freggel Geplaatst: 17 mei 2011 Geplaatst: 17 mei 2011 Ik heb een aantal aardbeienplantjes in de tuin staan. De planten van vorig jaar dragen veel vrucht. Nou zag ik dat 4 aardbeien al bijna rijp zijn, de rest is nog groen. Hoe lang kan ik de rijpe aardbeien laten zitten? Het liefste wil ik wat meer tegelijk oogsten (voor jam e.d.). Of moet ik de rijpe aardbeien er meteen afhalen omdat ze anders gaan rotten? Quote blog/freggel/
Jorieke123 Geplaatst: 17 mei 2011 Geplaatst: 17 mei 2011 Ze worden gauw te rijp, zeker komend weekend met die warmte. Je kunt steeds handjes vol oogsten, en die in de vriezer doen. Heb je genoeg, dan maak je jam. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
marije124 Geplaatst: 17 mei 2011 Geplaatst: 17 mei 2011 Volgens mij heb ik iets verkeerd gedaan als jullie al aardbeien hebben. We moesten toch tot eind mei de bloemen eruit halen?Ik heb zelfs nog geen nieuwe bloemen............... Quote
essiebes Geplaatst: 17 mei 2011 Geplaatst: 17 mei 2011 Volgens mij heb ik iets verkeerd gedaan als jullie al aardbeien hebben. We moesten toch tot eind mei de bloemen eruit halen?Ik heb zelfs nog geen nieuwe bloemen...............En je aardbeien zijn wel doordragers hoop ik? Dan kun je inderdaad wel de bloemen eruit halen, maar dat hoeft niet! Ik heb alleen de allereerste bloemetjes eruit gehaald. Maar als je nog vaker de bloemetjes eruit haalt, zullen de planten zelf groter worden, en als je dan daarna de bloemetjes wél laat zitten, zullen het er ook gelijk een heleboel zijn. Het is dus net wat je wilt.Ik zelf vond het leuk om nu alvast aardbeien te hebben (1 is al bijna rijp en dan nog een stuk of 10 die nog vrijwel wit zijn ) maar dat houdt dus wel in dat mijn plantjes minder energie in de groei van de bladeren ed steken dan jouw plantjes. Quote
dennislp Geplaatst: 17 mei 2011 Geplaatst: 17 mei 2011 1 jarige doordragers hier: nog geen enkel nieuw bloemetje, 3 jarige doordragers: zit prop vol mooie aardbeien net zoals de 2 jarige enkel dragers in t kasje, die er na dit seizoen uitgaan. Quote > Planten kopen? Doe het bewust!
freggel Geplaatst: 17 mei 2011 Auteur Geplaatst: 17 mei 2011 Dank je, Jorieke. Ik zal ze morgen dan moeten oogsten (of wat erg! ). Quote blog/freggel/
veggieman Geplaatst: 17 mei 2011 Geplaatst: 17 mei 2011 gekend probleem hier, het is ook het eerste jaar dat ik mijn doordragers heb, zullen ze vanaf volgend jaar meer terglijketijd gaan? heb er zeker al 10 gegeten maar hier eens 2 daar eens 1 daar eens 4.. hoe bevalt dat invriezen? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 18 mei 2011 Geplaatst: 18 mei 2011 Ik vries de frambozen ook in, als ik nog niet genoeg heb voor sap of jam. Heb nu nog een bakje staan in de vriezer, ik moet ze nodig eens opmaken. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
jos Geplaatst: 18 mei 2011 Geplaatst: 18 mei 2011 's-Morgens Yoghurt/pudding, framboosjes uit de diepvries erin, 's-middags lekker fris toetje. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 18 mei 2011 Geplaatst: 18 mei 2011 Of vanille pudding met langevingers en frambozen. In laagjes Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
jos Geplaatst: 18 mei 2011 Geplaatst: 18 mei 2011 Wou ik het weer een beetje calorie-arm houden, gooi jij er weer een lading lange vingers tegenaan, Jorieke.Trouwens zo ken ik er nog een."De lange vinger-taart" van mijn oude buurvrouw, heel veel boter, nog meer advocaat en een beetje cognac, jammie.Nu ga ik eten. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 18 mei 2011 Geplaatst: 18 mei 2011 We doen hier niet aan calorie-arm. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
freggel Geplaatst: 28 mei 2011 Auteur Geplaatst: 28 mei 2011 Nog een vraagje over het invriezen van de aardbeien:Gisteren heb ik mijn voorraadje uit de vriezer gehaald. Het viel me op dat de meesten heel zacht geworden waren. Kan dat kwaad? Ik heb er wel gewoon jam van gemaakt en die smaakt verder prima, maar ik wil het toch even weten voor de zekerheid... Quote blog/freggel/
hansm Geplaatst: 28 mei 2011 Geplaatst: 28 mei 2011 Nee das altijd zo, daarom zijn ingevroren alleen nog lekker in jam. Quote Players only love you when they're playing.
Jorieke123 Geplaatst: 28 mei 2011 Geplaatst: 28 mei 2011 Van bevriezen wordt alles slap als je het ontdooit Het water in de cellen zet uit door bevriezing, en zakt dan weer in elkaar door ontdooien. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
freggel Geplaatst: 28 mei 2011 Auteur Geplaatst: 28 mei 2011 Ah, goed dat ik dat weet! Had ook niet gedacht dat ze puntgaaf uit de vriezer zouden komen, maar zulke slappe hap... De jam smaakt trouwens wel heerlijk! Quote blog/freggel/
Koert Geplaatst: 28 mei 2011 Geplaatst: 28 mei 2011 Je kan van die aardbeien ook een smoothie maken of een coulie, dikke saus, om er een bavarois mee te maken. Quote Even a broken clock is right twice a day
Pauline Perenboom Geplaatst: 28 mei 2011 Geplaatst: 28 mei 2011 Ben ook een beetje aan het rondneuzen voor een lekker receptje. De aarbeien op mijn vaders tuin (vroege) zijn hartstikke lekker nu. Maar komen dus ook met zijn allen tegelijk Quote weblog: http://paulineperenboom.blogspot.com
Borsalino Geplaatst: 29 mei 2011 Geplaatst: 29 mei 2011 Wij maken er enkel coulie-saus van voor over de ijscreme.We doen die wel warm in potjes omkeren en klaar is Kees. Confituur eten we bijna niet, heb er nog van vorig jaar staan. Quote
jasmin Geplaatst: 29 mei 2011 Geplaatst: 29 mei 2011 Ik moest even Googlen op de terme coulie/coulis ... wat stom dat ik die nooit kende. Ik maak eigenlijk jam, om die weer te verdunnen naar behoefte... dus in een pannetje wat jam en water door elkaar kloppen totdat er een sausdikte ontstaat... lichtelijk opgewarmd. Werkt ook prima hoor, lekker warme saus door de vla bv. Het verschil is dat de kant en klaar gebottelde coulis ook koud gegoten kan worden, gewoon direct klaar voor gebruik dus. Hoe zit het met de houdbaarheid van deze sauzen? Als die ook tussen de 6 maanden tot een jaar is, stap ik over op het maken van de coulis, denk ik... Jam om de jam eten we nauwelijks... of niet... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Koert Geplaatst: 29 mei 2011 Geplaatst: 29 mei 2011 Coulie in potjes dat weet ik niet, ik vries het altijd in, dat werkt perfect en is dus lang houdbaar. Quote Even a broken clock is right twice a day
Borsalino Geplaatst: 29 mei 2011 Geplaatst: 29 mei 2011 Als je ze luchtdicht hebt afgesloten, kan je merken als het deksel is vacuum getrokken is, naar beneden dus.En merk je ook bij het openen, soms met 2 een gevecht om het potje open te krijgen. Doen ook zo tomaten in pot voor de soep, zijn langer houdbaar dan 1 jaar, maar dan zijn ze goed als op gewoonlijk.Van vorig seizoen niet 1 slecht gehad, doe de aardbeicoulies-tomatencoulie kokend in de potjes, meteen deksel erop en omdraaien.Doe ook op die manier peertjes ingekookt in suikerwater, ook heerlijk op ijscreme of vla (pudding voor de Vlamingen!) Kook de aardbeien met suiker en de tomaten met zout, is me gezegd dat ze dan beter bewaren. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.