Ga naar inhoud

Wil je minder Advertenties?

Maak dan nu een account of log in!

Image Image Image Image Image

Featured Replies

Geplaatst:

Dat wil ik ook graag weten.

Ik heb hier nog een zak gedroogde vlierbessen, kan het daar ook van?

Geplaatst:

@dahli & rookie

Dat recept heb ik al vaker gegeven. Staat hier ergens. Maar om iedereen zoekwerk te besparen, nogmaals.
Kan alleen van de bloesem. Van de bessen heb je een ander bitterder drankje.

Bloesem plukken in de ochtend. In een pan doen met water met schijfjes citroen/limoen.
24 u later zeven door kaasdoek/theedoek wat je hebt.

Hoeveel liter is het?
Per 1 l water 1 kg suiker en 30 gr citroenzuur (Turkse winkel standaard te koop limon tuzu)
Roeren. Klaar. In de koelkast of vriezer bewaren tot gebruik. In de koelkast blijft het als je mazzel hebt paar maanden goed. Daarbuiten een paar weken. Of je moet er meer suiker bij doen, maar dat gaat ten koste van de smaak. Zou ik niet doen.

Geplaatst:

Bedankt @Mellie, had al willen vragen of je al bezig was vlierbloesem siroop te maken. Overal zie ik het bloeien, maar in Boskoop is het altijd wat later. Afgelopen zaterdag nog niet. Ik ga donderdag hopelijk weer kijken.

Geplaatst:

De eerste rozenlimo in de maak! Ik heb nu genoeg rozen om van te genieten. Dus straks ook in mijn glas! Zulke mooie rozen joh…

eb816031396b3a762859ec2f72e3d361.jpg
c40b7c60a0dc4b8c21d36533cf292f3d.jpg

En met gekochte rabarber (nu in de aanbieding bij de Lidl) rabarberlimo aan het maken!

d55807ed3fb904e8c44b6afd81b8ac1c.jpg

Geplaatst:

Rabarberlimo is klaar. Ditmaal wat zuurder genaakt dan de laatste x. Toen had ik 2 kg op 3,5 l. Dat was te zoet. Nu 1,3 kg suiker op 3,5 l, maar dit is wel sterker. Die andere siroop proef je de rabarber veel minder en toch zonde.

Had wel 2 kapotte flessen toen ik kokend water eruit goot. Dat geluid is zo herkenbaar! 68178cd18333733fcee7063c84572b82.jpg



ea35bb8bc5205e8a40a5ee513fecf828.jpg

4 flessen over. As el een kan leg gedronken. Mega lekker dir.

De rozenlimo is nog aan het worden.

Geplaatst:

@acpronk dat lukt alleen ook heel goed! Maar we dronken uiteindelijk 2,5 l (aangelengde, dus niet puur) met z’n vieren. De jongste houdt er niet van.

Geplaatst:

Inmiddels heb ik 350 gram honingbes geplukt, en met 273 gram grappa gemengd voor likeur. Het is licht gaan gisten, wat vreemd is omdat het gemiddelde alcoholpercentage nu 28 % moet zijn.

 

Op zich geen probleem. Ik heb het twee jaar geleden ook gehad bij de zwarte bes en die likeur werd prima, dus ik laat het gisten. 

Geplaatst:

Vanmiddag de eerste paar stengels vd rabarber afgehaald, wordt ondertussen wel een hele flinke bos en groeit behoorlijk dicht, terwijl er nog heel veel jonge stengels zijn die ook graag mee willen doen.

 

7 dikste stengels verwijderd, ruim 800gr na t schoonmaken en er chutney van gemaakt. Nog nooit eerder gedaan, gewoon op gevoel beetje water en suiker erbij gedaan en later wat appel, was erg lekker.

 

Ben benieuwd hoeveel t in totaal op gaat leveren gezien wat er nu geoogst kan worden nog ongeveer 3x is wat ik er vandaag af heb gehaald en dat is bij elkaar gok ik ong 25% van alle stengels.

 

Ik mag max de helft vd stengels oogsten toch? Dat is in ieder geval wat me is verteld.

Geplaatst:

Mijn rose vlier bloeit al een tijdje dus vandaag geplukt en zoals ieder jaar ga ik er siroop van maken en ik vries wat bloemschermen in voor later bij de kruisbessen omdat dat zo’n goede combi is 😋

Ik plante deze vlier zelf toen wij 27 jaar gelden hier kwamen wonen. Inmiddels kan ik ook plukken vanaf mijn dakterras👍😊🌱👩‍🍳🌱🐓🌱🌷🌱

 

 

IMG_4210.jpeg

IMG_4211.jpeg

IMG_4212.jpeg

IMG_4216.jpeg

IMG_4217.jpeg

Geplaatst:

Die roze vloer is echt heel mooi zeg

Geplaatst:

Vloer 🤣

Mijn autocorrectie doet dat ook af en toe..

 

Hierbij mijn Black Tower vlier. Maar niet genoeg bloesem om er iets van te maken.

 

IMG_20250520_151727.thumb.jpg.1ca90b4c284150519e0a1633297b3d79.jpg

 

IMG_20250520_151734.thumb.jpg.46cc26b8b8b1fa9f71bf45bb64df1613.jpg

 

Geplaatst:

Wat een beauty!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

@acpronk [emoji38][emoji38][emoji38]

Rabarberlimo gemaakt. Zoooo lekker! Dochter heeft d e prut bewaard voor de yoghurt morgenochtend. 4,5 fles. Ongeveer 4 liter.

Geplaatst:

Staat dat recept van die rabarber limonade ergens Mellie? Is het limonade of siroop?

aangepast door appelvrouw

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

De Black Tower kende ik nog niet…🤔 die is ook prachtig zeg!😍

De mijne heet; Sambucus nigra purpurea. 😊

🌱Vlierbloesem schermen in de pan met pannenkoeken beslag drukken en met poedersuiker bestrooien 😋

 

Diana’s mooie moestuin heeft ook veel vlierbloesem recepten op haar website staan.👍😊🌱👩‍🍳🌱🐓🌱🌷🌱

 

 

aangepast door Vrouwholle

Geplaatst:

Ik heb ook de vlier Black Lace.

Blad lijkt wel van de Japanse esdoorn gestolen. Maar de plant is nog heel klein, geeft vermoedelijk pas over 2 jaar bloesem.

 

Maar ik kan over een week of misschien 2 wel met de bloesem van de Haidegg 17 spelen.

Geplaatst:

Leuk om te lezen over jullie zwarte/roze vlier struiken. Wij hebben een aantal zwarte vlieren Sambucus nigra Black lace. Voor het mooi, want ik houd niet van de smaak van vlierbloesem of -bessen spul. Maar ik geniet van de kleur, mooie onderbreking van alle groene struiken in de tuin. Heb wel het idee dat de zwarte wat zwakker zijn.

Geplaatst:
Staat dat recept van die rabarber limonade ergens Mellie? Is het limonade of siroop?

Ja hier ergens boven. Het is limonadesiroop. Je moet het aanmaken, maar is wel lichter dan vlier. Veel minder suiker.
Geplaatst:

Uit de tuin van @Anna3 10 mooie en geurende vlierbloesem schermen meegenomen. Er meteen vanavond alle groene takjes er vanaf geknipt en de bloemen samen met 4 liter bronwater, 2 bio citroenen in stukken, en 400 gram suiker in een weckpot ( zonder rubber ring) gedaan. 400 gram suiker: in mijn geval 320 gram bio rietsuiker 30 gram witte suiker en 50 gram kokosbloesemsuiker de laatste om de 400 gram vol te maken, de bereiding is daardoor wel donkerder geworden dan normaal. 

 

De naam van dit Franse recept Champagne des Fees, ook wel Champagne des Fleurs sureau of gewoon vlierbloesem limonade met prik. 
 

5 dagen in de zon ( hoop dat er zon is🧐) en iedere dag roeren. 

 

Als de bereiding koolzuurhoudend is zullen ze zich kleine belletjes vormen aan de oppervlakte.  Dan kan de bereiding gefilterd en in plastic flessen gedaan worden dit in verband met explosie gevaar‼️ 

 

Dan nog enkele dagen laten fermenteren op kamertemperatuur waarbij iedere dag de flessen open gedraaid worden om het koolzuur te laten ontsnappen, daarna koud bewaren en in één zomer opdrinken.

 

 

IMG_5511.jpeg

aangepast door appelvrouw
Foto

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Wat is die vlier Black tower een prachtige boom. Ik had 'm al op 't oog voor een gemengde haag die ik aan het maken ben. Tussen de Amerikaanse sering, vlinderstruik, rode kornoelje, hibiscus en liguster.

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Geplaatst:

De allermakkekijkste pluk ooit. Gewoon in mijn achtertuin. Deze vlier geeft nu genoeg bloemen voor mijn voorraad vlierbloesem siroop. Hij staat alleen in de tuin van de buren en die gaan het dit jaar opnieuw laten aanleggen. Alles gaat er uit. Ik heb al wat reserveuitlopers her en der staan, maar die geven op 1 na nog geen bloemen. En die ene natuurlijk pas een paar. Gelukkig van @acpronk een prachtige roze vlier gekregen! Tzt hoop ik daar heel veel van te gaan plukken.

Nu van de bijna eigen boom die met de wortels niet in mijn tuin staat, maar wel hier naartoe helt.

3400f3b98082049af325e753a274564d.jpg

1137a966576c1bdeef87711731929933.jpg

Zal vol geplukt! Morgenavond vlierbloesemlimonadesiroop!

Geplaatst:

De rozenlimo gemaakt. Was het in de koelkast vergeten maar gelukkig nog geen schimmel. Smaakt heerlijk naar rozen, maar het is een acquired taste zoals dat zo mooi heet. Ç
Net geen 3 liter en al 2 glazen op voor het zelfs maar op de foto kon!

32a9ea143021b9d7d6eece0e5c37df2c.jpg

Dit kan ik nog de hele zomer maken, dus dit is ruim voldoende voor nu.

  • 2 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic