Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Mijn champignons kweek


Moefke

Recommended Posts

Zoals beloofd hier een verslagje van mijn eerste poging in de champignonkweek.

 

10eit50.jpg

Champignons gekocht

 

Ik heb dus 2 bakjes champignons gekocht in de lokale supermarkt. Van deze champignons ga ik proberen verder te kweken.

Ik heb een aantal dingen gaan kopen. Ontsmettings alcohol voor mijn keukenblad een beetje te ontsmetten en later ook de handen mee te wassen. Ik had ook handschoentjes voorzien maar aangezien dat die van mijn madam zijn waren deze veel te klein.

Dus eerst de handen goed gewassen met detol zeep en dan nog met de alcohol.

 

2061ob8.jpg

Ontsmettings alcohol

 

2qdn9mt.jpg

Handschoentjes

 

Voor de kweektest ga ik microwave potjes gebruiken simpelweg omdat ik die voor handen had en ik de groei een beetje kan volgen.

 

mjn7sk.jpg

Potjes voor de test

 

Omdat mijn champignons nog allemaal dicht waren bij de aankoop ga ik ook proberen een sporen print te maken op alu folie.

Ik heb de steeltjes uit de champignons getrokken en ze gaan zo op de alufolie. Ik had dit ergens gezien op youtube dat het zo zou lukken. Maar dit weet ik natuurlijk niet zeker. Ik heb ze op de alufolie gezet en er een glas over gezet. Dit ga ik nu voor minstens 24h laten staan met het glas erop. Foto's van dit resultaat volgen later.

 

2njzoee.jpg

Champignons voor sporen print

 

343rxo1.jpg

sporen print setup

 

Om goed te beginnen heb ik de potjes voor 25 minuten laten afkoken.

 

2hs7wo1.jpg

potjes afkoken

 

Ik heb al de champignons even uit het bakje gehaald om te kijken of er al een paar open stonden. Dat was natuurlijk niet het geval. Als iemand een tip heeft voor de champignons te laten open komen Shoot! Toen ik ze aan het bekijken was heb ik er eentje gevonden waar nog mycelium (ofzo iets) aan hing. Daar heb ik dus handig gebruik van gemaakt. Ik heb een keukenmesje laten meekoken (omdat ik mijn scalpel nog niet binnen heb) het stukje af te snijden en daarna op stro te zetten om te zien wat het gaat doen. Ik ben dan ook maar meteen stro gaan halen en heb dit gekookt voor ongv 15 minuten. Ik weet niet of dat lang genoeg geweest is en of het nodig is stro te koken. Aangezien ik geen tuin heb kan ik het moeilijk laten composteren.

 

nybfwg.jpg

De champignons

 

25ppshl.jpg

mycelium vonst

 

rc82tj.jpg

Stro koken

 

Dan heb ik ook de plantenspuit ontsmet door er kokend water tot aan de rand in te doen en daarna het pomp systeem terug erop te zetten. Ik weet niet of dit voldoende is. Ik ga wel het kokend water er laten in zitten tot het afgekoeld is en ook dit gebruiken voor mijn medium te bevochtigen.

 

nf04ys.jpg

Plantenspuit ontsmetten

 

Daarna heb ik 7 champignons ontdaan van hun steel en ben ik ze aan het spoelen geweest in water op de hoop dat er sporen zouden vrij komen. Hier zijn geen foto's van want met natte handen aan een gsm zitten komt niet goed . Ik weet niet of dit gelukt is omdat ze dus niet vanzelf zijn open gekomen. Dan honing in een steriel potje gedaan hierbij een laagje kokend water. Dit laten afkoelen in de koelkast. Daarna het spoelwater en honing mix samen gedaan en de potjes met deksel in de woonkamer gezet om te zien wat er gaat gebeuren.

 

11ay0js.jpg

Honing in potje

 

amtjeo.jpg

Honing met kokend water

 

Ondertussen het gekookte stro in een potje gedaan en hierbij het stukje met mycelium gedaan. Over het stukje nog een bedje van stro en in de woonkamer in een kast gezet met deksel op. Dit ga ik nu dagelijks met de planten spuit vochtig houden. Ik hoop dat een van de 3 pogingen toch vruchten zal afwerpen

 

i6knkm.jpg

stro in potje

 

2a6pbpz.jpg

mycelium stukje in potje met stro

 

Est voila de eerste poging is achter de rug. Ik zal pas binnen een dag of 3 een update kunnen doen over hoe de zaken lopen.

 

Ik had ook nog een paar vraagjes aan de Pro's natuurlijk

 

1: De champignons waren niet opgekomen toen ik van de winkel kwam. Bestaat hier een manier om daze natuurlijk laten op te komen ?

2: De champignons zagen een beetje vuil. Als ik deze spoel met water voor de sporen, kan er dan via deze weg geen contaminatie optreden ?

3: Ik heb het stro 15 minuten afgekookt. Is dit genoeg ? Of is stro koken helemaal niet nodig ?

4: Ik heb het stro postje afgedekt met een deksel. Dit is nu lucht dicht. Moet er een gaatje in ofzo voor lucht aanvoer ?

 

Thx, tips zijn altijd welkom!

Link to comment
Share on other sites

Jampotjes van (confituur, gelij) met metalen deksel, deze beetje vullen met (vochtig) stro, daarna een half uur onder hoge druk in de snelkookpan (castrol), onder hoge druk bereik je pas echt de hoge temperatuur om het geheel steriel te krijgen. Met gewoon kokend water kom je nooit boven de 100 graden

Geheel laten afkoelen, voorzicht openen, boven een warmwater dampende wokpan (deze omgeving is nagenoeg steriel) met een steriel pincet een pakketje (sporen) toedienen aan het stro, dekseltje erop en klaar. hoeft geen gaatje in.

Link to comment
Share on other sites

Wat je kan doen bij: 1 = laat enkele dagen in de koelkast liggen en ze groeien ietsjes door(gaan open) bij 2 = je kan ze tevoren even met een (paddenstoelen) (zacht) borsteltje even schoon maken. bij 3 = ietsjes langer mag zeker en dat is vanaf rond de 30 min tot een uur. En steriel hoeft niet maar, pasteuriseren (boven de 72 graden) wel. Het stro moet wel liefst geel blijven i.v.m. de voedingsstoffen die je champignons nodig hebben. 4= zoals Persica ook al aangeeft: nee gaatjes niet nodig tenzij je e.a. in de snelkookpan doet dan beter wel en gaatjes na het afkoken dichtplakken.(geeft net ietsjes beter resultaat met namen voor het substraat dat aan de boven kant van de jampot zit) Ook als je de sporenprints gaat gebruiken als ze lukken dan wel gaatjes in je pot waar de slurry(sporen, honing, gist en water) in gaat en afplakken tot je e.e.a. gaat gebruiken met een injectienaald*.(*om alles steriel te houden) Op deze manier kan je veilig je schimmel over brengen van je potje naar je substraat. E.e.a.niet doen als je uitgangs materiaal al niet steriel is. Dat is dan zonde van het werk wat je er aan hebt. dan gewoon over je stro e.d. heen gieten je sporenslurry.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de reacties Persica en Stan.

 

@Persica. Ik zal is moeten langs gaan bij men moeder voor confituur potjes denk ik en een snelkookpan staat op de lijst voor Kerst

 

@Stan. Dat laatste ben ik niet goe mee. Kan je dat nog ff uitleggen of kan je evt zeggen waar ik de info kan vinden ?

 

Moefke

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Het verhaal is nog steeds bezig, de zak ziet steeds witter en witter door de schimmels.

 

Ik zal er straks nog eens een foto van nemen.

 

Het zou ongeveer 2 1/2 maand duren vooraleer ik de zak mag openen en de shiitake groeien.

Als kok geeft de keuken geen probleem, als boer in de moestuin nog heel veel te leren.

Volg me ook op blog/Leeloo/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...