Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Verse en half vergane compost verwerken


Arcopar

Recommended Posts

Hallo allen,

 

Achteraan in de tuin ben ik een stukje aan het heraanleggen. hier moeten later terug 2 compostvaten komen. Deze komen op de plaats waar nu nog een berg compost ligt.

 

Mijn idee was om wat er nu ligt gewoon te mengen met de grond in mijn bedjes. Dit zodanig dat het daar kan verteren en ik niet twee keer alles moet verscheppen en terug mooi kan beginnen in mijn compostvaten.

 

Zou dit goed zijn of toch maar een vuile boel in mijn bedjes?

Link to comment
Share on other sites

Gebruik het als begin van je nieuwe vaten.

Die zullen sneller activeren en verteren erdoor. Dat is het mooiste begin!

 

Half verteerde compost is eventueel (eventueel!) nog te gebruiken bij komkommer, tomaat, pompoen of courgettes, maar verteerde compost is ook daar veel beter!

Materiaal dat nog moet verteren hoort niet op of onder de grond. Daar heeft het geen voordeel en voegt niks toe. Het werkt een goede groei op korte termijn waarschijnlijk tegen. (Op den duur zal het wel verteren, dus het is geen blijvend probleem mits er voldoende zuurstof bij kan) Ook kun je ongedierte aantrekken. In een perma-siertuin zou het misschien nog ergens achteraf kunnen. Maar eigenlijk is het vieze boel en niet zo wijs tuinieren.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Weknow zei;

"Materiaal dat nog moet verteren hoort niet op of onder de grond. Daar heeft het geen voordeel en voegt niks toe. Het werkt een goede groei op korte termijn waarschijnlijk tegen. (Op den duur zal het wel verteren, dus het is geen blijvend probleem mits er voldoende zuurstof bij kan) "

 

Maar nu vraag ik me af waar de groenbemesting dan wel goed voor is?

Heb altijd al iets niet gesnapt over het mulchen en composteren en zo meer, juist omdat er zoveel tegenstrijdigheden zijn.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

@ Willy.

 

Het verteren zelf van allerlei soorten organisch spul dat in compost kan zitten, verbruikt voedingsstoffen en kan zorgen voor een heel andere balans in de bodem, waar het eigenlijk de bedoeling is dat er een (langzaam) voedende humus uit ontstaat. Slechte groei kan een gevolg zijn. Na een tijdje, enkele maanden of zo, zal zich dat wel weer herstellen en verteert het ook wel....maar tot die tijd is bijvoorbeeld een ernstig gebrek aan stikstof of andere groeibelemmering niet uitgesloten. Ook is er een kans dat er weinig zuurstof bij die vertering komt, waardoor ongewenste bacteriën en schimmels of andere plagen de zaak kunnen verzieken.

 

Je verwijst naar de landbouw waar gewasresten of tussengewassen soms worden ondergeploegd. Dat gebeurt uit efficiëntie (makkelijker, minder werk) en ook wel om meer organisch materiaal in de bodem te brengen. Een verstandige landbouwer zal er dan zeker op letten dat dit geen slecht effect dit heeft op zijn volgende teelt. Het zal gaan om bepaalde soorten "groene" materialen (koolzaad, raapstelen, granen = grassen) die snel verteren en die inderdaad wat stikstof laten vrijkomen daarbij.

 

In je kleinschalige en in beplanting gevarieerde moestuin kun je veel beter voor een goede bodem zorgen dan in grootschalige landbouw, waar alles om zo weinig mogelijk werk en zo hoog mogelijke productie op een groot perceel met een gewas draait.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...