Geplaatst: 31 mei 201114 j Iemand die intresse heeft in dit boekje? Ik heb het een paar maanden terug gekocht, maar vorige maand ook nog eens voor mijn verjaardag een exemplaar gekregen. Dus ik heb hem dubbel.
Geplaatst: 1 juni 201114 j Auteur Appelvrouw: Mail je adres maar even prive, dan stuur ik je het boek toe!
Geplaatst: 13 juni 201114 j Hey Jootje, je boekje is ondertussen in Frankrijk gearriveerd!! Echt heel hartelijk bedankt..nu kan ik het echt gaan doen..vooral voor de winter als de tuin een beetje stil ligt. Er staat veel in dat ik nog niet wist. Als ik eens iets voor jou kan doen hoor ik het wel!! We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 13 juni 201114 j Nog speciale tips er in om te delen met ons? > Planten kopen? Doe het bewust!
Geplaatst: 13 juni 201114 j Ik heb nog lang niet alles gelezen, maar een tip zal ik je alvast geven Dennis: Géén groente kiemen van de nachtschadefamilie ( aubergines, aardappels, tomaten, paprika's, pepers + courgettes behoren tot de nachtschade plantenfamilie) deze kiemen zijn giftig Ik heb trouwens wel eens ergens gelezen dat spinazie ook nachtschade is, maar waag het te betwijfelen. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 14 juni 201114 j schreef appelvrouw: Ik heb trouwens wel eens ergens gelezen dat spinazie ook nachtschade is, maar waag het te betwijfelen. Nee zeker niet. Spinazie behoort tot de amarantenfamilie, net als o.a. biet, allerlei soorten melde, quinoa, e.v.a.. Laat maar eens een plantje spinazie schieten, je zult zien dat dat de bloem echt heel anders is dan die van de planten uit de nachtschadefamilie. Courgette behoort tot de komkommerfamilie. Kijk maar naar de bloemen.
Geplaatst: 14 juni 201114 j Volgens mij is de regel: kan je de plant eten als hij volwassen is? Dan kan je de kiem ook eten. Het is toch een minivorm van de plant.Er zijn natuurlijk een paar uitzonderingen... zoals de erwten-, zonnebloem- en taugé kiemen. Maar die verhit je dan ook meestal. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 14 juni 201114 j @Jorieke Ik vind dat wel een goede tip. Er wordt ook in het boekje wel aangeraden om boonkiemsoorten geblancheerd of in soep te gebruiken. Zonnebloemkiem schijnt heel apart te zijn, die heb ik nog nooit gegeten. Ook heb ik geleerd waarom kiemen als tuinkers het niet zo goed doen op een glazen bakje met zeefje erop..omdat de kiemen een slijmlaagje krijgen verstopt het zeefje en gaat het rotten. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 14 juni 201114 j Inderdaad, dat slijmlaagje...Vaak spoelen, met veel water, dan lukt het wel. Maar inderdaad veel andere soorten zijn gemakkelijker.
Geplaatst: 3 september 201114 j Tijdje geleden dit topic..... Hebben jullie intussen nog meer leuks uit dat boekje uitgeprobeerd De zonnebloempit kiemen? Enne.... de zaadjes voor tuinkers...komen die uit een hele oude bloeiende tuinkersplant of uit iets anders? ( heb 5 minuten geleden geleerd dat alfalfa uit luzerne komt dus ik loop een beetje stage in de kiemgroentenspecialiteitenopleiding.....pfff woord voor galgje )
Geplaatst: 3 september 201114 j Nee nog niets, maar dat gaat in de aankomende maanden komen! je hoort er nog van! We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 4 september 201114 j Tuinkers komt van de tuinkers plant Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 4 september 201114 j Dank Jorieke alweer wijzer... Heb nog even het inet afgestruind en dit gevonden: * Kerssoorten: De kerssoorten (ook wel cresses genoemd) teel je op de manier van tuinkers. Je strooit de zaden uit in een plat schaaltje of bakje op een laagje potgrond en geeft ze een beetje water (e.v.t. met de plantenspuit). Dan wacht je enkele dagen (afhankelijk van de soort) tot ze ontkiemen en een paar centimeter groeien. Daarna knip je ze gewoon vlak boven de grond af. Of je trek wat plantjes met wortel en al uit de grond en knipt de worteltjes eraf. Op de lege plek kun je gewoon weer wat bij zaaien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: tuinkers, brocollikers, rode koolkers, gele mosterdkers, basilicumkers, rucolakers, diakonkers (radijskers), boragekers (komkommerkruid), shisokers, prei- of uienzaad .Iemand van jullie ervaring mee? Voorkeuren? Tips? Ps heb enorm veel zaden van de goudsbloem....zou je die ook kunnen eten, gekiemd??
Geplaatst: 4 september 201114 j Hoofdregel: Als je de plant kunt eten als hij groot is, kan je de kiempjes ook eten.Daar zijn natuurlijk weer uitzonderingen op, kiemen van bonen kan je WEL eten, de plant niet. Je moet die kiemen dan alleen wel verhitten.Luzerne (van alfalfa) kan je (naar mijn weten) niet eten als plant, wel als kiem/micro plantje. Zonnebloem net zo. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 22 oktober 201114 j Denk hierbij aan bijvoorbeeld: tuinkers, brocollikers, rode koolkers, gele mosterdkers, basilicumkers, rucolakers, diakonkers (radijskers), boragekers (komkommerkruid), shisokers, prei- of uienzaad .[/size][/i][/b] Nu er buiten steeds minder te zaaien valt, ben ik met bovenstaande maar eens aan de slag gegaan. De plastic koekjesverpakkingen gaan niet meer weg, maar worden omgebouwd tot kiemgroentenplantage Mijn eerste tuinkers-oogst was veel te weinig( in een soepkom gezaaid) en was op een broodje op. Meteen nieuwe gezaaid. zo ook wat radijs zaad, rucola, en mosterd(gele) Ook liggen er zonnebloem pitten te weken tussen keukenpapier want ik weet niet of die ook op grond moeten kiemen (ben intussen wel benieuwd hoe ze smaken en dan kan ik appelvrouw vertellen of ze lekker zijn )
Geplaatst: 22 oktober 201114 j Ja ik ben benieuwd. Ik ben nog niet met kiemgroente begonnen, maar het boekje ligt al naast mijn bed, nu heb ik nog teveel groentes uit eigen tuin.. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 22 oktober 201114 j De zonnepitten deed ik in een glazenpotje, met een doekje er overheen met elastiek. En dan 2 of 3 keer per dag goed spoelen en weer leeggooien. Ik heb echt ontzettend veel tuinkerszaad geoogst, heb vandaag weer wat 'losgeslagen' uit het (2 persoons)dekbedovertrek vol met gedroogde planten. En dan ligt er nog zo'n 'zak'! Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 22 oktober 201114 j Gooi maar in de carrousel doos! Heb jij al eens mais laten kiemen? Ik heb er een handvol in een bakje met water gelegd vanmiddag....kijken of dat gaat lukken en lekker is.
Geplaatst: 22 oktober 201114 j Ik lees dat gekiemde maïs gemixt, gekookt en gezeefd moet worden...? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 22 oktober 201114 j Dat klopt dat staat in het boekje van P Bauwens ook, maar waarom staat er niet bij, wel iets dat het anders vezelig is.. Dat mixen en dan koken en zeven??..beetje apart. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Geplaatst: 23 oktober 201114 j da's weer meer gedoe dan tuinkers dus...... weet niet of ik dat allemaal ga doen dan......'t was ook nog voedermais voor dat testje ....gelukkig hebben we kippen
Geplaatst: 24 oktober 201114 j .... in mijn ijver om genoeg tuinkers te zaaien voor 2 a 3 broodjes, heb ik te dicht op elkaar gezaaid, denk ik learning all the time!! Hele kluwens zaad liggen op de gekiemde plantjes (die tuinkers gaat echt als een trein...heb ze eergisteren gezaaid!!)
Geplaatst: 24 oktober 201114 j Ik las net iets over kiemtoren...maar kan t ff niet meer vinden Hoe werkt zo'n kiemtoren? zonder aarde??? had m ff gegoogeld...is mij niet geheel duidelijk....wie gebruikt er hier zo'n ding?
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.