Heylane Posted August 13, 2015 Share Posted August 13, 2015 Ik wil eens proberen of ik jam kan maken zonder suiker. Officieel mag het dan geen jam heten natuurlijk, maar daar trek ik me lekker niets van aan.Ik dacht zelf aan stevia (niet die bittere, maar die andere) als zoetstof. En dan in kleine potjes, zodat het vrij snel op is als het potje open is.Heeft iemand dat wel eens gedaan? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenneke Posted August 13, 2015 Share Posted August 13, 2015 Als je lekker rijp fruit gebruikt hoef je niet bij te zoeten. Zelf zou ik er dan liever een scheutje appel-of perendiksap bij doen, of bijvoorbeeld een beetje agavesiroop. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AshaiRey Posted August 13, 2015 Share Posted August 13, 2015 Waarom heet dat geen jam dan? Heel vroeger nam men ook alleen vruchten en door dit sap in te koken werd het jam. Door er suiker aan toe te voegen krijg je wel meer potten jam uit dezelfde hoeveelheid vruchten. Quote Groetjes,Bram Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heylane Posted August 13, 2015 Author Share Posted August 13, 2015 Het schijnt wettelijk vastgelegd te zijn dat er zoveel % suiker in moet zitten. Anders moeten fabrikanten het anders noemen Bv fruitbeleg. Maar aangezien ik geen fabrikant ben trek ik me daar niets van aan. Het is net zoiets als dat fruitthee alleen maar fruitthee mag heten als er daadwerkelijk thee in zit. Als je dus 'thee' maakt van bv alleen brandnetel mag je dat geen brandnetelthee noemen (dan heet het infusion). Rare jongens die Romeinen ...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenneke Posted August 13, 2015 Share Posted August 13, 2015 Klopt, daarom mag diksap ook geen siroop heten, en is brood alleen volkoren als het woord "volkoren" in de naam van het brood staat. Op zich wel handig als je tenminste op de hoogte bent van dit soort regels. Zo weet je dan meteen dat dat mooie donkere meergranenbrood waarschijnlijk eigenlijk een met gebrande mout gekleurd wit (of als je geluk hebt lichtbruin) met wat extra zaadjes is.Helaas hebben deze regels weing zin als vrijwel niemand dit weet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prettig gestoord Posted August 13, 2015 Share Posted August 13, 2015 De suiker werkt als conserveringsmiddel en maakt het geheel dus houdbaar. Je kan proberen minder suiker toe te voegen of voor 1 of 2 potten te maken en die binnen 1 a 2 weken te consumeren..Of je voegt geleisuiker 1:2 toe, 500gr op 1 kilo vruchten Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig! Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted August 13, 2015 Share Posted August 13, 2015 Ik doe er nog minder in: 250 gram per kilo. Nog nooit bedorven jam gehad. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mijke Posted August 13, 2015 Share Posted August 13, 2015 De enige functie van suiker is conserveren. Als je de suiker dus achterwege laat moet je andere conserveermethodes toepassen. Wecken bijvoorbeeld, een waxschijf er op leggen, in de koelkast bewaren etc. En je kunt dan het best heel veel kleine potjes maken, want eenmaal geopend is het een stuk korter houdbaar. Kleine potjes gaan sneller op. Quote schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl #groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.