Jump to content

Actief en passief composteren


Isa
 Share

Recommended Posts

Ik quote een deel van de tekst uit het linkje van RobO even hier, dan staat het hier gearchiveerd:

Passief composteren

In deze vorm van composteren laat je de natuur het werk doen. Je legt al je afval producten op een hoop, en na verloop van tijd gaan hier de bacteriën inzitten die het gaan composteren. Dit proces begint meestal in het midden van de berg, omdat het hier het warmst is. Dit proces is ook waar te nemen, als je bij een grote hoop bladeren staat zie je soms dat er warmte vanaf komt. Deze warmte is het resultaat van de bacteriën die hun werk aan het doen zijn. Als je deze manier van compostering aanhoudt heb je na ongeveer een jaar wachten goede compost.

 

Actief composteren

Bij deze manier van composteren help je de natuur een handje. Op deze manier heb je sneller je compost, en is het van betere kwaliteit. Als je al je afval op een hoop hebt gegooid, wacht je tot het composteren begint. Als dit het geval is draai je met je schep de berg om, zodat de bacteriën en schimmels worden verspreidt over de berg. Wat er nu ook gebeurd is dat er zuurstof in de berg afval komt. Aangezien het proces aerobe is, dit houdt in dat er zuurstof nodig is, is een constante toevoer van zuurstof erg belangrijk. Hierdoor zullen de bacteriën nog beter hun best doen. Op deze manier beschik je in plaats van na een jaar al over 2 maanden over bruikbare compost.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt Jorg!

 

Als ik het goed begrijp zijn beide systemen dus met een composthoop die ergens open in de tuin is? Ik heb een compostton die tamelijk vol is en met wat tuingereedschap probeer ik het nog door elkaar te husselen.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

@RobO: ok, ik had wel gehoord dat zo'n ding bestond. Die ton die ik nu heb, heb ik tweedehands gekocht. Dat roerijzer zat er niet bij. Maar het zal vast wel los te koop zijn. Ik ga eens kijken bij het tuincentrum.

 

@speets: ik heb het gelezen. Het komt er simpelweg op neer dat je alles uit het vat haalt, omwoelt en er dan weer in doet. Maar onderaan de compostton zit een opening. En eigenlijk is de onderste laag het meest verteerd en het eerst geschikt voor gebruik. Dat is toch het systeem van zo'n ton, dat je beneden verteerd materiaal eruit haalt en nieuw afval bovenin erop gooit. Aan de andere kant weet ik inmiddels ook wel zuurstof belangrijk is. Nu vraag ik me af wat het beste is om te doen.....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...