Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

The European Stevia Center

 

http://bio.kuleuven.be/biofys/ESC/ESC.htm

 

Voor antwoorden op vragen zoals:

Hoeveel calorieën bevat stevia

 

Practisch geen.

Stevia bevat geen calorieën, geen vetten, geen zuiker, geen cholesterol en geen Koolhydraten

 

 

 

Kan Stevia of Steviosid bij het koken/bakken gebruikt worden?

 

Absoluut.

Het smeltpunt van stevioside is 198 ° C zonder dat het ontleedt of veranderingen in kleur en smaak ondergaat.

Het is bij het dagelijkse koken zeer hittebestendig en is geschikt voor zuivelproducten en zuur fruit (aardbeien, sinaasappelen, limoenen en ananas).

Bovendien is stevioside pH stabiel en niet-fermenteerbaar.

 

 

Hoe Stevia extract wordt gemaakt?

 

Een vloeibaar extract kan worden gemaakt van verse of gedroogde en gemalen stevia bladeren.

Stevia bladeren of poeder kan koud worden opgezet met brandewijn en de mix 24 uur laten staan.

Filter de vloeistof door een (koffie)filter en maak het met water op smaak.

Om de alcohol te verwijderen kan men het kort verhitten.(80°c)

 

Een zuiver water extract kan op dezelfde manier worden bereid, het zal echter niet zoveel zoete glycosiden binden zoals met alcoholische extracten.

 

De houdbaarheid is afhankelijk van de bewaartemperatuur beperkt.

Zoals elk vloeibaar extract kan dit extract worden geconcentreerd tot een stroop.

 

 

 

Is Stevia veilig voor diabetici?

 

Ja, Stevia en stevioside zijn als zoetstof volstrekt veilig.

 

 

 

http://bio.kuleuven.be/biofys/ESC/ESC.htm

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Geplaatst:

Alleen de smaak is dus nog een beetje wennen. Bedankt voor de aanvullende informatie.

 

Nog meer mensen die al kennis hebben gemaakt met stevia?

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Ik heb mijn vooraad vloeibare Stevia zoetstof weg gegooid.

Deze is duidelijk niet lang houdbaar, ook niet in de koelkast.

Er dreef plots vlokken schimmel op de vloeistof.

Dit na ruim drie weken bewaren.

 

Nu moet ik zeggen dat ik er gewoon een thee van gemaakt had.

Dus geen alcohol oplossing.

Deze wateroplossing beviel mij ook al niet.

De thee werdt er niet (veel) zoeter door.

Er kwam wel een zoethout smaak aan de thee, wat soms helemaal niet verkeerd is.

Maar (veel) zoeter nee.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Geplaatst:

Het vermalen van droge blaadjes in een mortel (vijzel) gaat nog het beste.

De daaruit bestaande poeder bewaar ik nu al een 1.5 jaar.

Donker weggezet is het nog steeds goed.

 

Maar oook van dat poeder is de zoetkracht ver te zoeken.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Ik las in Velt Magazine een stuk over stevia, en ook over een (Duits) kookboek waarin stevia wordt gebruikt als zoetmiddel voor van allerlei gerechten. Op Bol.com vind ik nog veel meer boeken, een paar in het Nederlands enook een aantal in het Engels.

 

Nu twijfel ik dus heel erg, want ik ben bang dat geen 1 boekje rept over het zelf verbouwen van stevia, en je zal vertellen waar je poeder of extract kan kopen. Is dat poeder dan wel het groene poeder, van direct gemalen blaadjes? Want volgens mij heb ik ook wel eens wit poeder gezien. En dan heb ik nog niets aan zo'n boekje, want dan kloppen de verhoudingen niet. Heeft iemand hier zo'n soort kookboek?

Geplaatst:

Hier hebben ze een boel stevia producten, en ook 2 van de boekjes die ik op bol.com zag.

http://www.desteviadrogist.nl/Stevia-Zoetstof-bestellen-SteviJa.aspx?gclid=CL3kqOSpv6YCFVBB3godXV9cIg

 

Het poeder is wit, dus waarschijnlijk is het geconcentreerder dan gemalen blad. Zouden veel gerechten dan bijvoorbeeld niet gemaakt kunnen worden met de verpulverde blaadjes? Ik kan natuurlijk wat aanklooien, maar een boek over 'van tuin tot taart' zou beter zijn

Geplaatst:

Ja, en dan dit in het gastenboek op die website:

 

Ik bestelde de eerste keer de pure zoetpoeder en het kookboek. Netjes werd ik opgebeld met de mededeling dat de zoetpoeder uit het boek degene is met inuline en niet de pure. Of ik niet liever die met inuline wilde. Hier ben ik zo blij mee anders waren de taarten wel heel vies zoet geworden denk ik en was ik waarschijnlijk heel erg op stevia afgeknapt geweest, omdat de smaak dan niet lekker zou zijn.

Geplaatst:
Opgelost:

"Door kookproces verkregen aftreksel van de gedroogde bladeren."

 

Veel puurder dan de bladeren dus.

AAAAAA!!!! Doe dit NOOIT meer!
Puur ! = echt, zuiver, onverdund. Je kan pure bladeren hebben en sterker/krachtiger dan de bladeren. Maar niet puurder dan de bladeren, iets door een proces verkregen is niet puur!

Even a broken clock is right twice a day

Geplaatst:
Opgelost:

"Door kookproces verkregen aftreksel van de gedroogde bladeren."

 

Veel puurder dan de bladeren dus.

AAAAAA!!!! Doe dit NOOIT meer!
Puur ! = echt, zuiver, onverdund. Je kan pure bladeren hebben en sterker/krachtiger dan de bladeren. Maar niet puurder dan de bladeren, iets door een proces verkregen is niet puur!

Je hebt helemaal gelijk. Ik bedoel dat er een hoger percentage zoetstof in de poeder zit. Mijn scheikundeleraar zou me slaan!

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Geplaatst:

Ik ga eens proberen er een siroop van te koken. Dus blaadjes in water koken, daarna zeven, en daarna inkoken tot een siroop.

Omdat je dan met houdbaarheid zit, en je voor thee maar heel iets nodig hebt, misschien een soort stevia ijsblokjes maken.

1 blokje in de thee(pot) en dan kokend water er over voor een zoete thee.

Daar wil ik de stevia sowieso veel voor gebruiken. Dan zoek ik bij meer oogst wel eens op hoe ik het (zonder destilleren en andere moeilijke zaken ) kan verwerken in gebak etc.

Geplaatst:

ik ben al een tijdje geinteresseerd in de stevia,heeft iemand hier misschien zaden voor me of weet waar ik het anders kan krijgen?

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Leuk om dit te lezen,

 

Ik heb 3 jaar geleden blaadjes geproefd bij iemand. Helemaal gek meteen en op zoek gegaan naar de plant/ zaadjes beide kon ik nergens meer krijgen. Degene die de plant had, had geen groene vingers die was snel dood dus een stek kon ik niet nemen. Het jaar erna wederom gezocht en kon alleen zaadjes vinden. Tot 3x niet gelukt. Dus heb het erbij gehouden

 

Maar mocht er zo nog iemand een stekje hebben later dit jaar, ik hou me aanbevolen!! Roep maar wat je er voor terug wil hebben!!

 

En dan? Kan ik die in een pot in de kas zetten of is ook dat in de winter te koud?!

 

Jooze

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...