Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Nut van verpotten


lambado

Recommended Posts

Ik ben geen specialist, maar wat ik zie is dat de wortels van de plantjes na opkomst vrij rap naar de buitenranden van het potje groeien. Het midden wordt dus niet echt 'gebruikt' en de randen worden een 'wortelmat' als je lang wacht met uitplanten. Dat heeft als nadeel dat de wortels minder vlot weer naar buiten verder groeien als je de opgekweekte plantjes uiteindelijk wel in volle grond zet.

 

Door te verpotten voor je langs de rand een 'wortelmat' krijgt, geef je de wortels weer wat vrije ruimte om naar buiten te groeien en krijg je een goed doorworteld kluitje (i.p.v. enkel wortels aan de buitenrand). Want ze groeien a.h.w. in trapjes, tot aan de eerste potrand en na het verpotten weer verder.

 

Een grotere pot met verse aarde geeft ook extra voeding, zodat de groei van je plantjes mooi op gang blijft. Dat geeft plantjes die het beter doen als je ze uitplant.

Link to comment
Share on other sites

hier worden ze ook gebruikt, een medetuinder heeft er 1 jarige lathyrus in gezaaid en kreeg zo een week of wat voorsprong op de andere; ik denk dat het ook fijn is voor wortels

 

ikzelf zaai toch liever in potjes met wat gaten onderin en plant ze uit als de wortels door de onderkant komen dan krijg je ook geen rootknot of zaai in perspotblokjes

 

(het verhaal van de trainers is dat de hoofdwortel (mits aanwezig?) stopt met groeien als hij lucht krijgt, dat lukt dus ook met de potjes en blokjes)

Link to comment
Share on other sites

Buiten het sterkere wortelgestel door verpoten dat ze zouden moeten krijgen. Heeft het ook het voordeel van plaats dat planten nodig hebben zeker voor planten dat binnenhuis opgekweekt worden .

 

Even als voorbeeld pepers/paprika/tomaten worden hier voorgezaaid in potjes diameter 55mm in verwarmde kweekbak na ontkiemen verhuizen ze naar een aquarium met TL lamp maar geen extra verwarming . Is eerste wortelpuntje te zien worden ze verpot naar P7 potjes en in kweekbak geplaatst met extra licht . Is eerste wortelpuntje terug te zien worden ze verpot naar P11 potten en krijgen ze geen extra licht niet meer . Naast de extra plaats dat ze krijgen ondergronds krijgen ze deze ook bovengronds .Tegen dat ze hun eerst wortelpuntje laten zien langs onderen staan ze bovengronds ook ver dicht gegroeid met de potjes tegen elkaar .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...