wilma2 Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 hallo mensen, ik heb een vraag over deze appelbes. nl. hoe groeid hij. de breedte is voor mij belangrijk, de hoogte staat wel op het meegeleverde naamkaartje die +- 150 a 200 cm zal zijn maar over de benodigde plaats is er geen infonu las ik op t net dat die 2 meter pas na 10 jaar bereikt zou worden. is dat juist?verder ben ik benieuwd naar de grootte van de bes.ook het verloop van de groei en bloei is voor mij interessant, vooral nu ik 1 exemplaar aangeschaft heb die pakweg maar 30 cm hoog is. plant heeft verschillende vertikale takjesen hoe zit het met bestuiven, door de beien of een tweede plant? wanner mag ik verwachten dat er bessen aan komenzijn er verder nog punten waar op gelet moet worden.Dan de laatste vraag , welk soort bemesting heeft hij nodig want hij wordt aangeprezen als een biologis gewas. geen gewone kunstmest?wie heeft deze info en wil die met mij delenbij voorbaat mijn dankwilma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goldfish Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 - kan in volle zon maar heeft liever flink wat schaduw, kan bijvoorbeeld goed groeien onder bomen - stelt geen hoge eisen aan de grond, geen enkele plant wil met zijn wortels in het water staan, maar kan relatief veel vocht hebben. - bestuiving door bijen, goed zelfbestuivend (1 plant is genoeg) maar een tweede plant van een ander ras is altijd beter om er bij te hebben. - de bessen los uit de hand zijn niet superlekker (maar wel te doen) maar zijn ideaal om te verwerken in sappen of jams. kijk anders even bij Guy de Kinder op zijn site: http://www.houtwal.be/vakartikels/pitfruit/aronia.htm Of kom langs in Gouda , heb een stuk of 8 rassen staan. Zijn wel jonge planten. Oh ja.. je kan dit najaar al de eerste bessen verwachten. Zijn het formaat van aalbessen ongeveer, maar zijn wat appelvorming, vandaar de naam Appelbes. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wilma2 Posted March 22, 2017 Author Share Posted March 22, 2017 goldfish, dank je voor de info, ziet er wel veelbelovend uit zo te lezen. beien vliegen hier zat dus aan de bestuiving zal het niet fout gaan.afwachten dan maar . hoe breed wordt 1 struik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goldfish Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Ik denk pakweg 1 meter (plantafstand die geadviseerd wordt her-en-der is 1 tot 1,5 meter). Maar ze verdragen snoei goed dus wanneer het uit de hand loopt kan je de struik zo weer in vorm krijgen. Wel goed bedenken wanneer je snoeit natuurlijk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
weknow Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Als je plantje nu 30 cm. is, zijn eerste vruchtjes te verwachten over 2 jaar. (Met veel geluk volgend jaar al een paar) Struiken worden van nature bijna even breed als hoog. Langste zijstengels in de zomer wat inkorten bevordert vorming van bloei. Verwacht geen massale opbrengsten, maar de rijpe besjes ter grootte van een zwarte bes smaken wel aangenaam aromatisch. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goldfish Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Correctie: In mijn geval had ik plantjes van 30-40cm in het najaar geplant en die (6 stuks , 2 exemplaren elk van Nero, Viking en Hugo) gaven in de zomer daarop al redelijk goed vrucht. Maar nu is het maart dus ik ben het met Weknow eens dat je volgend jaar met wat geluk zeker wat bessen zal hebben, maar pas in 2018 de eerste serieuze oogst zal zien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wilma2 Posted March 22, 2017 Author Share Posted March 22, 2017 weknow en goldfish, ik ben wel gewend op fruit te wachten als ik boom of struik aangeschaft heb. in dit geval zal ik wel in de herfst van mooi gekleurd blad kunnen genieten. dank jullie beide voor de info Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arjanmek Posted March 24, 2017 Share Posted March 24, 2017 Even een paar opmerkingen, De struik NIET op een plek met veel schaduw zetten, als het de ochtend en de einde middag zon pakt is het meest idiale. De vrucht word appelbes genoemd omdat het niet de vorm van appels heeft, maar een appelaroma.. En die zit er overduidelijk in We hebben het eerste jaar ook nagenoeg niets geoogst, vorig jaar veel(2e jaar) , De bloemknoppen voor dit jaar zie ik al zitten. De meeste vruchten zijn in een bramenjam beland. Dit is echt een aanrader, zo eten is niet een echt genot.... Dit jaar wil ik ze ook laten drogen als er weer een redelijke oogst komt. We hebben de volgende rassen: Hugin, Nero, manchurica, Viking en de 'gewone'zaailing en nog een ras waar ik niet op de naam van kan komen. Het zijn zeker dankbare struiken die niet veel eisen stellen. Bemesten doen we niet speciaal, ze staan ook om bekend om weinig mest behoefte. Je kunt verwachten dat de plant een spurt van 30 cm naar een 60 cm maakt, en volgend jaar zeker de meter al kan bereiken. Quote (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen Link to comment Share on other sites More sharing options...
permanatuurtuin Posted March 28, 2017 Share Posted March 28, 2017 Mijn ervaring is wel dat je heel veel suiker nodig hebt om ze lekker te krijgen. Ik heb er wel staan, maar gek ben ik er zeker niet op. Ik ga ze bij appel- en perensap mengen, om er een rode kleur aan te geven (antioxidanten) en hem iets zuurder te maken. Ik hoop dat ik hiermee de plant voor mijzelf nuttiger kan maken. Ze bloeien overigens prachtig en de vruchten zijn ook heel mooi om aan de struik te zien. Ze kunnen heel productief zijn (mijn moeder heeft oude struiken, die vol met vruchten hangen). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sparky Posted January 5, 2018 Share Posted January 5, 2018 Normaal maken we er hier siroop van, maar dit jaar heb ik eens 4 kilo van versapt in de stoomextractor en vermengd met appelsap. De tannine blijft sterk aanwezig, maar persoonlijk vind ik het een lekkere vruchtensap zo. We hebben de 'gewone' soort staan, maar heb nu ook wat Nero erbij gekocht. Wat zijn jullie ervaringen mbt de soorten, welke geeft de lekkerste vrucht? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastert Posted July 14, 2018 Share Posted July 14, 2018 Ja Sparky, zou ik ook wel willen weten. Welke cultivar smaakt het lekkerst? zij er sowieso verschillen in smaak?Het schijnt dat ze ingedroogd het lekkerst zijn in een smoothie. ik heb zelf twee "Vikings". Ik eet er nu een per dag, tot ze superrijp of op zijn. Langzamer hand worden ze iets beter, maar echt lekker uit de hand zijn ze nog niet. Een van de planten is nu twee jaar oud, en heeft ongeveer tien trosjes bessen., Ik denk dat ik de laatste trosjes, in de yoghurt pureert. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.