Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Hallo allemaal


appelvrouw

Recommended Posts

Hallo allemaal, mijn naam is Appelvrouw en ik heb een grote moestuin in twee delen bij ons vakantiehuisje in NO Frankrijk.

Daar kweek ik de groentes die ik door de loop van jaren heb leren kennen als gemakkelijk voor onze grond + tomaten, pepers en paprika`s in een kas.

Verder hebben we nog een grote boomgaard met 25 fruitbomen( appels,pruimen,peer,abrikoos,mispel,mirabellen + kersen) en een stukje kleinfruit.

Ik probeer hier volgens het oude "hippie ideaalmodel" zelfvoorzienend te kweken wat helemaal niet lukt maar wel een grote uitdaging is.

Hier in NO Frankrijk hebben de meeste mensen een tuin ( zoals men hier de moestuin simpelweg noemt) en ik heb hier ook veel geleerd.

Omdat ik zoveel mogelijk biologisch wil tuinieren vind ik niet altijd begrip bij mijn buren die gemakkelijk gif (tegen de woelmuis) + roundup(tegen het onkruid) gebruiken. Gelukkig merk ik ook hier dat het idee van natuurlijk tuinieren meer voet aan de grond krijgt.

Ik hoop bij jullie oplossingen te vinden die ongebruikelijk (of ouderwets) en ecologisch zijn. Verder ben ik gek op zaden ruilen, en zoek ik nog een Nederlandse tuinvriend "in de buurt", maar dat zou een geweldig toeval zijn.

Over onze belevenissen, en vooral die van de tuin + recepten schrijf ik af en toe op het blog Appeljam in Frankrijk.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Hallo en welkom op dit forum. Hippies hihi Ach we krijgen zoveel benamingen, ik lig er niet wakker van. Vond t laatst wel lachen dat we ineens weer "hip" zijn.

Er is idd nog iemand uit Frankrijk aanwezig op dit forum. Diegene zal je vast zelf wel hier welkom heten. Dat gaat snel genoeg.

Ook zijn er op dit forum veel biologisch redenerende aanhangers te vinden, en iedereen heeft zijn eigen tips of leest ze van een ander.

 

Je hebt lekker veel fruitbomen zo te lezen. Lijkt me heerlijk in de zomer. Lekker smikkelen van die en dan weer die en ook voor de inmaak in de winter. Wat heb je zoal in de groentetuin staan?

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Welkom hier!

Zelf ben ik ook nog maar heel kort lid, maar ik moet zeggen, geen moment spijt van gehad. Anders dan op de meeste andere fora wordt hier (is mij dus helemaal niet opgevallen) niet op elkaar gekift. Ik heb het idee dat iedereen elkaar in zijn/haar waarde laat. Helemaal goed dus.

Mijn kinderen noemen mij ook een hippie, ik weet niet helemaal waarom, maar vat het op als een compliment

Link to comment
Share on other sites

Dank allen voor het welkom.

Een hippie zou ik mezelf niet willen noemen maar ik kan ook niet geheel zeggen dat ik het niet ben.Lekker vaag.

Helly je vraagt wat er zoal in de moestuin staat, hier komt mijn lijstje: vroege, halfvroege en halflate aardappels, 11 soorten tomaten ook in de kas, en ook 4 soort paprika`s,4 soort pepers en 3 soort komkommers ( dit alles voor het eerst, ik heb de kas nu twee jaar en voor het eerst durfde ik hem "helemaal" vol te zetten, nu is alles nog klein, maar misschien heb ik er over een maandje wel spijt van) verder 7 soorten pompoen, tuinboon, doperwt en sugar snaps, asperges, witte al 5 jaar, groene voor het eerste jaar, 2 soorten courgettes en 2 soorten patisson, tomatillo en physalis, broccoli, bleekselderij, knolselderij, veel soorten sla, winterknoflook uien en sjalotten

ook heb ik gezaaid(door de grote droogte hier komt niet alles op hier is nog geen regen gevallen) bieten, pastinaak, venkel, radijs, zomer en winterwortelen.

Mijn buurman is boer, en heeft een stuk land ter beschikking gesteld van onze dorpsvereniging (die als doel heeft:biodiversiteit in de groentetuin, dus jullie begrijpen nu mijn uitgebreide moestuin) deze vereniging kweekt ieder jaar op dit stuk grond de themagroente van het jaar. Er staan altijd een of twee rijtjes ter mijner beschikking(voor las mijn tuin te vol is). Daar heb ik nog prei staan en nog een andere soort aardappel.

Verder heb ik nog een heel klein perkje met bloemen die ik ook tussen de groente uitplant en heb ik een kruidentuintje in aanleg.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Dat is toch een aardige opsomming van veel verschillende groenten en aardappels, en veel kasgroenten. En dat voor je eerste jaar dat is niet mis. Kan je het allemaal zelf bij houden?

Leuk van de boer om een stukje af te staan voor de biodiversiteit die de dorpsvereniging wil nastreven. Ik hoop dat alles prima verloopt dit jaar. En ik wens je veel succes in je fruit en moestuin dit jaar. En bij de dorpsvereniging op het land

Good things come in small packages

Link to comment
Share on other sites

Helly het is niet voor het eerste jaar dat ik moestuinier, wel voor het eerst dat ik de kas vol heb en groene asperges heb geplant. Hoewel ik al 25 jaar groentes teel ben ik niet tevreden over mijn werk, ik kan heel slordig zijn, teveel willen en dommige acties ondernemen waarvan ik eigenlijk wel weet dat het niet goed is ( zaaien als het droog is bv) mijn goede voornemen op 1 januari was: in ieder geval eens 1 jaar de moestuin "zoals het hoort". Dat is al wat hoog gegrepen, ik zou in ieder geval willen wat kan, en niet te slordig.

Hierbij twee foto`s van mijn moestuintjes, de eerste is de tuin achter in de boomgaard

2zny2ar.jpg Daar heb ik eerst 3 rij tuinboon, en dan -slecht zichtbaar doperwten en peulen. daarachter aardappels waarvan je kunt zien dat die door de droogte moeite hebben om te groeien. Achter de patatten rechts het stuk met ui wortel pastinaak en bieten, in het midden de asperges, en links over de hele lengte van de tuin de pompoenen die het gras in mogen groeien.

Het lukt me niet een tweede foto erbij te zetten, probeer eerst maar dit bericht te plaatsen

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ja netjes ziet het er nu uit, voor het eerst!! Omdat het hier nog steeds niet geregend heeft, schoffel ik nu veel, en heb ik eindelijk het onkruid een beetje in de hand.

mt3y4h.jpg

Dit is het stuk moestuin waar ik mee ben begonnen. ingedeeld in 6 vakken met een rotatie van:boon-kool-blad-vrucht-wortel-aardappel.

Dit jaar geen wortel, dat staat "achter" maar wel twee vruchtstukken met courgettes, komkommer en patisson. Tegen het tuinmuurtje probeer ik verschillende tomaten, de 'roma' is eergisteren bevroren, zo ook twee pompoen planten. Links van het stenen paadje loopt een stroompje...je kunt er niet in zwemmen Helly, het is maar 2 cm hoog...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Welkom!!

 

zoek ik nog een Nederlandse tuinvriend "in de buurt", maar dat zou een geweldig toeval zijn.

.

 

Er is nog iemand uit Frankrijk hier (Heb geen idee waar die woont in Frankrijk! Wel Noord-Oost dacht ik.)

 

Nou dat zal ik dan wel wezen, maar ik heb geen vakantiehuis hoor, ik woon hier gewoon

 

Welkom Appelvrouw!

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Welkom Appelvrouw, Ligt dat stroompje vaal lager dan je moestuin? ZO niet dat kan je er misschien iets mee, omdat ik je een paar keer de droogte hoor noemen, misschien handig om dat beekje te benutten indien mogelijk?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...