Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Rozemarijn en Tijm voelen zich niet zo goed...?


bio-fee

Recommended Posts

Vorig jaar heb ik een grote pot gevuld met voornamelijk tuinzand en wat compost, en daarin enkele kruiden geplant.

 

De rozemarijn en tijm zien er niet zo fijn uit. De blaadjes zijn erg licht van kleur (met name de rozemarijn wordt steeds geler) en ze hebben hele kleine lichte vlekjes op het blad.

 

Is dit een tekort aan voedingsstoffen? Doe ik er dan goed aan om ze een flinke laag compost te geven? Of iets anders? (Ik gebruik geen kunstmest.)

 

De bieslook die in dezelfde pot staat, komt alweer goed op (en deed het vorig jaar ook goed).

 

Iemand tips?

 

kruidenpot49111392122576.jpg

 

rozemarijn51201392122587.jpg

Link to comment
Share on other sites

Op gevoel zeg ik dat ze te schraal, te arm staan. Die tuingrond, dat weet ik niet...

Goeie potgrond met compost erbij lijkt me al heel wat.

En hoe is het met de waterhuishouding, goeie afvoer? Staan ze niet te nat en zijn de wortels verrot?

Link to comment
Share on other sites

De afvoer is volgens mij wel oké. Ik zou de planten moeten uitgraven om te zien wat de wortels doen, maar dat vind ik een beetje zielig. Maar ik denk niet dat ze te nat staan, het is ook een erg grote pot, iets van 60 cm doorsnee en een halve meter hoog, ofzo (zo even geschat).

 

Tja potgrond had ik niet in die hoeveelheid, het is nogal een grote pot, dus vandaar dat ik tuingrond (zand) had genomen met wat compost (wat ik vorig jaar ook al niet al te veel had).

 

Toch te arm dus.

Ik dacht dat (in elk geval de meeste) kruiden juist liever op een wat armere grond stonden, maar volgens mij heb ik dat dus mis.

Nou, mooi dat ik dit jaar wél veel compost heb, dus ik ga d'r maar een flinke schep overheen/doorheen doen dan!

 

Willen rozemarijn en tijm meer voeding dan bieslook?

Want de bieslook doet het namelijk wél goed... en dan is het wellicht niet zo'n handige combinatie in één pot...?

Link to comment
Share on other sites

Rozemarijn in een pot ging bij mij ook nooit goed... Een langzame dood stierven ze. Heb de nieuwe vorig jaar in volle grond gezet en ze zien er nu schitterend uit... (de ene die ik nog ff in pot achter het huis had en ook daar het duidelijk niet naar zn zin had heb ik na de zomer ook in volle grond gezet en die komt nu ook helemaal bij...)

Link to comment
Share on other sites

Rozemarijn ( en lavendel ) willen vooral diep wortelen: diep en breed trouwens ook. Ze willen op doorlatende grond. Té veel vocht ( en gebrek aan zon cq licht ) is een andere oorzaak van kwarren.

Zet de bak vol in het licht ( van het huis af ) en liefst zo veel mogelijk zon. Goede afwatering en voldoende vocht in het voorjaar. Toch ook wát bijmesten denk ik ( nu nog niet ).

 

De tijm ziet er niet echt héél slecht uit trouwens hoor. De dorre toppen, zijn de oude bloemdelen. Lekker iets terugsnoeien in april. Gewoon met heggeschaar de helft er af.

Link to comment
Share on other sites

Hmmm. Een andere plek voor de bak is niet echt een optie; ik wil hem naast mijn keukendeur hebben omdat ik inmiddels uit ervaring weet dat wanneer ik verder moet lopen, ik veel minder van de kruiden gebruik. In de volle grond is dan dus ook niet erg handig want dat is een stuk verder weg...

 

De pot staat nu tegen een zuid-west muur en krijg wel al aardig wat zon.

 

Compost bijgeven mag toch het hele jaar door dacht ik?

Link to comment
Share on other sites

Het blad van de tijm ziet er wel slechter uit als ik gewend ben; het heeft echt allemaal hele kleine, lichte vlekjes. Net als de rozemarijn. De eerste winter stond de tijm wél in de volle grond en bleef toen veel mooier groen...

 

Als dit geen ziekte is (en daar hoor ik nog niemand over...?) dan ga ik toch voor een voedingstekort.

Link to comment
Share on other sites

"wel aardig wat zon" ( als hij schijnt ) is dus onvoldoende. Dat is de Rozemarijn aan te zien. Geeft verder echt niks, dat je mij zo'n drammer vindt hoor, echt niet. Ik kan het niet voldoende herhalen: licht is een veel belangrijkere factor voor tal van planten en zeker voor mediterrane teelt als deze, dan veel mensen zich beseffen.

 

Volle grond is geen optie, en meer licht ( hij staat nu half in het licht door een muur naast zich ) is ook geen optie.

Blijft eigenlijk over, dat je de kruiden als deze soortjes, als een soort van verbruiksgoed moet zien. Je poot elke 4 maanden een nieuw fris struikje, en je kan er dan lang van plukken. Ze gaan gewoon veel langzamer dood dan een plant wat je binnen in een potje voor het keukenraam zet. Dat is dan weer meegenomen toch ?

 

De bieslook doet het prima, en zal het ook prima blijven doen daar. Dat planten dus heel verschillende condities verlangen toont zich eigenlijk heel goed in dit voorbeeld. De bieslook doet het prima en de rozemarijn veel minder ( gaat kwarren, en gaat dood uiteindelijk ). Accepteer dat gewoon. Dat is dan de enige optie.

Link to comment
Share on other sites

Waaruit concludeer je nou dat ik je een drammer vind Bit?

Dat vind ik namelijk helemaal niet. Juist fijn dat je helder en duidelijk je visie doorgeeft.

 

Ik snap dat rozemarijn graag veel zon heeft. En dat verschillende kruiden verschillende behoeftes hebben. Ik ben nu aan het uitvinden welk kruid dan precies welke behoefte heeft.

 

Zoals ik al schreef, staat de pot op het zuid-westen gericht. Hier krijgt hij dus alleen de eerste uurtjes van de dag geen zon, maar daarna wel. En omdat hij tussen 2 muren staat die warmte vasthouden, is het zo'n beetje de wamste plek op mijn terras. Vandaar dat me dit de beste plek leek. Ik zou hem ook ergens verder naar achteren kunnen zetten waar hij wellicht ietsje meer (ochtend) zon vangt, maar dan staat hij ook vol in de wind. Lijkt me ook weer niet zo fijn.

 

Nou, ik ga d'r nog eens op puzzelen.

En misschien voor de zekerheid maar vast uitkijken voor een nieuw plantje, dat dan toch maar in de volle grond moet, en dan probeer ik ondertussen wel of ik deze nog kan reanimeren.

Link to comment
Share on other sites

Ideetje... je zou meerdere Rozemarijnplantjes in de volle grond kunnen zetten en dan ééntje bij je keukendeur in de bak. En dan één of twee keer per jaar die uit de volle grond wisselen met die in de bak zodat ze tussendoor kunnen bijkomen van de beproeving. Ze worden dan ook gelijk steeds mooi gesnoeid in de "keukendeurperiode"...

Misschien niet uitvoerbaar... misschien worden ze te groot in volle grond om ze nog in bak te zetten... maar is ook maar een ideetje...

Je hebt dan wel mooie groenblijvende planten in je tuin staan.

Link to comment
Share on other sites

Te arme grond kan ik me moeilijk voorstellen.

 

Mijn ervaringen: In Zuid-Frankrijk groeit Wilde Tijm in een dun laagje "zand" op een rotsbodem.

 

Thuis staat een Tijm al minstens 5 jaar in een emmer die aan de schutting hangt. De Bieslook die er naast stond heeft het begeven. De grond komt uit de tuin (oude "tuingrond" op zand) en onderin een laag zand + potscherven voor de drainage. De plant heeft 's zomers zeker drie kwart van de dag zon.

Ik bemest nooit. Af en toe een beetje kalk er bij als ik dat toevallig toch in m'n handen heb. En in het voorjaar bijsnoeien.

 

Met Rozemarijn heb ik geen ervaring.

 

Succes er mee, RvO

Link to comment
Share on other sites

Bij mij ziet de rozemarijn er in de vollegrond net zo uit. Ik zal eens dichtbij kijken wat er aan de hand is komend weekend. Maar eerlijk gezegd bestaan er denk ik geen frisgroene rozemarijnstruiken in de winter. Van het voorjaar lekker kort snoeien en zeker weten dat ie weer mooi fris uitloopt. voeding zou ik me geen zorgen over maken, rozemarijn en tijm ook, groeien zowat op schraal zand nog goed.

Link to comment
Share on other sites

Ja oké we hebben ook niet echt een winter natuurlijk.

Maar toch, dat een warmteminnende plant als rozemarijn dan nú bloeit, dat vind ik toch wel spannend.

 

Dat pleit dan toch voor rozemarijn in de volle grond. Want zo'n mooie winterrozemarijn, dat wil ik ook!

Link to comment
Share on other sites

Mijn rozemarijn bloeit al sinds half december Staat in een zwarte pot tegen 'n muur op het zuiden.

Maar schrale grond: dat vinden ze fijn, maar draai er ook niet in door. Mijn rozemarijn gaf ik eerst 'n jaar lang geen voeding.. de kleur werd minder mooi (geel achtig) en er vielen blaadjes af. Nadat ik toch maar weer wat voeding gaf werd hij weer helemaal goed =)

 

@Erny : ik dacht ooit gelezen te hebben dat rozemarijn niet van verpotten hield? (Was dacht ik RosMarinus van dit forum)

Link to comment
Share on other sites

Mijn rozemarijn bloeit al sinds half december Staat in een zwarte pot tegen 'n muur op het zuiden.

Maar schrale grond: dat vinden ze fijn, maar draai er ook niet in door. Mijn rozemarijn gaf ik eerst 'n jaar lang geen voeding.. de kleur werd minder mooi (geel achtig) en er vielen blaadjes af. Nadat ik toch maar weer wat gaf werd hij weer helemaal goed =)

 

(Maar geen idee of dit bij jou het probleem is. Het zou kunnen, maar weet het niet zeker)

 

@Erny : ik dacht ooit gelezen te hebben dat rozemarijn niet van verpotten hield (Was dacht ik RosMarinus van dit forum?)

Link to comment
Share on other sites

Zonet ook maar eens gekeken (al een paar weken niks geoogst, dus ook niet gekeken). Slechts hier en daar een geel blaadje:

IMG0345k123751392206076.JPG

 

Hij begint nu zelfs weer te bloeien (uitsnede van 1e foto):

IMG0345k244951392206080.JPG

 

Mijn ervaring met rozemarijn in pot is dat de eerste maanden arme grond goed genoeg / beter is, maar dat daarna heel lichtjes bijmesten helpt. Anders dan bij volle grond kan de plant niet diep wortelen, en na verloop van tijd dus ook geen eten meer vinden. Hetzelfde geldt voor water, een pot in de zon wordt vrij snel kurkdroog. Tijdelijk droogstaan mag, maar af en toe moet ie water hebben.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...