wat rode wijn voor gereserveerd, die is nog in de maak (nee, we hebben nooit restjes wijn, dus ik maak speciaal wijn om azijn van te maken ).

Hoe gaat het met al jullie prakjes en kwakken en testjes? En heeft iemand een stukje van zo'n slijmblob voor mij?

Geplaatst:

Ik heb wel een slijmpje voor je.

Ben niet zo snel met opsturen (naar Anna duurde het maar liefst 3 maanden... ) maar zal mn best doen.

Moet wel iets verzinnen voor het verzenden want die van Anna kwam ook door PostNL kapotgeprikt en doorgelekt aan. Blijkbaar zijn de sorteermachines behoorlijk ruig. MIsschien moet ik wat minder azijn er bij doen en alleen het moerplakje in een zipzakkie doen?

 

Mijn moeren zijn nog steeds afstammelingen van de "oermoer" van Jet (en dus van haar buurman), deze is dan weer van Piroska naar mij toegekomen omdat de mijne het niet hadden gered.

 

In de glazen "limonade"potten van de Action (met kraantje a/d onderkant) gaat het hier prima en de voortgang is goed te zien. Zit gaas aan de bovenkant tegen de fruitvliegjes.

Heb er nu een tweede pot naast staan. Uit de eerste pot heb ik al wat azijn getapt en die bevalt prima.

 

Denk dat jouw azijn van zelfgemaakte wijn wel erg lekker gaat worden. Bij Piroska was dat ook zo.

Geplaatst:

Ik heb de met de geblokte (blauwe of rode) deksel. Wel even de pot eerst met water vullen en kijken of het bij het kraantje niet lekt. Die van vorig jaar deed dat wel namelijjk (bijgesmeerd met lijm en nu lekt ie niet meer).

Toen zat er nog geen plastic ding in waar je dan fruit in kan doen zodat je water met een smaakje krijgt, nu wel. Maar die kan er gewoon uit.

 

Oh... dát doosje... Toe maar, kijken of het nog werkt.

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Okay...ik heb even naar mijn (oude) moer gekeken..was hem een beetje vergeten/geen tijd gehad/teveel azijn in huis trouwens...

Hij staat in de benedenkeuken die ik vooral gebruik als plek waar ik van alles stal. Het kraantje -en ook de buitenkant van de pot- was een beetje veel beschimmeld. Alles schoongemaakt. In de pot nog maar een miniem laagje wijn en een dikke plak moer. Het bovenste plakje eraf gehaald om op te sturen...kijken of hij de reis Frankrijk Nederland overleeft.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst: (aangepast)

Het duurt ook heel lang voor ik een foto van de azijn(moer) maak Erny

Dit wijnvat van 10L dient als azijnvat. Panty's tegen de fruitvliegen, muggengaas bleek niet voldoende..

IMG083467691508950429.JPG

 

Net het kraantje 'ontstopt' om er wat azijn-in-wording uit te krijgen:

IMG083568241508950430.JPG

 

Het smaakt naar zure fruitige wijn met eikenhout- en azijnsmaak:

IMG083743351508950431.JPG

 

Foto van de binnenkant van het vat met moer komt straks.

Edit: Een lampje en een camera voor 1 gat is wat krapjes, maar hier is de moer dan te zien. Er groeit ook al wat tegen de wand van het vat aan:

AN6731s12031508967860.jpg

aangepast door Gast
Geplaatst:

Zure post van Jet!

 

IMG234949531509104631.JPGIMG235089991509104583.JPG

 

En dit flapje is vanaf nu onze nieuwe huisgenoot! Naast de schimmels die we op de kaas en de worsten willen, de zwammen op koffiedik, melkzuurbacteriën in de zuurkool, en alle gistcellen die zorgen voor bier en wijn

 

IMG235339961509104586.JPG

 

Plus nog wat fliebers?

IMG235299781509104585.JPG

 

Ik had al een pot appelcider staan, we hadden na hevelen teveel voor een brouwemmer van 10 liter, en te weinig voor de grotere brouwemmers. Dus dat kwam mooi uit!

Daar is dus 1 deel van deze azijnmoeder in gegaan.

 

IMG235540261509104637.JPGIMG235741471509104588.JPG

 

En van onze rode druivenwijn ga ik ook nog azijn maken, maar die moeten we eerst nog even hevelen en dan kijken wat er 'over' is voor mijn nieuwe hobby. Voor nu heb ik een fles kerst-wijn open gemaakt, die moet zijn sulfiet nog even laten waaien en dan gaat daar ook een stuk slime in Ook voor de risicospreiding, mocht ze zich niet helemaal lekker voelen in een pot vol appelcider. Voor nu ligt ze in een bakje met een schep appelcider bij te komen van de reis

 

Die appelcider had trouwens volgens onze beroerde metingen (want hij is vrij dik en loopt dan niet lekker door de alcoholmeter) een 4,5% alcohol. En ik lees overal dat je minimaal 5% moet hebben voor azijn, dus we hebben er wat (100 ml op 2 liter appelcider) Eau de Vie in gedaan. We doen ook maar wat... Henk zal mij wel de les lezen na het posten van dit bericht.

 

Hier staan ze dan:

IMG235952241509104640.JPG

Geplaatst:

Ik vind het echt interesant om te lezen allemaal, maar het ziet er zooooo smerig uit!

Zal dit ook nooit doen zelf. Brrrr. Maar wel tof om te zien/ lezen dus.....

Geplaatst:

Goed dat het aangekomen is.. Ik had het wel dubbel verpakt maar was al bang voor de post.. Wat zullen ze gedacht hebben van het zuur ruikende poststuk Sorry voor het pakje haha. Ja ik heb de moer met een beetje wijnazijn verpakt.. Daar zaten wat fliebers bij omdat hij bijna droog stond.. Ik ga ook zeven van de week.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Gisteren kreeg ik weer zure post, deze keer van Erny Als ze hier tot rust zijn gekomen en ook groeien, ga ik er lekker van uitdelen want het spul is moeilijk te krijgen en er zijn de laatste tijd weer wat boeken uitgekomen met uitleg over het maken van azijn. Dus het wordt straks nog hip?

 

Erny had haar azijnmoer ook goed verpakt, net als Appelvrouw in meerdere zakjes. Maar mevrouw moer (of beter: de azijn waarin ze drijft) lekt blijkbaar overal wel doorheen als er steeds mee wordt geschud en gewiebeld tijdens het post sorteren en rondbrengen.

 

Ik maak nog wat verschillende potjes met wijn en moer, en ga geduldig wachten tot het azijn is geworden.

 

IMG242317481509613803.JPG

Geplaatst:

Haha geweldig. Ik vond de mijne niet zoo goed verpakt hoor, achteraf zijn twee zakjes dus niet genoeg. Als het maar levend aankomt dacht ik. En wat grappig dat de originele Fanse moeren viavia tesamen bij jou komen.

Welke boeken heb je het over?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik denk dat een vacuumzakje en dan sealen (niet vacumeren) wel goed zal werken? Ik weet het ook niet... dat is voor latere zorg als ik ze weer met anderen ga delen

 

Ik heb bijvoorbeeld 'Over rot' van Meneer Wateetons, maar er zijn in de afgelopen jaren nog wat van dat soort fermenteer boeken uitgekomen. Niet speciaal voor/over azijn dus, maar er is dan wel een hoofdstuk aan gewijd.

Geplaatst:

Jaah... dat vind ik ook zo leuk... mijn moer is absoluut een nakomer van de oorspronkelijke Appelvrouwmoer en is via Piroska (Hongarije) weer naar mij gekomen nadat al mijn moeren dood waren.

 

Ik heb dus expres zipzakjes van een goed merk met dubbele zip gekocht voor dit transport. Ook dat mocht dus niet baten.

Geplaatst:

Misschien is het een idee voor het verzenden van de moer om deze in te laten sealen. Ik was net bij de visboer en kreeg mijn krabbepoten vacuum geseald in stevig plastic. Dus overleg eens bij de plaatselijke visboer of hij je zipzakje extra in wil sealen.

 

Mijn rode wijn azijn gaat goed en is knetterzuur maar van een moer is nog geen sprake.

De witte heb ik opnieuw opgestart en dat lijkt nu succesvol. Ongeduldig als ik ben heb ik een aquariumpompje in de azijnpot gehangen en iedere dag een half uurtje lekker laten borrelen.

 

https://www.welkoop.nl/winkel/tuin/genieten-in-de-tuin/vijvers/pompen-filters/vt-v-tech-luchtpomp-2-watt_1136395?gclid=EAIaIQobChMI4b_QhqOO1wIVBMYYCh2ORgtjEAYYAiABEgK4wfD_BwE

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Hee, er is al een nieuwe moer/moeder gegroeid! Vooral op het bakje waar ik even tijdelijk een stuk van Erny haar moer in had gedaan met wat appelcider. Dat ruikt ook al flink zuur!

Gisteren hebben we eindelijk onze druivenwijn in flessen gestopt, en er ook wat van in een nieuwe pot met moer gedaan.

 

Alle oudere moeren liggen nog onderin de potten, maar er groeit dus al wel wat nieuws bovenop. Ook op/in die grote pot met appelcider.

 

IMG273260911512924059.JPGIMG273544911512924060.JPG

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...