Jump to content

Eieren inmaken


jasmin

Recommended Posts

Voor de kippenhouders...

 

 

Ingemaakte eieren

 

Ingrediënten

 

* Flinke inmaakpot (1,5-2 liter inhoud)

* 12 gepelde hardgekookte eieren,

* 850 ml ciderazijn of witte wijnazijn,

* 2,5 cm van een stuk verse gember,

* 1 el korianderzaad,

* 2 gedroogde rode chilipepers,

* 2 geplette teentjes knoflook,

* 1/2 el zwarte peperkorrels

 

Bereiding

Ooit was het een gewoonte om een dergelijk eitje in zout te dippen en zo weg te happen. De geconsumeerde eieren kun je meteen vervangen door versgekookte exemplaren, maar duw ze dan wel tot op de bodem van de inmaakpot, zodat de oudste altijd het eerst gegeten worden en de nieuwe kunnen rusten. De eieren moeten 6-8 weken staan voor gebruik en zijn tot een jaar houdbaar.

Doe alle ingredienten, behalve de eieren, in een pan en breng aan de kook.

Laat 10 minuten sudderen.

Haal de pan van het vuur, dek hem af en laat afkoelen.

Doe de eieren in een schone, droge inmaakpot, giet de azijn erover door een niet-metalen zeef; ze moeten volledig onderstaan.

Sluit af met een zuurbestendig deksel.

Op een koele, donkere, droge plaats 6-8 weken laten staan voor gebruik.

 

http://www.lekkeretenmaken.nl/technieken/504-inmaken-a-wekken/34014-ingemaakte-eieren-.html

Link to comment
Share on other sites

Toen ik het zag, moest ik direct aan jou denken, met je tijdelijke eieren-overschot.

 

Ik ken het niet echt, maar kan me er wel iets bij voorstellen. Ga het zeker uitproberen. Alleen jammer dat je zo lang moet wachten.

 

Ken jij trouwens gefrituurde eieren?? Dat is pas lekker. Verslavend lekker. Als ik daarvan zou weten hoe ik dat moest inmaken... misschien via wecken...

Link to comment
Share on other sites

Duizendjarige eieren kan je ook namaken met sterke thee. Eerst hard koken, dan de eieren in de schil heen en weer rollen, vervolgens opnieuw koken in een eigen mengsel, met oa sojasaus, kruiden, knoflook, kan ook met zeer zwarte thee of zeer sterke groene thee...

Lekker lang laten sudderen, zodat alle geur, smaak en kleurstoffen door de schil naar binnen trekken...

Chinezen willen dat nogal eens lang bewaren in zout water, maar dat vind ik de moeite niet... gewoon opeten binnen een paar dagen, ikzelf heb niet zo'n zin in dat gepekel.

Link to comment
Share on other sites

Voor gefrituurde eieren, kook je eerst je eieren hard, pellen, en dan in de kokende olie laten zakken. Wachten tot de buitenkant bubbelig, bruinig wordt, en ze dan direct laten zakken in een hete pepersaus/boemboe... die je met zorg van tevoren op smaak hebt gemaakt. Dat heet slaat op peper, niet op temperatuur. De saus hecht zich aan het onregelmatige oppervlak van het ei.

De pepersaus bevat: sambal, ui, knoflook, gember, evt. wat suiker (pietsie), citroengras, eventueel citroenblad en om het even wat je zelf lekker vind... warm bereiden, laten afkoelen... eieren in laten zakken, en ze de tijd geven om alle smaak te laten intrekken... ook altijd lekker om naast de sambal, ook nog vers gesneden peper toe te voegen, en mee te bakken.

Link to comment
Share on other sites

Bij sommige dingen denk ik dat je van de mogelijkheid van het verse moet genieten, bv een ei als je kippen hebt en gewoon weggeven/weggooien

als je teveel hebt ipv willen bewaren.

 

ik zie zo'n pot gekookte eieren voor me in zo'n beetje troebele vloeistof brrrrrrrrr

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Bleeeeeeh in China koop je inderdaad de meest goor uitziende eieren uit een grote pot met vocht, en die eet je dan lekker op uit het vuistje

Weggooien van eieren doe ik echt nooit. Maar als we teveel hebben maken we dingen die we langer kunnen bewaren waar veel eieren in gaan.

Verder hebben we gisteren eindelijk weer een doosje eieren kunnen ruilen tegen een grote zak opgespaarde etensresten van familie. Daar gaan de varkens zometeen weer van smullen

Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem!

www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Ik ben niet zo duidelijk geweest, merk ik. De eieren heb ik pas deze week ingemaakt, het is niet een up-date van vorig jaar.

Ik heb de eieren in zware thee gekookt voor het leuke effect, en daarna gepeld en op zuur gezet (gekookte azijn met kruiden).

 

De pot staat inmiddels op een donkere plank van een keukenkast.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 11 months later...

hadieho,

 

ja, ik besef dat ik op een ouder bericht reageer, maar ik was erg benieuwd hoe het afgelopen was

Ben zelf fervent voorstander van de eieren in het zuur. Heerlijk! Maar ik was benieuwd of ik ze nog langer zou kunnen bewaren,

dus ik heb ze in het zuur geweckt.

 

Dus over twee jaar weer een update over dit bericht

Link to comment
Share on other sites

Die dingen zijn natuurlijk allang op... niks mis mee. Ze worden wel ****zuur, echt zuur. Maar als je ze in dunne plakjes snijdt (eiersnijder), met nog wat groen en ander salade materiaal... echt lekker... dan is het zure te doen...

 

Lekker makkelijk om snel een gekookt eitje op je brood te hebben

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Om het verhaal maar even af te maken, je kan ze dus wecken in azijn, maar gewoon in het zuur vind ik ze lekkerder. Vandaag de inmaak van 25 mei open gemaakt. Door het wecken ontstaat er wel een 'bite' maar het lijkt ook iets in te drogen. Van de andere kant, je verlengd de houdbaarheid giga.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...