Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Hallo,

 

Vorig jaar kreeg ik van mijn grootvader een heleboel boonzaden, maar weet niet meer welke bonen dit zijn..

Ik kan het hem spijtig genoeg niet vragen, want hij is overleden...

Het belangrijkste dat ik moet weten is, of het struikbonen of staakbonen zijn...

 

Kan iemand me helpen?

 

Heel erg bedankt!

 

01686daee51d886e7a829fce9e16ce89e966f27e9f68861393509189.jpg01804a4fd1938c1bd6087dab96d89f8fe753f72fba39691393509191.jpg

aangepast door Gast
Geplaatst:

Heb je een foto van de zaden? Het zal toch lastig zijn te zien aan de zaden of het stok of staakbonen zijn. Is er niemand bij wie je kunt informeren? Heb je anders een kas? Dan zou ik er in maart twee planten en kijken hoe hoog ze worden?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Zou ik ook doen. twee voorzaaien in bak. nadat het echte blad zich goed laat zien ( niet alleen kiembladeren ) ; foto maken van boven en 1 van recht opzij. Kunnen we het je hier wel zeggen.

Thuis binnen zaaien kan ook , weet je het eerder. Buiten leggen is sowieso toch nog te vroeg.

Geplaatst:

Foto's van de bonen zin in mijn bericht gevoegd. Was ze vergeten..

Ik zal er enkele zaaien en dan een foto laten zien als ze bladeren hebben.

 

Ik heb helaas geen serre..

Geplaatst:

De rechtse is volgens mij een Borlotti boon zeer lekker in de soep.

 

Zelf zaai ik de Flambo (Type Borlotto)

 

Je hebt veel verschillende Borlotto bonen en meestal zijn dit stambonen die je vanaf april kan zaaien

 

Bekijk ze hier eens : http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/details/bonen-droogbonen-struik-of-stamboon-stamkievitsbonen/groenten/bonen/droogbonen-struik-of-stamboon

Als kok geeft de keuken geen probleem, als boer in de moestuin nog heel veel te leren.

Volg me ook op blog/Leeloo/

Geplaatst:

Stambonen zijn de bonenteelt-soortjes die kort blijven en op eigen benen staan.

Stokbonen zijn de soortjes die klimmateriaal nodig hebben en rond de 2m hoog worden , al klimmend.

 

Onze borlotti's van vorig jaar waren stokbonen.

Geplaatst:

De donkerste heeft het uiterlijk van een roodbloeiende stokboon, een Oosterijkse soort die ik wel ens zet. Naam weet ik niet. Maar het kan vast ook een hele andere boon zijn.

Het zijn denk ik wel beide droogbonen..(bonen die je pas oogst als de stengels en de peulen en de bonen daarin verdroogd zijn, weekbonen dus.)

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

De rechter lijken ook wel op die van mij:

 

DSCN547743531393586022.JPG

 

De Borlotti's van de wedstrijd van afgelopen jaar.

Geplaatst:

De pinto boon = de kivietsboon aka berlotto/berlotti enkel dan de Spaanse naam. Dus geen verschillen.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:

Kijk es aan. Nou, dan zijn we er uit al. Zonder te hoeven zaaien : zijn stokbonen. 2.20 of iets hoger. Klimmer.

Geplaatst:

@Maarten als je je eigen link gaat bekijken zie je dus ook dat jou pinto's niet bruin zijn. Dus heb jij dan ook Berlotto's ?

 

Edit ; en de meeste van ons hebben afgelopen jaar ook bruine vlekken op hun Berlotto boontjes gekregen na oogsten i.p.v. de rood/paarse kleur.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:

Als je op Google kijkt naar afbeeldingen van Pintobonen dan zijn die er in verschillende kleuren. Er zijn ook egaal bruine Pintobonen dus die foto op de link zegt niet zoveel.

Geplaatst:

@Maarten dat klopt maar dat is wel iets waar je rekening moet houden waarom men ze door elkaar haalt(bewust of onbewust).

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:

hahaha. hééérlijke bonen. We zijn in de bonen.

Dan tóch maar lekker zaaien en fotograferen he ? soortje maakt ook niet zo veel uit. Teeltwijze natuurlijk eerst maar es.

Geplaatst:

@Stan: Het is ook lastig om zo van een foto te kunnen zeggen wat voor boon het is. De bonen op de linkerfoto kunnen namelijk ook Pintobonen zijn. Die donkere kleurschakering bestaat ook.

 

Ik krijg zo wel zin in bonensoep

Geplaatst:

@Maarten dat is idd erg lekker. Ik zal straks of morgen ook nog eens in wat oudere moestuin boeken gaan kijken( op Latijnse namen e.d.).

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:

2 bladzijden eerder schreef Appelvrouw: Het zijn denk ik wel beide droogbonen..(bonen die je pas oogst als de stengels en de peulen en de bonen daarin verdroogd zijn, weekbonen dus.)

 

Heb nog nooit droogbonen geteeld. Op een of andere manier dacht ik dan: "Kan beter (alle) veel bonen zaaien waarvan ik de peulen opeet....beperkte ruimte...genoeg andere bonenzaden"...en dus bleven in de praktijk de droogbonen ongezaaid. Zal echt mijn best doen om toch dit seizoen de Berlotti's van de wedstrijd van 2013 te gebruiken...! Heb ook nog van Gemma een zakje Friese Woudbonen liggen. Maar stel dat ik de peulen van de ongedroogde droogbonen zou willen eten.....jong nog, groen, fris...wat mag ik dan verwachten? Slechte smaak? Draden?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Goeie vraag Weknow!

Zelf heb ik er één (Rattlesnake) die voor alle doeleinden geschikt is.

 

En ik dacht de door mij recent ontdekte Reverse Image Search van Google eens op de bonenfotooz los te laten... Nou... geweldige uitkomst maar geen boon in zicht. Alleen afbeeldingen met ongeveer dezelfde kleursetting... Wel erg grappig... Maar werkte dus niet echt...

Geplaatst:

Sommige bonen kan je vers, half vers en droog eten.

Eerst de jonge peulen vers.

Dan, als de bonen in de peulen al dik zijn, maar de peulen nog niet verdroogd maar wel aan t geel kleuren half vers..je moet dan denken aan geweekte droogbonen die niet geweekt hoeven te worden en snel gaar zijn..20 minuutjes of sneller. Dat is het stadium dat ik deze bonen vaak invries..in de winter een zakje in kokend water gooien en met 20 minuten heb je droogboontjes van zeer goede smaak met zachtere schil.

Als laatste stadium droog dus, uit de verdroogde peulen.

  • Like 1

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...