Flup Geplaatst: 1 maart 2017 Geplaatst: 1 maart 2017 Haha, welnee, ik hou gewoon van een opgeruimd aanrecht. Mijn huis is geheel ongeschikt voor VT-wonen. En dat hou ik ook graag zo. Dit jaar staan er, naast de Hokkaïdo Red Kuri, ook nog de Shishigatani en de Blue Hubbard op de planning om te zaaien. En (voor de zaadgoedvereniging waar ik lid van ben) ook nog de Arikara. Hopelijk smaakt de Shishigatani ook goed, maar dat is afwachten. Heb overigens genoeg zaden van die soorten (en nog meer soorten), dus mocht iemand deze soort ook willen proberen, dan wil ik met alle plezier wel wat zaden opsturen. Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 1 maart 2017 Auteur Geplaatst: 1 maart 2017 Ik hou ook van een opgeruimd aanrecht, ik hou alleen niet van het opruimen ervan. Quote
boomknuffelaar Geplaatst: 12 april 2017 Geplaatst: 12 april 2017 Ik heb de plein de naples / lunga di naples gezaaid. Weten jullie hoe deze smaakt? Quote
balkontuinder Geplaatst: 12 april 2017 Geplaatst: 12 april 2017 Ik heb dit jaar de Red Uchi Kuri, die vind ik lekker geroosterd, door curry of door een stamppot. Soep heb ik er nog niet mee gemaakt. Daarnaast komen ook de Honeynut en de JackBLittle in de tuin te staan. Omdat ik meestal alleen eet wilde ik niet van die grote pompoenen, de Uchi Kuri kan ik al meerdere gerechten van maken. Quote
roeier Geplaatst: 12 april 2017 Geplaatst: 12 april 2017 Omdat ik meestal alleen eet wilde ik niet van die grote pompoenen, de Uchi Kuri kan ik al meerdere gerechten van maken.Ja, ik zie dat deze pompoen hier vaak een 'kleintje' wordt genoemd, maar ik geloof dat we het over een vrucht van zo'n 2 kilo hebben! Vergeleken bij sommige pompoenen natuurlijk klein, maar op zich toch wel een fors ding. Ik had tot afgelopen seizoen eigenlijk geen ervaring met pompoenen en dacht ook dat ik ze niet lekker zou vinden, maar ik kreeg wat courgette- en kalebasplantjes in handen gedouwd van een buurman op de tuin die zelf geen plaats meer had om ze uit te planten. Hij dácht tenminste dat het courgette en kalebas was, hij had niet alle zaadjes goed gelabeld.Eén van de plantjes ging van die ronde oranje dingen maken. De buurman zei nog dat ik ze nooit moest proberen te eten; gevaarlijk, want het kon een kruising zijn met giftige kalebas. Ik had de idee om er schaaltjes van te maken of zoiets, want ik wilde er toch wat mee, maar via een omweg zijn ze bij een kennis geraakt die graag kookt, en kwam het mij ter ore dat ze best lekker waren en dat niemand vergiftigd was geraakt.Mijn plant had nog een paar pompoenen, die heb ik dan voor mezelf gehouden, en ja, die dingen zijn lekker! De paar die ik nog had heb ik soep van gemaakt. Het helpt de smaak wel om ze lekker lang aan de plant te laten afrijpen. Toen ik ontdekte dat ik ze lekker vond heb ik er ook één bij de groenteboer besteld, een flespompoen dan, maar die bleek nog half groen toen ik hem kreeg, duidelijk niet goed afgerijpt, en dan is er minder smaak aan. Zelf telen dus.Als ik er soep van maak vind ik het minder lekker als er zout bij gaat, waarschijnlijk omdat een pompoen toch een soort vrucht is, en zout en vruchtsmaak, dat gaat vaak niet samen. Veel meer dan peper en knoflook hoeft er eigenlijk niet bij, en de pompoen kan gewoon met schil en al door de blender. Ik heb er wel altijd een winterwortel bij gedaan, want die komen dan ook in grote getale van de tuin. Een oven heb ik niet, helaas, dat beperkt mijn mogelijkheden ietwat. Ik ga dit jaar zeker pompoenen kweken, ik heb zaden van Jansen Zaden; https://www.jansenzaden.nl/. Ik geef de link, want Jansen is specialist in pompoenen, zijn online catalogus is mooi en biedt een goed naslagwerk bij dit onderwerp.De Kromme Canadees en de Buttercup heb ik genomen, beide vrij klein, net over de kilo als ik me goed herinner. Een conservatieve keuze misschien, maar ik ben benieuwd, en meer extravagante dingen kunnen een later seizoen altijd nog. Quote
appelvrouw Geplaatst: 12 april 2017 Geplaatst: 12 april 2017 Mijn ervaring meer kleine pompoenen is niet onverdeeld gunstig. Redelijk lekker zijn de delicata en de sweet dumpling maar verder vind ik die kleintjes meestal niks..Ik mis het dikke meer zoetige vruchtvlees van de grotere pompoenen. Roeier: je kunt lang niet van alle pompoenen de schil eten. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Elizabet Geplaatst: 22 april 2017 Geplaatst: 22 april 2017 Het verbaast me dat iedereen de Blue Hubbard zo lekker vindt, ik herinner me die als inderdaad een rotding om te slachten, en veel smaak had-ie ook niet.. Maar misschien was-ie niet goed rijp, dat kan.Vorig jaar had ik Baby Pam gezet, omdat ik kleine oranje (nou ja, middel oranje dan, niet heel klein) meestal de lekkerste vindt, maar het saai vond om Uchi Kuri te zetten, want die koop je in elke winkel, maar die viel ook tegen qua smaak. Dus dit jaar toch maar Uchi Kuri gekocht en gezaaid, de plantjes zien er al mooi sterk uit. Ook uit nieuwsgierigheid de Spaghettipompoen gekocht, maar daarvan zijn al 3 van de 4 plantjes om zeep en de vierde bijna, maar goed dus dat ik hier lees dat-ie blijkbaar niet zo lekker is Butternuts heb ik weinig mee, te zoet, te melig. Die nutty delicata klinkt dat wel weer erg interessant! Quote elizabet.nl
Indy Geplaatst: 3 mei 2017 Geplaatst: 3 mei 2017 (aangepast) Dit jaar heb ik gekozen voor de sweet mama, (lekker zoet, voor cake en taart) en de butternut, (lekker voor soep,en brood).Ik vind de uchiki zo allemachtig beroerd uit de schil te krijgen. Wel lekker hoor,maar iets minder zoet als de sweet mama. 3 mei 2017 aangepast door Gast Quote
RobO Geplaatst: 3 mei 2017 Geplaatst: 3 mei 2017 uchiki kuri, repen schillen met een dunschiller padano jumbo banana (net de laatste gegeten) jonge butternut (nét bruin steeltje) blue hubbard Quote
tuinLB Geplaatst: 4 mei 2017 Geplaatst: 4 mei 2017 Hier het lijstje met pompoenen waar ik ervaring mee heb en die ik dit jaar gezaaid heb. Hokkaido: zaden van een gekochte pompoen paar jaar geleden. smaken zeer goed en mooi formaat om 1 keer van te etenButternut: Zaden van een gekochte pompoen 2 jaar geleden. Lekker zoet.New england Pie: wisselende smaak, vorig jaar voor de eerste keer gehad en sommige vond ik lekker terwijl andere nogal flauw smaakteSpagetti pompoen: Opzich niet veel aan qua smaak maar ik vindt ze wel lekker als vervanging van spagettiButternutt Early star: Weet nog niet hoe deze smaakt dit jaar voor de eerste keer. Ronde van Etamps: Vindt deze erg flauw van smaak, wij telen hem nu alleen nog maar als voer voor de varkens. Pompoenen worden hier vooral uit de oven gegeten en natuurlijk als pompoensoep. sinds kort maakt mijn vrouw er ook cake van, wat mij ook zeer goed bevalt. Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 25 oktober 2017 Auteur Geplaatst: 25 oktober 2017 Tijd om deze weer eens omhoog te schoppen! Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 18 december 2017 Auteur Geplaatst: 18 december 2017 Mini butternut (verkregen van Jootje op de MTFD) Beetje nootachtig van smaak erg zoet, leuk formaat niet al te veel pit.Jammer genoeg slecht bewaar baar.Ik denk erg geschikt voor taart of zo. Quote
Nasuada Geplaatst: 18 december 2017 Geplaatst: 18 december 2017 Heb geen pompoen gehad afgelopen jaar, wel gegeten.En wat nieuw voor mijn was en dit jaar veel gegeten heb is de flespompoen.Soep met schil en al zo makkelijk. Heb de zaadjes bewaard die gaan op zeker de grond in. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Charly Geplaatst: 18 december 2017 Geplaatst: 18 december 2017 Hier butternutten ook een groot succes. Zowel volledig doorgerijpt (diep oranje vruchtvlees. Zachter) als de bijna rijpe exemplaren die ik binnen verder heb laten afrijpen (lichter en wat natter, steviger vruchtvlees) Met name die laatsten gebruiken we graag voor groentenfrietjes uit de oven. In frieten snijden, evenals wat wortel, aardappel, pastinaak, knolselderij, zoete aardappel, biet... net wat je aan wortelachtige groenten hebt. Wat olie erover en wat zout en rozemarijn. En dan zeker 40 min in een hete oven (bakplaat + bakpapier). Erg lekker. Ook lekker als je er bijv ook een paar kippenpoten tussen legt. Soort eenpansgerecht uit de oven (Als met kippenpoten: geen olie toevoegen.) Verder Appelvrouw's Tonda Amerika. Die is ook erg lekker. En mooi fors. Wat droger en steviger en zoeter. Lekker voor soep of roosteren met wat amandelschaafsel. Blue hubbard, tsja ik vond hem toch wel lekker hoor. Wat zachter en geler. Niet über zoet/aanwezig. En fijn dat je meteen een flinke hoeveelheid kan maken van soep ofzo. Want dat was wel echt de dikste dit jaar! Blue kuri beviel ook prima, maar bewaarde het minst goed vooralsnog. De grote witte Valenciano moet ik nog aansnijden. Bewaart in ieder geval best. Ik bewaar pompoenen in een onverwarmde kamer in huis. Quote wees bevriend met kleine dingen
roeier Geplaatst: 19 december 2017 Geplaatst: 19 december 2017 Canadian Crookneck: Lekker. Teelt ging niet eens goed; op z'n best kreeg ik een halfgroeide pompoen per plant; 'Canadian' betekent niet automatisch geschikter voor een kouder klimaat. Het schijnt onduidelijk te zijn waarom hij eigenlijk 'Canadian' heet. Maar eenmaal afgerijpt waren ook mijn ondermaatse exemplaren prima. De schil is zacht, met dezelfde kleur als het vruchtvlees, ongeveer zoals de butternut. Buttercup: Cup hè, niet nut. Teelt ook niet geweldig; er ontkiemde maar één zaadje van de 10, maar die plant leverde wel 3 volgroeide buttercups op. Smaak is niet fruitig, maar wel erg zacht; er is een duidelijk verschil met de meer gebruikelijke pompoenrassen. Dit bevalt me wel. De huid is groen, ik schil deze pompoen voor gebruik.Uchiki Kuri: Ben ik een beetje op uitgekeken, wel een fruitige smaak en een meer betrouwbare teelt. Ik moet deze misschien ook maar gaan schillen, want het begint me op te vallen dat deze ook mij wat zwaar op de maag ligt. Quote
Anna3 Geplaatst: 21 december 2017 Geplaatst: 21 december 2017 De grote witte Valenciano moet ik nog aansnijden. Bewaart in ieder geval best. Laat je het weten als je 'm gaat eten? Ik wil die soort komend jaar gaan kweken. Quote
Charly Geplaatst: 21 december 2017 Geplaatst: 21 december 2017 Doe ik. Appelvrouw heeft hem ook gehad dit jaar meen ik. Quote wees bevriend met kleine dingen
weknow Geplaatst: 21 december 2017 Geplaatst: 21 december 2017 (aangepast) Er zijn vele lekkere (en verschillende natuurlijk). De Delicata had ik dit jaar voor het eerst en is er voor mij een die er echt bovenuit springt! Redenen:- De zeer zoete smaak (gaat in de richting van een meloen) , - De stevige structuur van het vruchtvlees- De vrij dunne schil...makkelijk te verwijderen en lang mee op te eten- plus het kleine formaat - rond halve kilo...handig voor 1 maaltijd- goede opbrengst...veel vruchten per plant aanvulling: Oh ja, ze is ook rauw lekker ( zoet en knapperig) 21 december 2017 aangepast door Gast Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
angela († maart 2025) Geplaatst: 21 december 2017 Auteur Geplaatst: 21 december 2017 Is hij ook goed houdbaar Weknow? Quote
weknow Geplaatst: 21 december 2017 Geplaatst: 21 december 2017 Kan ik nu nog niet helemaal beoordelen, Angela. Tot hier wel. Lijkt goed te gaan en bij deze nog geen tekenen van minder worden (buiten harder, maar dat geldt voor alle pompoenen nu) Al onze pompoenen liggen buiten onder een afdak....en eigenlijk zijn ze allemaal ( 4 a 5 soorten) nog goed te gebruiken nu. Kies ze ook wel zodat ik tot voorjaar ervan kan blijven eten. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
annaelizabeth Geplaatst: 23 december 2017 Geplaatst: 23 december 2017 Hier hebben de ingewanden geen enkel probleem met de UK met schil. Voor mij zijn de butternuts eigenlijk te zoet. Ik mag er graag een curry van koken. Dus volgend jaar weer alleen UK. Quote
Charly Geplaatst: 22 januari 2018 Geplaatst: 22 januari 2018 Laat je het weten als je 'm gaat eten? Ik wil die soort komend jaar gaan kweken.Hi Anna,De Valenciano was lekker! Meer smaak dan de Hubbard. Maar minder vast dan bijv een Blue kuri. Ook wel minder smaak dan een Blue kuri. Ik zet hem komend jaar niet, want andere keuzes gemaakt. Maar kan hem wel aanraden. Ook vanwege de enorm goede bewaarbaarheid (bij mij) Quote wees bevriend met kleine dingen
Anna3 Geplaatst: 23 januari 2018 Geplaatst: 23 januari 2018 Dankje! Dan zal ik die soort dit jaar maar proberen Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 1 maart 2018 Auteur Geplaatst: 1 maart 2018 Vandaag een Triamble aangesneden hij ziet er nog uit alsof hij zo van het veld komt.Hij is wel zeer hard en lastig te snijden.Niet zeer zoet, voor mij zou hij zoeter mogen in ieder geval. Ik heb hem nu in de groente soep gesneden, een stukje ervan want hij is nogal groot.Hij kookt niet stuk. Quote
weknow Geplaatst: 1 maart 2018 Geplaatst: 1 maart 2018 Op 21 december vroeg Angela over de kleine geelgroene Delicata's: Is hij ook goed houdbaar Weknow? Nu 2,5 maand later kan ik zeggen "Ja", zeer goed en blijft ook goed zoet van smaak en stevig. Van de ca. 15 vruchten die ik had, heb ik er eentje moeten wegdoen (ze liggen buiten onder een overkapping tegen de muur van onze woning op het oosten). De meeste andere soorten die ik heb, hebben veel meer slijtage verschijnselen. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.