Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Ouderwetse Zweedse manier bewaren rabarber


hansm

Recommended Posts

Nu heb ik net mijn rabarber geweckt, maar ik vondt dit toch wel heel simpel en leuke manier om rabarber voor de winter te bewaren, jammer dat ik zelf niet gelijk kan proberen.

Ik hoorde deze methode net van Zweedse familie hoe oudere boeren'kwekers daar hun rabarber bewaren.

Hun nemen hiervoor beugelflessen, deze worden volgestoken met stelen rabarber die in lengte richting in slierten worden gesneden, daarna wordt de fles gevuld met gewoon leidingwater, beugelfles gesloten en klaar, in winter wordt pas moes ervan gekookt met suiker.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Das toch duidelijk het voordeel ?, grootste is dat je geen kosten hebt aan het bewaren en enkel wat water hoeft te gebruiken.

waneer je moes eerst maakt of je weckt moet je 2x verwarmen, ik weet dat jij koude rabarbermoes eet maar dat vindt ik vies.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ik vindt het ook beetje raar en nee het schijnt niet te gaan rotten enzo. dat vroeg ik ook en schijnt gewoon normaal eruit te komen

en lijkt me niet dat ze daar rotte rabarber eten, ik ga het een x proberen kijken of het werkt.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Wat voor soort beugelflesjes dan?? Van de Grolsh?? Of moet je ze speciaal daarvoor kopen?

 

En de vraag of ze er ooit weer uitfloepen, die stelen.... sta je eerst een half uur te schudden...

 

Ik vind het inderdaad leuk om te proberen. Zou ook moeten kunnen werken met een doorsnee weckpot??? De truuk is waarschijnlijk gewoon het luchtdicht afsluiten...

 

Ik ga deze week de laatste keer rabarber oogsten... deze tip ga ik zeker meenemen en uitwerken...

Link to comment
Share on other sites

Ik zal de vragen weer gaan vragen, want hoe het er weer uitkomt niet aan gedacht, mischien is zo'n sliertje slap en giet je dat zo eruit.

Model ouderwetse melkfles word gebruikt, maar ik neem aan dat idd een gewone beugelpot ook kan.

Waar de truuk inzit weet ik niet, voor mij is het ook nieuw.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Nou nagevraagd en er zijn wat aanvullingen, de fles moet uitgekookt worden, het water om de fles te vullen moet gekookt en afgekoeld zijn, en de volle flessen moeten donker en koel weggezet.

Gaat niet rotten of wat ook schijnt daar heel gebruikelijk te zijn vroeger met rabarber.

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ik heb dit een paar jaar geleden gedaan en het ging inderdaad niet rotten of bol staan. Ik had de stelen gewoon in stukjes gesneden, net als anders.

 

Het is dus goed eetbaar, maar als je groenten diepvriest moet je ze eerst blancheren om de enzymwerking te stoppen. Dat gebeurt niet bij deze inmaakmethode. Mogelijk is de voedingswaarde daardoor iets minder?

 

Je hoeft overigens geen beugelflesjes te nemen: hakpotten of inmaakpotten kan ook, als het maar goed sluit.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Helemaal mee eens, daarom doe ik ook de rabarber in potjes, maar ik maak er wel eerst moes van.

Dat moet tóch gebeuren en ik vind het handiger/goedkoper om in 1 keer een grote pan te koken. Bovendien zijn dan meteen die enzymen kapot.

En dan doe ik het gloeiend heet in de potjes.

 

Ook doe ik er meteen wat kalk bij, want de geleerden zijn het er geloof ik nog niet over eens of het oxaalzuur nou wél of niet kalk aan je botten onttrekt. Dus ik neem het zekere voor het onzekere, na drie gebroken ribben

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link to comment
Share on other sites

Nu heb ik net mijn rabarber geweckt, maar ik vondt dit toch wel heel simpel en leuke manier om rabarber voor de winter te bewaren, jammer dat ik zelf niet gelijk kan proberen.

Ik hoorde deze methode net van Zweedse familie hoe oudere boeren'kwekers daar hun rabarber bewaren.

Hun nemen hiervoor beugelflessen, deze worden volgestoken met stelen rabarber die in lengte richting in slierten worden gesneden, daarna wordt de fles gevuld met gewoon leidingwater, beugelfles gesloten en klaar, in winter wordt pas moes ervan gekookt met suiker.

 

 

Wat een geniaal idee! Ik ben niet zo'n liefhebber van rabarbermoes

en je moet het ook niet iedere dag eten.

Ik ben nu wel andere recepten gaan uitproberen

zoals crumble en een rabarber mon-choutaart.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik ben aardig op de hoogte van Zweedse kookwijzen, maar deze kende ik nog niet. Ik weet wel dat ze er veel doen met heetwater opgieten en dan de inhoud gaar/klaar laten worden. Het zg: Broeien. Maar dat gaat hier niet op, want het gekookte water gaat er koud op.

Grappig!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...