Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wat hebben rode bieten nodig?


Vincent83

Aanbevolen berichten

Vorig jaar zijn we gestart met een moestuin, dit was een tuin die door de vorige eigenaar de afgelopen 2 jaar was verwaarloosd. We hebben toen eind juli nog bietenplantjes gepoot, maar dit heeft geen enkele fatsoenlijke biet opgeleverd. Ik heb dit toen verweten aan de droge en warme zomer.

 

Dit jaar de tuin netjes om gespit en bieten (kogel 5, Loki) gezaaid (half april), maar ook dit jaar doen de planten het erg slecht. Er is nauwelijks bladvorming en de bladeren zijn ook erg geel en gevlekt en er is al helemaal geen biet van betekenis.

 

Wat hebben de bieten nodig om goed te kunnen groeien? Ik dacht altijd dat bieten hele makkelijke groente was

 

Er is nog niet heel veel mest op gekomen, wel een beetje droge koemest. Verder zitten we hier op droge drentse zandgrond, maar ik heb wel geprobeerd ze veel water te geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad zijn bietjes niet zo moeilijk. En erg veel mest hebben ze ook niet nodig (teveel stikstof maakt ze te nitraatrijk en zelfs minder gezond daardoor, bovendien slecht bewaarbaar).

 

Als het maar even kan, bouw dan met compost gedurende een aantal jaren een langzaam-werkende voedingsvoorraad op in je bodem. Dat mag ook oude (verteerde) dierlijke mest zijn of dierlijke mest die je mee composteert. Het bodemleven dat je zo voedt helpt dan ook veel bij de voeding, verzorging en het gezond houden van je groenten.

Bovendien helpt de humuslaag die zich zo gaat vormen ook heel veel voor een betere vochtregulering. Op zandgrond is het gewenst dat je bodem vocht wat vasthoudt en het organisch materiaal in je bodem gaat een soort sponseffect geven, waardoor vocht beter wordt vastgehouden.

 

Nu denk je misschien....moet ik dan een paar jaar wachten voordat ik bieten kan oogsten? Nee, hoor. Als je vroeg in het voorjaar voor rijpe compost op je bedje kunt zorgen, dan zul je merken dat de bietjes al aanzienlijk beter groeien. In de loop der jaren gaat dit dan nog vooruit. Gedroogde koemest of andere organische mest heeft hetzelfde effect, maar in veel lichtere mate. Het voedt wat sterker, maar bevat minder organische stof en bouwt minder aan de gezonde, voedende, levende bodem. (Voor gulzige groente als kool of vruchtgewassen kan het wel handig zijn als je nog niet zo veel compost hebt).

 

Bietjes houden van een licht voedzame bodem, die steeds licht vochtig blijft. Op een laagje compost/verteerde mest van een 3 a 4 cm. op het bedje in februari/maart zou je volgend jaar een behoorlijke oogst moeten kunnen krijgen. Ook kan het veel helpen om ze in perspotjes (zodat je niet hoeft te verspenen) voorzaait en deze uitplant. (Zorg dat het kluitje intact blijft!) Dan ben je minder afhankelijk van het weer (zoals dit voorjaar droogte) om ze al lekker aan de groei te krijgen. Zaaien in juli is al wat aan de late kant geweest. Verder kan raskeuze ook nog veel uitmaken. Je hebt vroege ("zomer") rassen als Kogel2 of Chioggia die wat sneller groeien en andere rassen die wat grover en langzamer groeien en meer bedoeld zijn voor late oogst en bewaring. (Bijv. Cylindria).

 

Succes!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry, Piggy......wil je corrigeren (als Zuid-Limburger). Limburgse klei (löss) is geen echt zware grond (tenzij je net langs de Maas of zo je tuin hebt ) als je het vergelijkt met de Zeeuwse (zee-)klei! Ik zou löss eerder omschrijven als leem-klei....supervruchtbare grond...dat zeker!

Bovendien kan ik me niet voorstellen dat je daar als ervaren tuinier niets aan gedaan hebt en je in je klei-moestuin intussen toch al een aardig lekker humeus tuingrondje hebt gecreëerd.

 

Verse paardenmest....laat ze liever eerst rijpen, want wormstekigheid van je bietjes kan het gevolg zijn. (Maar ja...wat is "een weinig"?)

 

Tuurlijk zijn er vele manieren om lekkere bietjes te telen. Maar persoonlijk zou ik ze liever niet te veel opjagen en "om de dikste" kweken om er geen nitraat-bommen van te maken. Daarom een voorkeur voor "oude kracht" op een bieten bedje in plaats van stikstofrijke bemesting.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hee jongens, een beetje met mooie bietenfoto's smijten terwijl Vincent alleen maar treurige plantjes heeft

ik heb zelf ook nooit echt succes met bieten, en al zeker niet in het voorjaar. en aangezien andere wortelgewassen het bij mij wel prima doen denk ik toch dat het aan de bieten zelf ligt

ik blijf het wel stug proberen, want vind bieten zalig.

dit jaar heb ik voor het eerst plantjes gekocht (en niet zelf gezaaid) en met wat aanmoediging hebben die toch wel wat opgeleverd.

dus houd moed! eens komt het goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik lees Drentse zandgrond. Hier gaan bieten prima. Ik geef ze alleen patentkali.

Je had ze half april gezaaid? Toen was het hier nog erg (te) koud. Vele rode bieten stonden bij ons op de volkstuinen te verkleumen. Ik heb ze begin mei gezaaid en deze zijn prima geworden. Wees voorzichtig met te vroeg zaaien. Door kou kunnen ze een groeiachterstand krijgen t.o.v van wat later gezaaid is. Ik zie dat hier bij ons op de volkstuin regelmatig gebeuren dat enthousiaste vroege tuinders hun producten zeker niet eerder kunnen oogsten dan degenen, die geduld hebben.

Met water geven loop je ook het risico dat de grond weer afkoelt. Dus gebruik water wat opgewarmd is door de zon.

Met vriendelijke groet,

Wim.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb ook droge zandgrond en toch lukken de bieten hier wel. Ondanks luis, mineervlieg, zandvlooi en andere ongewenste gaaten. Elke winter graaf ik schapenmest in de grond, zodat ik in het voorjaar de grond zaaiklaar heb. De bieten die ik in het voorjaar heb gezaaid hadden het erg zwaar door, met name, de mineervlieg. Toch heb ik daar mooie bieten vanaf gehaald. Later bieten zaaien heb ik ook gedaan en dat lukt beter. Geen mineervlieg meer en mooie bietenplanten én bieten! Heb nu nog wat bieten in de grond staan, die mogen er ook eerdaags uit. Voor komend jaar zal ik de bieten dus later zaaien.

Oja, en op droge dagen besproei ik de planten natuurlijk ook. Door de zandgrond zakt het water snel weg, daar moet je op bedacht zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi weknow,

 

ik wou dat ik je gelijk kon geven dat Limburgse klei (löss) geen echte zware grond is. Elk jaar sneuvelen hier gemiddeld 2 spitvorken van de beste kwaliteit enkel voor de aardappeloogst.

sep-2015-00148921441788710.jpg

De moestuin ligt in de hellingbossen van het Geuldal, naast de mergelgroeve van Curfs en boven de geulhemmergroeve. Ondanks de continue structuurverbeteringen met dierlijke mest en compost slaat de grond na twee weken regen potdicht. Komt de zon hierop dan heb je een pneumatische hamer nodig om door de bovenste korst te komen! De tuinen zijn aangelegd in 1939 door mijn grootvader en ik heb het moestuin gedeelte uitgebreid naar 1500 m2.

 

Als bemesting krijgen mijn bietjes jaarlijks ongeveer 1 kruiwagen paardenmest per10 m2. Verse mest wordt door een lokale boer gebracht en op een hoop in de tuin gedeponeerd en wordt van hieraf naar behoefte gebruikt.

 

Wat nitrietbommen betreft, die laat ik liever aan de terroristen over die specialist ter zaken zijn. Ik heb liever een uit de kluiten gewassen gezonde biet dan een anorectia geval vol met chemische insecticiden en “voedingsmiddelen” dat uiteindelijk ten prooi valt aan schimmels en virussen.

 

Er zijn natuurlijk legio andere manieren om tot een goed resultaat te komen afhankelijk van grondsoort, klimaat etc., wat de uitdaging van het moestuinieren zo interessant maakt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vorig jaar, waren er miniscule bietjes in onze tuin.

 

Van de winter is er een flinke hoeveelheid compost op gegaan. Beetjekoemoest korrel, en wat houtas(kalium) dit voorjaar, en in juni. En dit jaar aardig wat mooie bietjes. Het blad alleen minder mooi, maar ach, daar hebben we de snijbieten voor.

 

De buurman had ook moeite met mooie grote bietjes, die heb ik wat van onze houtas gegeven. En zijn bietjes zagen er toch ook wat groter uit dit jaar.

"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zit ook op zandgrond en ik oogst nu al een tijdje bieten met een diameter van zo'n 10cm. Mest of compost heb ik niet gebruikt. Ik heb de tuin pas vanaf afgelopen december en ik weet niet wat de vorige tuinder aan bemesting heeft gedaan (als dat al uitmaakt op zandgrond). Verder heb ik ze (Chioggia en McGregor's Favourite) half april voorgezaaid in potgrond met wat zand erdoor gemengd. Ik heb daarbij per zaadkluwen 1 plantje overgehouden, de rest heb ik weggeknipt. Het laatste weekend van mei heb ik ze uitgeplant op een stuk waar ze vanaf 14u in de volle schaduw staan (had geen andere keus).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank allen voor jullie antwoorden en tips.

 

Omdat het inderdaad erg koud is geweest hier in april heb ik begin mei nog een serie bietjes gezaaid, maar ook deze zien er armoedig uit.

 

De conclusie is dus eigenlijk de grond over de tijd wat proberen te verbeteren met compost en (verteerde) mest.

Ik heb afgelopen jaar al een composthoop aangelegd en ik zal eens kijken in hoeverre dit in het voorjaar al geschikt is. Daarnaast was ik al van plan wat paardenmest te regelen voor de tuin.

 

Zoals de bietjes op de foto van Piggy was ik ze altijd gewend, ben benieuwd of ze met behulp van bovenstaande volgend jaar al een beetje in die richting komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...