Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (â‹®) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

Voor de kippenhouders...

 

 

Ingemaakte eieren

 

Ingrediënten

 

* Flinke inmaakpot (1,5-2 liter inhoud)

* 12 gepelde hardgekookte eieren,

* 850 ml ciderazijn of witte wijnazijn,

* 2,5 cm van een stuk verse gember,

* 1 el korianderzaad,

* 2 gedroogde rode chilipepers,

* 2 geplette teentjes knoflook,

* 1/2 el zwarte peperkorrels

 

Bereiding

Ooit was het een gewoonte om een dergelijk eitje in zout te dippen en zo weg te happen. De geconsumeerde eieren kun je meteen vervangen door versgekookte exemplaren, maar duw ze dan wel tot op de bodem van de inmaakpot, zodat de oudste altijd het eerst gegeten worden en de nieuwe kunnen rusten. De eieren moeten 6-8 weken staan voor gebruik en zijn tot een jaar houdbaar.

Doe alle ingredienten, behalve de eieren, in een pan en breng aan de kook.

Laat 10 minuten sudderen.

Haal de pan van het vuur, dek hem af en laat afkoelen.

Doe de eieren in een schone, droge inmaakpot, giet de azijn erover door een niet-metalen zeef; ze moeten volledig onderstaan.

Sluit af met een zuurbestendig deksel.

Op een koele, donkere, droge plaats 6-8 weken laten staan voor gebruik.

 

http://www.lekkeretenmaken.nl/technieken/504-inmaken-a-wekken/34014-ingemaakte-eieren-.html

Geplaatst:
  • Auteur

Toen ik het zag, moest ik direct aan jou denken, met je tijdelijke eieren-overschot.

 

Ik ken het niet echt, maar kan me er wel iets bij voorstellen. Ga het zeker uitproberen. Alleen jammer dat je zo lang moet wachten.

 

Ken jij trouwens gefrituurde eieren?? Dat is pas lekker. Verslavend lekker. Als ik daarvan zou weten hoe ik dat moest inmaken... misschien via wecken...

Geplaatst:

Gadverdamme

Die gefrituurde eieren vind ik dan wel weer erg lekker!

Even a broken clock is right twice a day

Geplaatst:
  • Auteur

Duizendjarige eieren kan je ook namaken met sterke thee. Eerst hard koken, dan de eieren in de schil heen en weer rollen, vervolgens opnieuw koken in een eigen mengsel, met oa sojasaus, kruiden, knoflook, kan ook met zeer zwarte thee of zeer sterke groene thee...

Lekker lang laten sudderen, zodat alle geur, smaak en kleurstoffen door de schil naar binnen trekken...

Chinezen willen dat nogal eens lang bewaren in zout water, maar dat vind ik de moeite niet... gewoon opeten binnen een paar dagen, ikzelf heb niet zo'n zin in dat gepekel.

Geplaatst:

Pickled eggs zijn in Engeland heel gewoon. En ik moet zeggen, zijn best lekker. Maar ik heb nooit teveel eieren, wij kopen ze bij de buurman kakelvers als we ze nodig hebben!

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Geplaatst:
  • Auteur

Voor gefrituurde eieren, kook je eerst je eieren hard, pellen, en dan in de kokende olie laten zakken. Wachten tot de buitenkant bubbelig, bruinig wordt, en ze dan direct laten zakken in een hete pepersaus/boemboe... die je met zorg van tevoren op smaak hebt gemaakt. Dat heet slaat op peper, niet op temperatuur. De saus hecht zich aan het onregelmatige oppervlak van het ei.

De pepersaus bevat: sambal, ui, knoflook, gember, evt. wat suiker (pietsie), citroengras, eventueel citroenblad en om het even wat je zelf lekker vind... warm bereiden, laten afkoelen... eieren in laten zakken, en ze de tijd geven om alle smaak te laten intrekken... ook altijd lekker om naast de sambal, ook nog vers gesneden peper toe te voegen, en mee te bakken.

Geplaatst:

Bij sommige dingen denk ik dat je van de mogelijkheid van het verse moet genieten, bv een ei als je kippen hebt en gewoon weggeven/weggooien

als je teveel hebt ipv willen bewaren.

 

ik zie zo'n pot gekookte eieren voor me in zo'n beetje troebele vloeistof brrrrrrrrr

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

Bleeeeeeh in China koop je inderdaad de meest goor uitziende eieren uit een grote pot met vocht, en die eet je dan lekker op uit het vuistje

Weggooien van eieren doe ik echt nooit. Maar als we teveel hebben maken we dingen die we langer kunnen bewaren waar veel eieren in gaan.

Verder hebben we gisteren eindelijk weer een doosje eieren kunnen ruilen tegen een grote zak opgespaarde etensresten van familie. Daar gaan de varkens zometeen weer van smullen

  • 10 maanden later ...
Geplaatst:

Leuk dat je het probeerd Jasmin ik ben erg benieuwd. Ze zien er in ieder geval nog goed uit

Geplaatst:

Lost die azijn de schaal dan op?

Geplaatst:
  • Auteur

Ik ben niet zo duidelijk geweest, merk ik. De eieren heb ik pas deze week ingemaakt, het is niet een up-date van vorig jaar.

Ik heb de eieren in zware thee gekookt voor het leuke effect, en daarna gepeld en op zuur gezet (gekookte azijn met kruiden).

 

De pot staat inmiddels op een donkere plank van een keukenkast.

 

 

  • 3 weken later...
Geplaatst:
Over twee maanden verslag van consumptie (en mocht het lekker zijn... moeten we wéér 2 maanden geduld hebben...

 

En dan spreken we je nooit meer

  • 11 maanden later ...
Geplaatst:

hadieho,

 

ja, ik besef dat ik op een ouder bericht reageer, maar ik was erg benieuwd hoe het afgelopen was

Ben zelf fervent voorstander van de eieren in het zuur. Heerlijk! Maar ik was benieuwd of ik ze nog langer zou kunnen bewaren,

dus ik heb ze in het zuur geweckt.

 

Dus over twee jaar weer een update over dit bericht

Geplaatst:

Nou ik heb Jasmin pas nog "online "gezien.......dus....nu weet ik niet of ze de eieren al geproefd heeft....

 

Jasmine!!???

 

Ben ook wel benieuwd

Geplaatst:
  • Auteur

Die dingen zijn natuurlijk allang op... niks mis mee. Ze worden wel ****zuur, echt zuur. Maar als je ze in dunne plakjes snijdt (eiersnijder), met nog wat groen en ander salade materiaal... echt lekker... dan is het zure te doen...

 

Lekker makkelijk om snel een gekookt eitje op je brood te hebben

Geplaatst:

Nee hoor,

 

gewoon zo uit het handje. Potje bier erbij. Gaat helemaal goed komen

Jasmine, denk je dat het erg is dat ik het dubbelop heb gedaan? (ook nog eens geweckt?)

Geplaatst:

uh ja...mijn idee was dat ik ze dan nog langer kon bewaren. Maar vraag me nu al af of ik dat geduld heb

Geplaatst:

Als ooit de kippengriep los gaat en de laatste kip het lootje legt, hebben jullie nog een hele tijd eieren, maar verder lijkt dit me niets

Geplaatst:

Proeven is geloven

Bij deze uitgenodigd als je in de buurt bent.

 

Bij mijn opa werden ze vroeger op de kermis verkocht, voor een paar cent. Is eigenlijk ook een soort sentiment

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Om het verhaal maar even af te maken, je kan ze dus wecken in azijn, maar gewoon in het zuur vind ik ze lekkerder. Vandaag de inmaak van 25 mei open gemaakt. Door het wecken ontstaat er wel een 'bite' maar het lijkt ook iets in te drogen. Van de andere kant, je verlengd de houdbaarheid giga.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.