Jump to content

Zelfvoorziening


StevenW
 Share

Recommended Posts

Ik heb, met behulp van het internet een tuin ontworpen voor volledige zelfvoorziening van voedsel, althans, dat denk ik.

De reden waarom ik dit bericht plaats is om jullie mening te horen over het ontwerp.

 

De indeling (vanuit het bovenaanzicht):

 

bovenste rij v.l.n.r: groente en fruit 160 m2, aardappelen 80 m2, kippenweide 80 m2, fruitbomen 50 m2.

middelste rij v.l.n.r: wintertarwe en peulen 400 m2, koolzaad 160 m2, huis met schuur met daaronder een geitenweide 160 m2

onderste rij v.l.n.r: waterbassin met vissen, kruidentuin 12 m2, bijenstal met 2 kasten, en als laatste een grasveldje van 80 m2

 

Alvast bedankt voor de reacties!

 

Groeten, Steven

Link to comment
Share on other sites

Dat ligt er om te beginnen aan voor hoeveel mensen en dieren het zelfvoorzienend moet zijn. Waar laat je je oogst, hoe denk je te bewaren. Eet je enkel kip, geit en vis. Wat voor een vis, met wat voor een cycles denk je daarvan te kunnen oogsten etc etc

Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Met water is teeld ook mogelijk, zoals sla doe drijven dan in potten in een bak water. Met druppelaars en steenwol kan ook, bij tomaten, paprika en komkommers bijvoorbeeld. Daar komt geen aarde aan te pas.

Maar dan komt je volgende vraag, of er ook water genoeg is

Link to comment
Share on other sites

Ha,

 

Samen met een vriend dit een keer uitgezocht.

Dit heeft hij toen op een ander forum geplaatst.

Ik heb voor het gemak hem daarvandaan gekopieerd.

Wellicht kan je er wat mee! Ik ben op dit moment er ook hard over aan het nadenken wat de beste mogelijkheden zijn om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Geheel zelfvoorzienend is niet mogelijk zonder comfort in te leveren.

Onderstaande is dus gekopieerd van andere website

 

Ik heb laatst uitgerekend hoeveel m2 ik minimaal nodig zou hebben om met mijn gezin (vr+6 kids) zelfvoorzienend te zijn qua voedsel en kom dan snel tot de conclusie dat dat - los van het werk - niet haalbaar is. Per persoon schat ik het volgende in:

1. groente + fruit ca. 140 kg/jr. Met een opbrengst 2 kg/m2 heb je 70 m2 nodig

2. aardappelen ca. 90 kg/jr. Met een opbrengst van 6 kg/m2 heb je 15 m2 nodig

3. tarwe ca. 90 kg/jr. Met een opbrengst van 0,9 kg/m2 wintertarwe heb je 100 m2 nodig

4. peulvruchten ca. 30 kg/jr. Met een opbrengst van 0,3 kg/m2 heb je ongeveer 100m2 nodig

(granen, peulvruchten en aardappelen kunnen dan roteren; tarwe levert tevens stro op)

5. oliehoudend zaad tbv plantaardige olie: 6 l/jr. met een opbrengst van 0,2 kg/m2 koolzaad heb je 30 m2 nodig

6. zuivel + vlees via kippen en een visvijver. Ca. 100 m2

 

Totaal is dat ca. 500 m2 per persoon, uitgaande van een zeer matige vlees/visconsumptie, en een zeer sober eetpatroon zonder een goed biertje of mooi wijntje Voor 8 personen zit je dan al aan de 4.000 m2 en 1-2 FTE aan het werk.

Link to comment
Share on other sites

Mijn ervaring is dat je het echt niet zo strak kunt berekenen en uitvoeren allemaal. Je zit altijd met mislukkende zaken (wanneer gaat ECHT alles goed in een moestuin?), kippen die ineens staken of ziek worden en geen eieren meer leggen. En wat voer je die kippen? En ander vee? Dieren die melk geven of vlees en/of eieren leveren die eten VEEL. Ook in de winter, dus je hebt extra (vele)vierkante meters nodig voor het telen van dierenvoer.

Ook kan je beter wat extra van alles telen, om dus andere eventueel mislukkende zaken op te vangen. En om te ruilen met andere mensen, die misschien zaken verbouwen of dieren houden waar je wat mee wilt ruilen. Een buurman die koeien houdt bijvoorbeeld, zodat je die al niet zelf hoeft te houden. Dat scheelt veel ruimte. En werk, want al die kleine beetjes gewassen en dieren nemen VEEL tijd in beslag.

Link to comment
Share on other sites

Je hebt gelijk Jorieke, het is niet zo gemakkelijk als we soms denken hé.

Ik verbouw, bijna alle groente dat we nodig hebben maar af en toe moet er afwisseling op tafel komen natuurlijk.

Dit jaar is de oogst tegengevallen, wel genoeg voor ons nu maar nog bijna niets kunnen inmaken of invriezen, toch niet genoeg.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad Willy. Ook duurt het jaren voordat je zaken op orde hebt. Fruitbomen moeten groeien, vaak moet je de grond flink verbeteren, en zorgen dat je kunt bemesten (eigen dieren) en compost maakt. Voordat je genoeg/teveel druiven kunt plukken ben je ook jaren verder. En dan heb ik het nog niet eens over hout om op te stoken/koken.

Bij ECHT alles zelf willen doen horen ook mannelijke exemplaren van alle dieren die je houdt. Dus een beer en een haan en een stier en een bok en een ram, etc. Plus een volwassen vrouwelijk exemplaar voor het leveren van de biggen, kalfjes, lammetjes en kuikens. Die je vervolgens weer kunt slachten.

Ook hier is het weer handig om iemand in de buurt te hebben waar je een vrouwelijk dier kunt laten dekken tegen 'betaling' van ruilgoederen.

Het is veel handiger om zelfvoorzienend te willen zijn of worden met een hele groep mensen, die allemaal hun eigen stuk grond hebben. (dus niet een groep mensen die graag op jouw stuk land willen komen wonen om zoiets aan te pakken. Want dan kom je weer grond te kort)

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Zo werkt, in grote trekken, onze samenleving.

Alleen, men zou de tussenpersonen moeten kunnen uitschakelen of halveren.

Wat ge daar zegt, Jorieke, is heel goed mogelijk zonder tussenpersonen.

Daarmee bedoel ik groot- en kleinhandel, veilingen en fabrieken, transport enz enz.

Terug naar de oertijd en de ruilhandel van producent naar producent.

Mens, het leven zou goedkoop worden.

Net nog 15 slaplantjes in potjes gezet voor mijn vrouwken.

Ja, ik kweek alles voor haar hé, zij maakt het klaar en ik help het dan opeten, hahahaaa.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

Jorieke zoals jij schrijft, is de theorie zeker niet zo simpel in de praktijk. Alles is zo afhankelijk van zoveel factoren. En zoveel werk, dieren is dan nog een vak apart.

Voor de prijs bij de slager, kunnen wij geen vee houden. En houden het bij kipjes, verse eitjes en vlees waar de herkomst van bekend is. Met respect geslacht bij de slager, dat is wat voor ons haalbaar is.

Ruilen is een leuke manier, juist daarom is mtfd zo gezellig.

Willy is het een minder jaar voor jullie, door water tekort of spelen anderen factoren mee?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ik heb dit paar maanden geleden op Youtube gevonden. Omdat ik zelf in een stad woon gaf het wat om te denken. Maar zoals hier al gezegd is: ze handelen ook vaak met andere mensen in de buurt (om eigen producten te verkopen en voor de geld kopen ze dan wat ze missen, zoals dierenvoer).

 

En als je te weinig ruimte heeft kun je nog steeds gebruikt maken van de natuur rond je omgeving. Bijvoorbeeld wildplukken (doen we vaak in Frankrijk, waar ze overal appelbomen, notenbomen en wijgen hebben maar ook in NL in de park hebben we kastanjes, paddensteoelen en bramen), jagen en/of vissen. Dit is onze vangst van dit weekend (ik ben er heel trots op mijn vriend, eigenlijk wat "eigen" vlees in de vriezer (en moest van hem schrijven dat het zeebaars 47cm was)).

DSCN221079401442174224.JPG

Sorry voor taalfoutjes, ik ben niet Nederlands =)

Mijn blog: http://www.moestuinforum.nl/blog/Estemy

Link to comment
Share on other sites

Ha,

 

Samen met een vriend dit een keer uitgezocht.

Dit heeft hij toen op een ander forum geplaatst.

Ik heb voor het gemak hem daarvandaan gekopieerd.

Wellicht kan je er wat mee! Ik ben op dit moment er ook hard over aan het nadenken wat de beste mogelijkheden zijn om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Geheel zelfvoorzienend is niet mogelijk zonder comfort in te leveren.

Onderstaande is dus gekopieerd van andere website

 

Ik heb laatst uitgerekend hoeveel m2 ik minimaal nodig zou hebben om met mijn gezin (vr+6 kids) zelfvoorzienend te zijn qua voedsel en kom dan snel tot de conclusie dat dat - los van het werk - niet haalbaar is. Per persoon schat ik het volgende in:

1. groente + fruit ca. 140 kg/jr. Met een opbrengst 2 kg/m2 heb je 70 m2 nodig

2. aardappelen ca. 90 kg/jr. Met een opbrengst van 6 kg/m2 heb je 15 m2 nodig

3. tarwe ca. 90 kg/jr. Met een opbrengst van 0,9 kg/m2 wintertarwe heb je 100 m2 nodig

4. peulvruchten ca. 30 kg/jr. Met een opbrengst van 0,3 kg/m2 heb je ongeveer 100m2 nodig

(granen, peulvruchten en aardappelen kunnen dan roteren; tarwe levert tevens stro op)

5. oliehoudend zaad tbv plantaardige olie: 6 l/jr. met een opbrengst van 0,2 kg/m2 koolzaad heb je 30 m2 nodig

6. zuivel + vlees via kippen en een visvijver. Ca. 100 m2

 

Totaal is dat ca. 500 m2 per persoon, uitgaande van een zeer matige vlees/visconsumptie, en een zeer sober eetpatroon zonder een goed biertje of mooi wijntje Voor 8 personen zit je dan al aan de 4.000 m2 en 1-2 FTE aan het werk.

 

Het is vooral belangrijk om genoeg grond te hebben, liefst zo vruchtbaar mogelijk. Hoe intensief wil je deze grond bewerken (door met voor- en nateelten te werken kan je namelijk heel wat m² besparen), en wil je ook rustperiodes inlassen (braak liggen, vanggewassen, enz.). Volledig op je eentje alles zelf voorzienend doen is zwaar en het zijn lange dagen. Door te ruilen kun ja al heel wat meer bereiken.

 

Wat steeds opvalt is hoe weinig oppervlakte wordt voorzien voor de vlees- en visvoorziening. Enkel leven op kip en vis zal inderdaad een inlevering zijn van comfort. Een lekkere steak of stukje spek weten de meeste mensen ook wel te apprecieren. Maar dan beginnen de vierkante meters op te lopen natuurlijk. Voor één rund een jaar rond te voorzien van voer ben je toch al snel een halve hectare kwijt en dan kan je best nog wat extra tarwe en gerst telen om wat krachtvoer voor zo een beest te voorzien. Anderzijds kan je vis ook ergens anders gaan vangen en moet je het niet speciaal voorzien in je oppervlakte. Op die ruimte kan je dan weer een flinke fruitboom kwijt.

 

Wanneer je denkt aan fruit, gaat het dan enkel om fruit om zo te eten, of wil je ook nog confituur, stroop of sap maken. Wat met verwerken gaan er heel veel kilo's verloren (als ik zie dat we met 50 kg appels en peren slechts 3 kg stroop maken ...).

 

StevenW, of het groot genoeg is om zelfvoorzienend te zijn, persoonlijk denk ik niet, zeker niet je geitenweide, maar laat het je niet tegen houden om ermee te beginnen. Je kan beter kleiner beginnen en het laten groeien en over een paar jaar zie je wel wat voor jou het beste gaat en hoe jij je indeling het beste verdeeld. Durf open te staan voor aanpassingen in je plannen en kijk waar je over drie jaar staat. Dan ga je ook goed kunnen opmaken welke tijdsverdeling en -besteding nodig is.

 

Is het een inboeting comfort zoals Scout aangeeft. Persoonlijk vind ik van niet. Het klopt dat er dingen zijn die je niet zelf kan maken, maar een goede pint met tijd en stond kan je ook wel eens kopen. Voor het harde werk dat je er aan besteed krijg je lekkere producten van je eigen land die bovendien heerlijk vers zijn. Noeste arbeid onder de heerlijk zonnestralen zonder stress. Dat is comfort wat onbetaalbaar is en dat is waar je het voor doet.

http://www.miemuis.be Voor vrolijke, handgemaakte kinderkledij uit biologische stofjes.
Link to comment
Share on other sites

En welke hulpmiddelen zou je allemaal nodig hebben?

Een veldje koolzaad is nog geen olie.

Een veldje tarwe is nog geen meel.

Van koolzaad naar olie wat heb je er voor nodig ? Kostprijs/ hoeveel tijd kan ik er olie van kopen uit de winkel?

Zo de overweging maken wat is interresantst ? Als je na vele jaren pas de investering aan benodigd materiaal terug verdient heb ,is dit dan wel interesant? Zonder u werk nog te rekenen.

 

Kippen ja maar welke leghybriden voor de eieren (300/jaar) maar jonge moeten aangekocht worden . Of bv. marans oud dubbeldoel ras kun je zelf kweken en is nog een lekere bout aan maar leggen dan maar een 150 eieren/jaar . En teveel aan hanen zijn zeker geschikt voor in de pot .

 

1aangekochte kip voor 300 eieren.

2 zelf gekweekte kippen voor deze 300 eieren ,waar je nog kuikens van kan kweken maar wel dubbel zo veel voedsel nodig. Laat je de kip broeden en kuikens opvoeden nog iets minder eieren dat jaar . En de benodigde haan voor de bevruchting eet natuurlijk ook.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

leuk, zelfvoorzienend. maar volgens mij mis ik het energie vraagstuk. zelf heb ik ruim 1 hectare maar 1 derde is al voor hout pruductie voor de kachel. zelf maak ik altijd een afweging in hoeveel moeite moet ik doen voor kropjes sla en peultjes. en als je praktische kosten/ baten analyse moet rekenen kan enkel koolrabi en prei uit. even kort door de bocht. toevallig ben ik heel erg dol op koolrabi dus dat komt goed uit.

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Link to comment
Share on other sites

Kosten/baten is natuurlijk gemakkelijk gezegd maar zeer moeilijk te berekenen.

Als je bijvoorbeeld niet sproeit, hoeveel gezondheidsvoordeel haal je hier dan uit en wat is de waarde in geld daarvan?

Sommige groenten en fruit smaken beter als je deze kraakvers kunt plukken uit eigen teelt , wat is de waarde daarvan?

 

Je kunt kosten/baten zeer eng bekijken en alleen rekening houden met de werktijd en de prijzen in de winkel maar dat zijn zaken die bij mij veel minder doorwegen om te gaan moestuinieren.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...