Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Entwas giftig.


aseel

Aanbevolen berichten

Geachte tuinders.

 

Een bekende van mij heeft voor mij entwas gekocht uit het buitenland. Maar daar staat op dat je het met handschoenen moet werken en niet moet inademen. Betekent dit dat het giftig is. En dat het ook giftig is voor de fruit en de bomen. En de grond vervuild? Er staat niet vermeld wat de ingrediënten zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben niet bekend met entwas maar wel met veiligheid van chemicaliën. Het volgende wordt aangegeven in de International Chemical Safety Card van pijnhars/colofonium, het schadelijke maar natuurlijk bestanddeel van entwas (het andere bestanddeel is bijenwas):

 

Risk and safety:

R43 - May cause sensitisation by skin contact.

S 2 - Keep out of the reach of children

S 24 - Avoid contact with skin

S 37 - Wear suitable gloves

 

Naast de brandbaarheid moet je alle contact vermijden, dus blootstelling aan huid/ogen voorkomen en je ademhaling veilig stellen.

 

Het is dus schadelijk, maar bij verstandig gebruik in de buitenlucht (niet tegen de wind in werken), met veiligheidsbril en met dikke keukenhandschoenen aan moet het lukken. Andere optie zijn de blauwe nitril handschoenen (https://www.disposablediscounter.nl/handschoenen-nitril-ongepoederd-blauw-m?gclid=CJSotLzRhdACFZEy0wodHgsBuA). Latex handschoenen zijn minder bestand tegen chemicalien dan nitril handschoenen. Hoe dan ook, bij morsen op de handschoenen direct vervangen.

 

N.B. zuivere pijnhars in poedervorm kan bij langdurige blootstelling astma veroorzaken. Hiervoor moet je wel een filter voor adembescherming gebruiken.

 

Pijnhars is een natuurlijk product en de functie in de entwas is conform de natuurlijke functie: ervoor zorgen dat er geen infecties plaatsvinden in de wonden.

Je hoeft bij juiste applicatie voor de toepassing die je voor ogen hebt, niet bang te zijn voor giftigheid effecten op plant, fruit en bodem.

 

Zelf entwas maken?

 

Ingrediënten:

250 gram Bijenwas

250 gram parafine in blok of korrels.

250 ml slaolie

10 tot 15 gram pigment of kleurstof, wij kozen voor "oker".

 

Zie http://www.brunostuinagenda.com/maart

 

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op de site met het recept voor entwas (http://www.brunostuinagenda.com/maart_week_1 site) staat:

 

Ingrediënten:

250 gram Bijenwas

250 gram parafine in blok of korrels.

250 ml slaolie

10 tot 15 gram pigment of kleurstof, wij kozen voor "oker".

Dit alles is te vinden bij een klassieke drogist, dus niet in de ketens à la Kruitvat.

 

Op zoek naar een klassieke drogist. Bestaan die nog?

Ik zie op http://www.kiesproduct.nl/q/Paraffine-korrels?gclid=CJyj2IKNiNACFe0Q0wodhPsELg dat je ook paraffinekorrels kunt kopen (500 g voor 5 euro)

 

Waxinelichtjes bestaan waarschijnlijk uit parafinne; brander sneller dan stearinekaarsjes. Stearine is harder dus niet handig voor de entwas. Er zijn ook veel composiet kaarsjes in de handel (bevat stearine én paraffine) Misschien helpt een mailtje naar de klantenservie van een product.

 

De functie van de oker of andere kleurstof lijkt me, dat je makkelijker ziet waar je de entwas hebt toegepast. Maar niet zeker, dus ik heb het nagevraagd bij Bruno. Ik kom hierop terug.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 7 years later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...