Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Kweepeer(cydonia oblonga) zaaien


arjanmek

Recommended Posts

Ik kan er op internet niet veel over vinden hoe kweepeer het beste gezaaid kan worden. Het stratificeren(voorbereiden om te zaaien) heb ik als volgt geprobeerd:

Afgelopen herfst heb ik de zaden in een beker gedaan en een goede plump water bij gedaan. Toen werd het een mooie gelei. ik heb ze bewaart tussen de 10 en 15 graden in de kom. het begon natuurlijk iets te gisten. Ik heb het af en toe goed door geroerd. Ook kwam er een flinke schimmel-2017021416205758371487086393.jpglaag op drijven. Heb ik er toen ook maar door geklopt.

Een ruime week geleden heb ik ze boven de verwarming in een oude aquariumbak gezaaid.

En boven verwachting zie ik nu al boogjes van gekiemde zaden.

Hebben jullie ze wel eens gezaaid, en wat waren de resultaten? Ook nadat ze boom zijn geworden?

 

De zaden zijn afkomstig van de lezcovacka en de champion

 

Ik zal af en toe een foto in deze topic plaatsen met hoe de boompjes zich ontwikkelen.

Nu hopen dat er goede gezonde en vruchtdragende bomen uit voort komen.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

tsja, sommige keeperen zijn zelfbestuivend andere weer niet zo, dus wat er uit je zaaigoed komt is misschien wel een verrassing...

verder koop ik zelf graag wat grotere boompjes op een onderstam zodat ik snel lekkere vruchten krijg, dus zaaien heb ik nog nooit gedaan met zo een kwee dus...

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Ik kreeg in het najaar enkele dozen hele grote van iemand uit Verrebroek, met uitstekend aroma (en zonder andere kweeperen in de buurt). Boom was al 40 jaar oud en enorme opbrengst. Ik redeneerde: grote kans dat nakomelingen ook zelfbestuivend, groot en lekker zullen zijn. En anders handig om andere rassen tzt op te enten.

 

Dus inderdaad wat zaden gezaaid. De gelei rond de zaden in lauw water met beetje afwasmiddel verwijderd, om schimmels op de zaden te vermijden. Met de zgn. baggy-methode* (wegens beperkte plaats, veel zaaisels hier) 3 maanden in de groentelade van de koelkast en daar begonnen de zaden, net voor de 3 maanden ten einde waren, te kiemen. Zo te zien nagenoeg 100%. Sinds ca, 2 weken ligt het zakje in de koele garage (tussen 12 a 16 graden schat ik) en het wordt hoog tijd dat ik de plantjes ga oppotten, want ze hebben al groene blaadjes.

 

Nog een tip voor Arjan: Op de siite van Plants for a Future (PFAF) vind je van duizenden soorten goede beschrijvingen, onder andere over eetbaarheid en gebruik en onderaan ook steeds goede aanwijzingen over vermeerderen (bijna altijd ook met zaad). Wel zoeken op Latijnse naam. Ze richten zich vooral op allerlei planten die jij ook interessant vindt.

 

* Er zijn allerlei variaties op de baggy-methode. (Voorzaaien in een gripzakje). Dit is mijn manier...makkelijk omdat ik vaak heel veel soorten zaden met heel veel verschillende voorbehandelingen tegelijk heb.

Ik gebruik het alleen bij niet te kleine zaden en vermeld op het zakje steeds naam, startdatum en gewenste (voor-)behandeling van de zaden (duur warme periode, duur koude periode, beste kiemtemperatuur, evt. vochtigheidwensen, al of niet lichtkiemer, zaaidiepte/plantdiepte...e.d.) Ik vouw een vel keukenrol in het formaat van het zakje, dus 6-dubbel of zo, doe de zaden er niet tussen maar aan de onderzijde met een lepel, goed verdeeld (beter zichtbaar en omdat wortels naar beneden groeien, groeien ze niet in het papier), licht bevochtigen met plantenspuit en op de gewenste plek (groentelade koelkast of koele garage licht of donker (in een trommel) of naast mijn bureau, evt. op een apparaat dat wat bodemwarmte geeft, voor koud of warm stratificeren wissel ik op de gewenste tijd van plaats.) Voordeel van een zakje is dat je zaden goed kunt volgen, je bij eventuele schimmel zaden kunt afwassen en keukenpapier verversen.... Voor kleinere zaden geef ik de voorkeur aan kleine plastic doosjes met deksel.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben erg benieuwd of het net als malus en pyrus moeilijk is om een eetbare peer er uit te kunnen kweken... wie owie? Wel leuk dat meer mensen dit proberen! Die van database fot the future is wel een mooie site!

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hier ook voorspoedige groei, Arjan. Ik splitste de zaailingen: deel op lichte plek onder lichtkoepel in keuken, deel in koude kamer en deel in koude kas. Laatste groeien natuurlijk langzamer, maar lijken ze prima te kunnen hebben ook toen het buiten licht vroor. Zaailingen lijken temperaturen tot rond vriespunt goed te verdragen. Kweek hier ook diverse onderstammen van kwee, dus over een jaar of zo hoop ik van zaailingen enthout te hebben en op die (zwakgroeiende) onderstammetjes te enten zodat er toch enkele jaren eerder vruchten komen. Dan kan ik de eetkwaliteit beoordelen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dat is geen gek idee ze volgend jaar voor een deel als enthout te gebruiken! Ik ga het zonder enten eerst proberen, kijken hoeveel jaar het duurt..

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hoe groot zijn de zaailingen nu, twee jaar later?

Ik heb zelf vier zaailingen die net zijn opgekomen. Ik vraag me af hoe lang het duurt voordat het boompjes zijn.

Ik had zaadjes uit vruchten gewipt en direct in potten buiten gestopt. Ik weet niet meer of ik ze bij vorst buiten heb gelaten.

Link to comment
Share on other sites

Die van Verrebroek-zaden hebben tot nu in potten gestaan. Enkele weken geleden 2 stuks uitgeplant...waren ca. 60 cm groot toen. Verwacht dit jaar weinig groei (laat ze maar eerst lekker wortels maken) en volgend jaar echte groei. Ik zie hetzelfde gebeuren bij diverse kwee-onderstammen die ik uitplantte. Na 2 jaar gaan ze hard aan de groei.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dank je voor de reactie. Ik houd ze dan ook nog even in pot. De mijne zijn van een gekochte vrucht dus misschien moet ik ze op termijn als onderstam gebruiken. Ik heb dat nog nooit gedaan. Vanaf welke leeftijd gebruik je de kwee als onderstam?

Link to comment
Share on other sites

Kwee als onderstam wordt gestekt of via marcotteren/afleggen tot wortelmaken aangezet. Ze wortelen vrij makkelijk dan. Dit zijn geselecteerde soorten waarvan de groeikracht, gezondheid, aanpassing aan bepaalde grondsoorten/omstandigheden gekend is. Als je ze koopt zullen ze meestal 1 jaar zijn. Omdat ik ze zelf niet veel voeding geef en niet zo intensief verzorg, zullen die meestal pas na 1,5 a 2 jaar dik genoeg zijn om op te enten. (Zo rond de 1,5 centimeter werkt lekker vind ik persoonlijk). Sommige onderstammen van kwee dragen niet of weinig, daar zijn ze niet voor gekweekt.

Bij zaaien moet je op 1 a 2 jaar extra rekenen totdat ze de geschikte grootte voor een onderstam hebben.

 

Niet zo waarschijnlijk dat je zaailing een erg geschikte onderstam is. In ieder geval weet je niet precies welke kenmerken het heeft. Jammer om er na een aantal jaren achter te komen dat ze ziekelijk is, veel te hard groeit of niet goed samengaat....ik zeg maar wat mogelijke problemen...terwijl je in die tijd ook een goede en gezonde boom had kunnen laten groeien. Als je ze koopt kost een kwee onderstam rond de 1,50 Euro....

 

Om te experimenteren is het wel leuk.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Die tijdverspilling (en plaatsverspilling in de tuin) is precies waarom ik het vroeg. Dank voor de duidelijke uitleg. Deze plantjes laten doorgroeien om er over een paar jaar een tak van mijn bestaande kwee op te enten is voor mij dan niet zinvol. Ook niet om het enten eens te proberen.

 

Ik had ze gezaaid omdat ik toen nog dacht dat kweepeer niet op onderstammen werd gekweekt. Ik kwam er pas door dit onderwerp achter dat kweepeer soms ook op onderstam wordt gekweekt. Het is een beetje jammer dat ik ze nu moet 'vermoorden'

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...