pippi Geplaatst: 10 december 2015 Share Geplaatst: 10 december 2015 Ik kijk heel veel documentaires over van alles en nog wat, en dit vind ik wel een aanrader: http://www.filmsforaction.org/watch/food_inc/ Het gaat vooral over Amerika en godzijdank is het hier bij ons (nog) niet zo erg, maar ik vond het wel een extra stimulans om mijn eigen groente te telen en om manieren te verzinnen om die groente lokaal te delen. Ik heb ook echt zielsmedelijden met die boeren die gewoon in een soort strop zitten en niks meer te vertellen hebben over hun eigen bedrijf. En ik ben per direct stikverliefd op die meneer met zijn bio-farm, ook al vind ik die kippenslachtmethode niet helemaal okee. 1 kip tegelijk kan ook he? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 11 december 2015 Share Geplaatst: 11 december 2015 Bedankt Pippi. Ik had uiteraard al vaker dit soort beelden gezien, en was dan altijd weer blij met onze moestuin en dieren voor vlees. Ik (we) heb er nu alleen wel door besloten dat we echt ALLEEN nog maar dieren eten van eigen landje. Die paar keer dat we buiten de deur aten, lustten we nog wel eens een stukje koe, vis of ander dier (varken en kip aten we dan al niet meer). En als mensen ons iets voorschotelen dan wil je eigenlijk ook niet moeilijk doen. Maar vanaf nu gaan we dat wel doen. Tenzij ze zelf dieren houden zoals wij natuurlijk. Dan eten we graag mee! Of ze vlees hebben gekocht dat is gehouden zoals wij dat zouden doen. Ons eigen keurmerk zeg maar Eerst zien, dan eten. Ik ben wel benieuwd wat anderen uit deze aflevering halen. Ik vond het bijv. wel opvallend dat de verhalen over GMO's en slecht betaalde werknemers mij veel minder doen dan die beelden van het gezeul met beesten. Niet het doodmaken van die dieren, dat hoort nou eenmaal bij vlees eten, en zolang dat snel en netjes gebeurd dan is dat nodig. Maar het geleur. Van hot naar her slepen, veel teveel op elkaar proppen, behandelen als iets wat niet leeft. Maar het leeft WEL. Quote Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
pippi Geplaatst: 11 december 2015 Auteur Share Geplaatst: 11 december 2015 Bedankt Pippi. Ik had uiteraard al vaker dit soort beelden gezien, en was dan altijd weer blij met onze moestuin en dieren voor vlees. Ik (we) heb er nu alleen wel door besloten dat we echt ALLEEN nog maar dieren eten van eigen landje. Die paar keer dat we buiten de deur aten, lustten we nog wel eens een stukje koe, vis of ander dier (varken en kip aten we dan al niet meer). En als mensen ons iets voorschotelen dan wil je eigenlijk ook niet moeilijk doen. Maar vanaf nu gaan we dat wel doen. Tenzij ze zelf dieren houden zoals wij natuurlijk. Dan eten we graag mee! Of ze vlees hebben gekocht dat is gehouden zoals wij dat zouden doen. Ons eigen keurmerk zeg maar Eerst zien, dan eten. Ik heb me na het zien van die documentaire al direct voorgenomen om NOOIT echt NOOIT meer een fastfoodrestaurant binnen te stappen. Thuis eten we eigenlijk alleen maar vlees met minstens 1 ster, en liefst biologisch, maar het is wat je zegt, buiten de deur ben je ongewild al snel 'makkelijker'. Het is ook wel een geleidelijk proces, is mijn ervaring. Ik merk aan mezelf dat, naarmate ik meer hoor en lees en zie en denk over hoe voedsel wordt geproduceerd, ik ook alsmaar meer opschuif, en waar ik vroeger dan vooruit dan maar de foute versie van vleeswaren in mijn karretje gooide als ze de goeie niet hadden, loop ik nu ook even langs de volgende supermarkt waar ze dan wel biologische ham voor in de macaroni ofzo hebben. Maar het blijft toch lastig. Jullie besluit om gewoon geen vlees meer te eten van dieren die niet fatsoenlijk zijn behandeld, nou, Ik wil dat ook, absoluut, maar je loopt tegen praktische dingen aan. Dalijk met Kerst eten we met z'n allen bij mijn broer, en Oma betaalt de catering voor het hoofdgerecht, en we maken zelf de rest. Ik maak het voorgerecht dus dat komt wel goed , maar er komen dus ook dingen op tafel die niet op een 'eerlijke' manier zijn geproduceerd. Ik kan weigeren die te eten, maar ik denk dat het tactisch beter is om niet 'moeilijk' te doen en in zo'n situatie anderen stapje voor stapje te overtuigen en zelf op de een of andere manier het goeie voorbeeld te geven. Ik ben wel benieuwd wat anderen uit deze aflevering halen. Ik vond het bijv. wel opvallend dat de verhalen over GMO's en slecht betaalde werknemers mij veel minder doen dan die beelden van het gezeul met beesten. Niet het doodmaken van die dieren, dat hoort nou eenmaal bij vlees eten, en zolang dat snel en netjes gebeurd dan is dat nodig. Maar het geleur. Van hot naar her slepen, veel teveel op elkaar proppen, behandelen als iets wat niet leeft. Maar het leeft WEL. Ik vind dat ook het allerergste van het hele systeem hoor, al dat lijden. Inderdaad alsof het dingen zijn, en het zijn verdomme weerloze levende wezens. Transport van slachtvee over meer dan, weetikveel, tien kilometer, zouden ze in mijn ogen ook compleet moeten verbieden, en zoals jij omschreef hoe jullie varkens geslacht worden, zo zou het overal moeten gaan. Ik moet zeggen dat ik in het verleden nogal eens alleen boeren de schuld gaf van het leed in de vlees- en zuivelindustrie, maar zo langzamerhand zie ik toch meer dat ook zij 'slachtoffer' kunnen zijn. Dieren, mensen en het milieu zijn allemaal slachtoffer, en helemaal aan het eind zitten de hele grote bedrijven die kapitalen verdienen aan alle ellende. Het 'lichtpuntje' is dan weer dat juist door die samenhang, alle daadwerkelijke en echte oplossingen voor een hele reeks aan problemen (CO2-uitstoot, peak oil, honger in de wereld, noem maar op), ook echt een oplossing zijn voor dier en mens en milieu. Okee, lang bericht. Ik stop maar weer even. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
speets Geplaatst: 13 december 2015 Share Geplaatst: 13 december 2015 Iets dichter bij huis en (hopelijk) minder dierenleed, maar evengoed schandalig om een megastal naast het Achterhoekse landgoed Hackfort te bouwen. http://www.tekenvoorjouwlandschap.nl/ Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Holland Geplaatst: 13 december 2015 Share Geplaatst: 13 december 2015 Tja Food Inc. Ben twee keer begonnen met kijken en twee keer gestopt, vond het te overdreven in beeld gebracht. Toch een keer afgekeken, veel mensen vinden het een goede documentaire. Is het ook wel, maar niet helemaal relevant voor de Nederlandse situatie. Toch is het belangrijk dat deze documentaire er is. Voor de Nederlandse situatie is het naar mijn idee belangrijk in acht te nemen dat: - Het in Nederland niet zo uit de hand gaat lopen - Er in Nederlands veevoer wel gebruik wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde gewassen. Dus het wordt niet direct in ons voedsel verwerkt maar indirect is het wel in het voedselsysteem aanwezig. Momenteel ben ik het boek "Folks this ain't normal" aan het lezen van de Amerikaanse boer Joel Salatin die ook te zien is in de documentaire Food Inc. Een boek waarin hij de abnormaliteiten van ons huidige voedsel systeem goed weet te verwoorden en mensen een spiegel voor weet te houden. Een interessant boek naar mijn mening. Een andere goede documentaire vind ik "King Corn". Twee jongens die net afgestudeerd zijn die zelf op een stukje grond commercieel mais gaan verbouwen om er achter te komen hoe dat moet. Daarnaast onderzoeken ze de rol van mais in het Amerikaanse voedselsysteem. Vond dit zelf een leukere documentaire om te kijken, heb hem meerdere malen bekeken. https://youtu.be/GY3wBsncI2c Quote Vriendelijke groeten, Holland Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
pippi Geplaatst: 13 december 2015 Auteur Share Geplaatst: 13 december 2015 Iets dichter bij huis en (hopelijk) minder dierenleed, maar evengoed schandalig om een megastal naast het Achterhoekse landgoed Hackfort te bouwen. http://www.tekenvoorjouwlandschap.nl/Deze pagina kan niet worden weergegeven. Maar hoe dan ook zijn megastallen schandalig, wat de locatie ook is. En godzijdank hebben dieren in een Nederlandse megastal nog een relatief redelijk leven in vergelijking met de afgrijselijke horror zoals in de VS (voor zover ik kan beoordelen), maar dan nog. Bah. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
pippi Geplaatst: 13 december 2015 Auteur Share Geplaatst: 13 december 2015 Tja Food Inc. Ben twee keer begonnen met kijken en twee keer gestopt, vond het te overdreven in beeld gebracht. Toch een keer afgekeken, veel mensen vinden het een goede documentaire. Is het ook wel, maar niet helemaal relevant voor de Nederlandse situatie. Dat begrijp ik ook wel, maar sommige aspecten zijn ook voor Nederland van belang. Er is bijvoorbeeld GMO mais in Nederland, en dat betekent dat we hoe dan ook besmetting riskeren. Als je kijkt naar de situatie in Mexico (waar eeuwenoude inheemse maisrassen besmet zijn geraakt met die zooi van die club waarvan de naam begint met Mo en eindigt met nsanto), dan is dat toch doodeng. Toch is het belangrijk dat deze documentaire er is. Voor de Nederlandse situatie is het naar mijn idee belangrijk in acht te nemen dat: - Het in Nederland niet zo uit de hand gaat lopen - Er in Nederlands veevoer wel gebruik wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde gewassen. Dus het wordt niet direct in ons voedsel verwerkt maar indirect is het wel in het voedselsysteem aanwezig. En dat is misschien al genoeg om problemen te veroorzaken. Die BT-bacterie die fungeert als insecticide en zo fijn resistent is tegen RoundUp doet van alles in het lijf van vee, en het is denkbaar dat hij ook overleeft tot in de kiloknallers. Lekker dan. Momenteel ben ik het boek "Folks this ain't normal" aan het lezen van de Amerikaanse boer Joel Salatin die ook te zien is in de documentaire Food Inc. Een boek waarin hij de abnormaliteiten van ons huidige voedsel systeem goed weet te verwoorden en mensen een spiegel voor weet te houden. Een interessant boek naar mijn mening. Een andere goede documentaire vind ik "King Corn". Twee jongens die net afgestudeerd zijn die zelf op een stukje grond commercieel mais gaan verbouwen om er achter te komen hoe dat moet. Daarnaast onderzoeken ze de rol van mais in het Amerikaanse voedselsysteem. Vond dit zelf een leukere documentaire om te kijken, heb hem meerdere malen bekeken. https://youtu.be/GY3wBsncI2c Oh die ga ik van de week eens kijken dan, dank je voor de tip! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Holland Geplaatst: 15 december 2015 Share Geplaatst: 15 december 2015 Om hier nog even op terug te komen. Waar ik naar neig de laatste tijd is om zo min mogelijk sterk bewerkte producten te eten zoals bijvoorbeeld veel soorten snoepgoed etcetera. Fastfood eet ik ook zelden nog. Momenteel woon ik nog thuis dus ik "moet" gewoon eten wat de pot schaft en daar heb ik vrede mee. In de toekomst echter wil ik mijzelf grotendeels in eigen voedsel kunnen voorzien en deels afnemen van bekende lokale boeren. Kopen wat in het seizoen is en dat dan inmaken om te kunnen bewaren, zoals oma dat nu ook nog doet. Ik ben echter (nog) geen echte keukenheld Quote Vriendelijke groeten, Holland Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Flup Geplaatst: 15 december 2015 Share Geplaatst: 15 december 2015 .......- Het in Nederland niet zo uit de hand gaat lopen...... Daar zou ik nou niet zo zeker over zijn. Als TTIP doorgaat, dan moet Europa (en ook Nederland) wel al die ellende importeren. Ook al is de wetgeving anders, die moet dan worden aangepast. Met als gevolg dat Europese boeren ook zo gaan produceren, anders zijn hun producten te duur en raken ze die niet meer aan de straatstenen kwijt. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Holland Geplaatst: 15 december 2015 Share Geplaatst: 15 december 2015 Ik ben daar ook niet zo zeker van. Als ik het teruglees begrijp ik dat je het zo op kunt vatten. Ik bedoelde meer te zeggen dat we hier in Nederland van moeten leren om te voorkomen dat het hier zo uit de hand gaat lopen Quote Vriendelijke groeten, Holland Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 15 november 2016 Share Geplaatst: 15 november 2016 We eten nu bijna een jaar (blijkbaar, te zien aan mijn bericht van december in dit topic, het voelt langer) helemaal geen vlees meer dat niet uit onze eigen tuin komt. De keren dat we per jaar in een restaurant eten waren altijd al op 1 (of 2...) hand te tellen, en nu gaan we dan voor de vega-optie. Vaak maar 1 of 2 opties op de kaart, overal zit spek, ham, etc doorheen of op. Op bezoek bij vrienden en familie bleek lastiger, ze vonden het al zo lastig dat we geen andere varkens wouden eten, dan die van ons. Nog voor we helemáál geen vlees meer wouden zeg maar. We gaven toen wel aan dat we geen varkensvlees wouden, en dat was dan geen probleem. En dan bleek er toch bijv. ham door te zitten. "Gewoon ham", en er was dan verbazing te zien als je verteld dat ham van een varken komt, en je dat dus niet wilt eten. Dat we het zelf wel mee hadden willen nemen, geen enkel probleem. Zeg maar wat je wilt maken, dan nemen wij gehakt of ham of rookworst mee. Dus dat is nu ook zo'n beetje gewoonte geworden. Op tafel bij mijn ouders hun verjaardag stond dit jaar een bordje met onze grillworst, droge worst, plakjes rauwe ham met krieleitjes, etc. En voor het jaarlijkse etentje met vrienden van Joep (stamppotavond) leveren wij de rookworsten en het gerookte spek. En helemaal top: voor Joep zijn oom hadden we een hele stapel met BBQ-vlees, voor de BBQ die hij gaf omdat hij 75 jaar werd. We gaan nou ook nog vis kweken, ergens in de komende jaren. Rundvlees missen we niet, dus een koe komt er alleen als we zelf willen gaan melken. En dat stellen we nog even uit. (en kalfjes die er komen omdat je anders niet kunt melken, gaan we dan natuurlijk wel weer houden voor het vlees. Maar voor nu hebben we genoeg andere zaken om te eten elke dag ) Quote Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Erny Geplaatst: 15 november 2016 Share Geplaatst: 15 november 2016 Wauw... goed gelukt dus die zelfvoorzienendheid op vleesgebied. Maar wat ik nou niet goed snap... waarom kopen die vrienden en bekenden en familie niet ook gewoon standaard een portie Veldvarkensvlees. Dan kunnen jullie gewoon met de pot mee eten. En het feit dat men de supermarkt ham al niet meer als "vlees" ziet, zegt eigenlijk wel genoeg. Het is in ieder geval mooi om te zien en te lezen hoe jullie je steeds verder ontwikkelen en steeds meer leren over vlees- en vleeswaren bereiding en het worstmaken en natuurlijk ook de kaasmakerij. Jammer dat Groningen niet wat dichter bij Zelhem ligt, dan was ik vast wel eens mee komen doen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 15 november 2016 Share Geplaatst: 15 november 2016 Ja Erny, ik weet ook niet waarom ze dat niet doen. Ik ga het ze ook niet direct vragen, wil niet dat ze zich uit schuldgevoel verplicht voelen om ons vlees te kopen. Mijn ouders bijvoorbeeld krijgen altijd wat mee als ze hier zijn, ze helpen ook de hele dag mee als er weer een varken is geslacht dus ik betaal ze in vlees. En ze eten het graag en vragen er ook geregeld om. Helemaal top. Maar ze kopen hun dagelijkse vlees en broodbeleg gewoon in de supermarkt, net zo makkelijk en precies wat ze nodig hebben voor dat ene recept ofzo. Ze hebben ook een kleine vriezer, dus kunnen maar een paar pakjes van ons vlees per keer bewaren en dus gebruiken. En zo heeft iedereen wel een reden. Of meerdere. En dat is hun goed recht. We maken ons er af en toe (even) druk om, maar meer ook niet. Schieten we niets mee op. Iedereen moet vooral doen wat ie wil, en kan. En wij kunnen gelukkig heel veel, dankzij onze ruimte en heel veel hard werk . Dus wij leven lekker ons leven, zijn blij dat we wat aan anderen kunnen leveren als zij daar om vragen, en eten wel alleen een bakje sla of chips als er alleen iets met vlees wordt geserveerd. Zo vaak komen we toch niet van ons landje af Quote Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Old Rose Geplaatst: 16 november 2016 Share Geplaatst: 16 november 2016 Ook wij letten al jaren op wat we eten aan vlees. We hoeven ook niet elke dag een stuk vlees te hebben..nergens voor nodigVlees dat we eten en kopen komt van boeren waarvan we weten dat de dieren een goed bestaan hebben gehad.Varkensvlees oa bij Jorieke (en dan vooral de buikspek )...voor het kippen vlees en evt rundvlees( wat we zelden eten) hebben we een boer in Rees. Er zijn vandaag de dag goede alternatieve aan vervangend "vlees" Produkten..en vegetarisch is er zoveel mogelijk dat je het "normale" vlees niet mist. Als we uit eten gaan, nehmen we gewoon vegetarisch en de Familie weet al jaren dat we "moeilijk" doen over vlees Als mensen willen weten waarom leg ik het ze graag uit..en zo niet weet ik voor mijzelf waarom ik het doe. Iedere druppel is er een ( ookal zal ik nooit de massa produktie kunnen stoppen) Het Argument dat mensen snel gebruiken is " diervriendelijk is zo duur"..mijn antwoord is dan altjd, " dan eet je toch gewoon minder vlees in de week, kom je op hetzelfde bedrag uit Voor mij geldt gewoon, liever geen vlees als verkeerd vlees.Wie weet verändert er ooit in de toekomst het denkpatroon bij mensen Quote ~ Waarom zou je kinderen wonderen gaan uitleggen terwijl je ze ook een tuin kunt laten aanleggen. ~ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.