Jump to content

Chocoladewingerd (Lat: Akebia), ervaringen?


roeier
 Share

Recommended Posts

Schijnt ook wel schijnkomkommer te worden genoemd. Ik zie dat de zoekfunctie niet houdt van woorden van meer dan 14 letters, dus dat helpt hier even niet.

 

24933046648_a15c4d04ee_z.jpg

 

Deze staat voor mijn raam, ik neem aan dat de volledige latijnse naam Akebia Pentaphylla is, sinds kort in bloei, en het is een gezoem van insecten eromheen op een mooie dag. Vooral dat insectenleven vind ik waardevol. Ik wil deze plant graag op meer plaatsen brengen en hier en daar stekjes aanbieden. Maar echt veel weet ik niet van de plant, dus ik wou jullie vragen wat jullie ervaringen ermee zijn, voordat ik ermee aan de leur ga.

Bijvoorbeeld; vermeerdering door een stukje af te hakken wat nieuwe wortels heeft gekregen, gaat dat makkelijk? Hij lijkt zichzelf makkelijk af te leggen...

Vruchten, die komen er denk ik niet aan in deze noordelijke streken? Het schijnt zeldzaam te zijn, maar mogelijk dat iemand bij een mooie zomer meer in het zuiden van Nederland het toch wel eens ervaren heeft?

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Hoi Roeier,

 

Sinds verleden jaar heb ik 2 exemplaren staan in de bostuin van Akebia quinata. Een sinds het voorjaar....die groeit sterk al, en lijkt ook een sterke plant die droogte prima weerstaat...loopt nu in het voorjaar ook volop uit. Blad blijft groen aan de plant in de winter, maar wordt wel wat bleker en grauwer (half-wintergroen). De andere geplant in de winter en lijkt aan de groei. Bloei nog niet aanwezig in de oudste plant die een 60 cm. was bij aankoop, maar ik hoop die wel nog dit jaar in mei/juni te krijgen.

 

Naast de Akebia quinata (vijftallig blad) is ook nog de Akebia trifoliata (driebladig) redelijk gekend. Die verliest wel blad in de winter en groeit wat bescheidener, maar bladeren zijn groter.

 

Jouw exemplaar, Akebia pentaphylla, daar had ik nog niet van gehoord. Het zou een kruising moeten zijn tussen de A. quinata en A. trifoliata...en aangezien ook penta vijf betekent, ook 5-delige bladeren moeten hebben.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ik ken alleen de Akebia quinata ( zoekfunctie levert best wat topics op trouwens ) uit ervaring. Ben er niet gek mee, ga hem ook nooit meer zetten. Hij wordt geroemd om zijn geur die dan kennelijk aan mij voorbij gaat en steeds weer een deceptie bleek. Vruchten krijg je als je er meerderen hebt staan. Nooit geproefd, kan ik niks over zeggen. Planten hebben óf bij mij nooit op een goeie plek gestaan, bij mij was het niet zo boeiend hoe ze bloeiden, ondanks al die mooie plaatjes op internet. Bloemen bevinden zich vaak ónder het blad wat ook gelijk aan de groei gaat dan. ( nu en ook al eerder ) Mei / juni bloei ken ik niet, zal een ander soortje zijn dan.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb twee akebia quinata 's. Het blad is mooi en de plant groeit heel snel.

Dit voorjaar voor het eerst bloemen. Gigantisch veel. Maar toch zie je ze bijna niet. Kleur is zo subtiel en ze zijn erg klein en hangen inderdaad deels onder de bladeren. Ruiken lekker (maar niet naar chocolade) maar te subtiel. Je moet er echt met je neus ophangen.

Zal zien of ze vruchten geven en ze lekker zijn. Anders mag 1 van de twee weg en komt er een druivelaar in de plaats.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Chocoladewingerd groeit inderdaad heel snel, die van mij ook, ik heb een foto gemaakt waar dat denk ik goed te zien valt:

 

38805606901_c8acd34c6f_z.jpg

 

Er zullen niet veel planten zijn die op zo'n manier al aan de haal kunnen gaan begin April in Fryslân!

 

Die van mij verloor wel alle blad in winter, dat is misschien nog een aanwijzing dat ik de tussenvorm Pentaphylla heb. Ik weet trouwens niet zeker dat het een Pentaphylla is, dat was gewoon de eerste naam die ik tegenkwam in mijn Encyclopedia of Plants and Flowers. De plant stond hier al toen ik hier in September kwam wonen, pas toen ik al dat bijengezoem eromheen vernam wilde ik toch wel eens de naam ervan weten en raadpleegde ik mijn encyclopedie. Om zeker te weten welk ondersoortje het nou is maakt me niet zoveel uit. Info op het net is ook verwarrend. Als je bij de RHS kijkt kan ook de Quinata drie-vingerige bladeren hebben ( https://www.rhs.org.uk/Plants/747/i-Akebia-quinata-i/Details), en volgens Esveld bloeit de Quinata Mei-Juni, terwijl Tuin Kabouter Maart-April noemt als bloeiperiode. Dat zijn beide Nederlandse sites, die zouden het toch meer met elkaar eens moeten zijn over wat nou de bloeiperiode is!

Meestal lees je dat het hier te koud is voor vruchtvorming, maar dat de vruchten toch niet lekker zijn, alleen Vreeken praat zonder reserves te maken over wanneer de vruchten vormen, en noemt ze zelfs een lekkernij. Nou ja zeg, Vreeken!

Bloemen bevinden zich vaak ónder het blad wat ook gelijk aan de groei gaat dan.

 

Dat is gewoon zo. Nog de meeste bloemen zie je als er een tak in is geslaagd zich solitair ergens bij op te draaien:

 

24933570098_50bdd25999_z.jpg

 

Maar het wordt snel ergens één pak bladeren waar de bloemetjes al snel het onderspit delven:

 

38775523712_7499aa2c09_z.jpg

 

Ik heb wat knot-elsjes in gedachten om ze bij op te laten groeien, dan zie je denk ik meer bloemetjes, maar het zit me niet dwars dat de bloemetjes zich wat obscuur ophouden, of dat ik niks ruik - ik heb er ook nog niet met de neus bovenop gezeten. Het waren de insecten die me voor de Chocoladewingerd wonnen. Zo'n levendig gezoem om die plant heen!

Ik woon ook in een weidevogel-gebied. Het zijn hier rondom groene weilanden, soms tè groen voor insecten en vogels, want die hebben bloemen nodig. Insecten zijn belangrijk voedsel voor vogels. Als je in een dorp woont zie je overal wel tuinen waar van alles en nog wat te vinden valt voor insecten en vogels. Ik woon buitenaf en daar is dat minder; ik zet hier graag wat meer bloemen neer om te compenseren. Dan vind ik die Chocoladewingerd ook gewoon mooi van blad en kleur; liever dit dan, zeg, Phacelia - is een kwestie van smaak natuurlijk ook.

 

Ann, als je vruchten krijgt, ik zou het leuk vinden als je dan even een vlaggetje uitsteekt op dit forum. Als je locatie echt Brussel is maak je misschien kans. Ik ga het niet in m'n hoofd zetten voor mijn locatie, maar ik zou het leuk vinden meer te weten over wat de plant kan.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Heb sinds vorig jaar Quinata (Alba dus witte bloesem) en sinds dit jaar de drie bladige variant. Groeien beide als een speer (half schaduw, zeer beschut). Marc Geens (proeftuin.eu) vindt de vruchten (sprak hem vorig jaar in Beervelde) in elk geval een stuk lekkerder dan van (verre verwant?) Stauntonia Hexaphylla.

Link to comment
Share on other sites

Weer wat geleerd. Wij hebben ook een Akebia staan. Tot nu toe geen idee wat voor plant het was, erfenis van de vorige bewoonster.

Snoei er steeds best veel af omdat het echt alle kanten opgroeid. Hij klimt hiet tegen de schutting, maar als ik even niet oplet zit hij hoog in een boom vlakbij. Zal binnenkort eens een foto nemen.

Link to comment
Share on other sites

Heb intussen gelezen dat vruchten zeldzaam zijn, zelfs in streken als California. Iemand schreef dat ze de meest fantastische zomer daar hadden en dat jaar pas voor het eerst vruchten. Elk jaar massa's bloemen maar nooit vruchten. Dat jaar had ze vruchten maar slechts enkele. Ze zei dat ze in het vervolg met de hand ging bevruchten.

Vrees dat ik niet op vruchten moet hopen.

Link to comment
Share on other sites

Je schijnt wel twee genetisch verschillende Akebias te moeten hebben om een goede kans te maken op vruchten, dus niet dat de één een vegetatieve vermeerdering is van de andere.

Bij die verhalen op het internet is vaak de situatie onduidelijk.

Ik vraag me wel af hoe het nou kan dat een plant die hier in het noorden in April al groeit als een tierelier, terwijl de temperaturen rond het vriespunt liggen en alle bomen nog kaal zijn, het tegelijkertijd hier te koud zou vinden om vruchten te maken?! Toch raar. Ik ben geen expert, maar misschien dat andere condities - zoals twee verschillende Akebias die bij elkaar in de buurt moeten staan - toch vaker het probleem zijn.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Noppes. Een deel van de verdroogde bloemetjes was blijkbaar door de kinderen geplukt. Die hadden ze 'nodig' voor het koken (je kent dat wel, een klimopblaadje met mos en een verdorde akebiabloem). Maar ook de minder bereikbare bloemen zijn afgevallen. Geen vruchten dus.

De witte akebia zal op de compost vliegen. Geen fruit en als sierplant vind ik hem nu ook niet zo mooi. Het blad is knap maar de bloemen zijn onopvallend en de geur te subtiel.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik heb in mijn stadstuintje de gewone akebia quinata staan, nu al sinds een jaar of drie.

Staat in de schaduw en groeit inderdaad als een speer.

's Winters is het hier nooit lang vorst (zuidgerichte tuin, best hoge muren) en dus verliest hij enkel bladeren die boven de muren uitsteken.

Maakt enorm veel uitlopers over de grond. Die heb ik onlangs afgestoken en een plekje gegeven, pal op het zuiden. Die nieuwe plant doet het niet beter dan de plant in de schaduw.

Vorig jaar gaf hij de eerste keer vruchten. Zoals de lectuur op internet aangeeft, krijgt de vrucht na een tijdje een grijze waas, dan is hij rijp. Ik heb dan nog enkele dagen gewacht tot de vrucht openbarstte. Ik vond het echt lekker: textuur van lychee en neigt ook naar die smaak. De zaden zijn wel superbitter.

Link to comment
Share on other sites

Marc Geen van Proeftuin.eu is helemaal lyrisch over een recept uit t Verre Oosten waarbij een deel van de vrucht gewokt wordt.... heeft het nu tweemaal aan mij uitgelegd.. en toch ben ik de details weer vergeten..... iets met t vruchtvlees door een zeef drukken voor de pitten ,en de schil van de vrucht wokken of zo.....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

aan die met witte bloemen hangen twee vruchten! Gezien die plant klein is en een miezerig uiterlijk heeft met dorre, onfrisse bladeren heb ik daar nooit gecheckt op vruchten. Ik heb hem ook flink gesnoeid.

De andere akebia (met paarse bloemen) groeit volop, is mooi en gezond maar heeft geen vruchten.

 

De akebia met paarse bloemen :

IMG2017071621385734963611500235684.jpg

 

 

De akebia met witte bloemen :

IMG2017071621391451665571500235779.jpg

En de vruchten :

IMG2017071621380122047491500235845.jpg

 

De precieze rasnamen kan ik wel eens opzoeken.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Geen vruchten bij mij in het noorden natuurlijk, maar het zou me eerlijk gezegd verbazen als er niet een aanzet van vrucht mogelijk was hier, mits meerderde cultivars aanwezig. Voldoende rijping is weer wat anders... ik reken er niet op.

 

Maar dan nog ben ik wel blij met deze chocoladewingerd; 2 maanden eerder in blad dan al het andere spul hier, en 2 maanden later met het blad verliezen, zo lijkt het. Ik zit hier op de vlakte, bomen en struiken zijn hier maar luttele maanden groen; binnen de bebouwde kom is het net even wat anders.

Het zal geen toeval zijn dat het enige nestje wat ik in de tuin vind in de chocoladewingerd zit; dat zal het enige zijn geweest dat al in het blad zat en voldoende beschutting bood voor een nestje. Ik wist de hele zomer al dat er een nestje moest zitten, vanwege al het gefladder, maar nu na wat vorst en bladval zie ik het nestje ook:

 

24933274348_3eb4402d34_b.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...