Erny Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 (edited) Ben in iemands schrijfsels aan het rondkijken (is aan te raden, veel leuks/nuttigs), kwam het volgende van haar tegen:Aardpeer Azijn maken... http://zelfvoorzieningsbijbel.jouwweb.nl/blog1/aardpeerazijn "In een later blog: http://dezelfvoorzieningsbijbel.blogspot.nl/search?updated-max=2013-04-29T06:11:00-07:00&max-results=7&reverse-paginate=true verteld ze nog het volgende over het experiment: "dinsdag 26 maart 2013Experimenten met AardpeerMet deze strenge winter heb ik nog niet vaak aardpeer uit de grond kunnen halen, maar ik kan wel vertellen dat mijn vorige "aardpeer-experiment", namelijk het maken van aardpeer azijn, geslaagd is bevonden! Aardperen zijn woekerplanten en je kan er dus heel veel van oogsten. Bovendien zijn ze gezond (zeker voor diabetes patiënten, omdat er een soort natuurlijke suiker in zit) en lekker. Hoe ik precies te werk ging om de peertjes in azijn om te zetten kan je lezen op mijn vorige blog, adres: http://zelfvoorzieningsbijbel.jouwweb.nl/blog1/aardpeerazijn De azijn ziet er niet echt smakelijk uit, moet ik toegeven. Na al die maanden ziet hij donkerbruin - mogelijks wordt die kleur mee veroorzaakt door zandkorreltjes die per ongeluk mee gemixt zijn. Aardperen zijn niet zo eenvoudig schoon te krijgen... Een echt goede azijn bevat echter altijd een soort bezinkingslaag, dus ik laat me hier niet door afschrikken! De geur is vrij verfijnd, en doet denken aan balsamico azijn! Aangezien mijn vriend geen fan is van aardpeer, beloofde ik aan mezelf dat ik mijn experiment enkel als geslaagd zou beschouwen als hij niet klaagde over de smaak van de dressing die ik met mijn aardpeerazijn maakte. En wonder boven wonder! Hij zei dat hij de dressing lekker vond, en vroeg: zit daar balsamico-azijn in?Mijn dressing, opgediend met veldsla, was heel eenvoudig: -1tl aardpeerazijn-1tl agavesiroop (je zou ook een andere zoetstof kunnen gebruiken)-1tl mosterd-3 el olijfolie Lang leve de aardpeer! " ----------------------------------------------------------------------------------- Edited December 5, 2013 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bit Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 Ga ik toevallig voor het eerst in jaren weer aardpeer in de tuin zetten ( met dank aan Piroska, die wat knollen stuurde ), ga ik volgend jaar zeker uitproberen ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thea Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 Sharon/kaki-framboos-rode zoete aardappel-granaatappel-rijst-daar kan je allemaal azijn van maken. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HuubvG Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 Het is zeker een leuke webstek, de moeite waard om te bekijken en er het nodige van op te steken. Maar azijn (bier en wijn idem) maken, daar ben ik nog niet aan toe. Het lijkt me ingewikkeld en arbeidsintensief, maar wie weet in de toekomst wellicht. Wel een leuke gedachte om dat met aardpeer te doen. Meestal heb je daar (meer dan) genoeg van en het zo opeten smaakt wel heel veel naar hetzelfde. Dus je maakt wel wat los Erny, maar nu nog niet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.