Jump to content
arjanmek

Kalkoen, moet je doen

Recommended Posts

Sinds 2 maand hebben jonge kalkoenen om een boel restjes op te eten. Ook (on)kruid eten ze heerlijk uit de groentetuin en de permacultuur.

Wie heeft er ervaring met deze lelijke en tegelijk mooie dieren? Ze zijn hier uit de broedmachine gekomen en het zijn erg vriendelijke en aanhankelijke dieren. We hebben er 6 lopen, 3 amerikaanse bronskalkoen en 3 bronskalkoen x rode ardenner.

Ze halen trouwens ook heel ijverig al het groen tussen de tegels vandaan, dus de stoep is vanzelf onkruidvrij geworden( af en toe een poepje vegen, dat wel)

Ze hebben hier een dubbel doel, op 3 na zullen ze als diner gebruikt worden( )

Op deze manier kun je ook erg respectvol met dieren en hun gift omgaan...

 

Kortom we zijn erg blij dat we deze mooie diertjes hebben lopen!

Ze zijn erg ijverig, en doen veel nut hier! Ook slakken moeten het nu ontgelden

 

201706051941308028150100380645641522244253.jpg

 

Hier waren ze 3 weken

 

201707221056484758150100385117081522244255.jpg

 

zo zijn ze nu na 10 weken

 

201707221107298179150100391681521522244258.jpg

 

201707221109098790150100396327081522244260.jpg

 

Edited by Guest

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amerikaanse brons, haan, geslacht en 15 kilo vlees ingevroren.

Van een hen mag je wel tien kilo verwachten.

Die eet je niet zo een twee drie op hoor.

Maar erg lekker zijn ze wel.


Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tjonge, 10-15 kg vlees van een haan... Moeten we toch maar een grotere oven aanschaffen

Ik denk dat het wel stuk voor stuk word.. Zijn wel erg lieve dieren, dus het gaat me straks wel een beetje aan het hart! Er mogen uiteindelijk 3 blijven lopen, maar alleen als ze zich gedragen en niet aanvallen. Hier lopen ze helemaal lekker los op de nacht na.

Zit er nog verschil van smaak in de kalkoenen, of zit er soort voer na weinig verschil in de nietproductieve rassen?

Het is wel een beetje een ontdekkingstocht, iets andere eigenschappen als de kippetjes


(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik vond de Narrangasettijd kaLoenen lekkerder dan de Amerikaanse Brons. Maar dat is elk zijn smaak denk ik.

De Ronquiêre is veel kleiner en kan op zijn geheel in de oven.

De grote soorten kunnen tot 20 kilo wegen levend. Die krijg je niet in een gewone oven.

Laat ze u smaken.


Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat levert flink wat vlees op. Op welke leeftijd slacht je om 10 - 15 KG vlees over te houden per kalkoen?

Wij hebben net onze laatste drie vleeskippen geslacht en de grootste woog 4,8kg in totaal. Die is eigenlijk te groot om op het hakblok te slachten (lastig vasthouden in je eentje) dus ben heel benieuwd hoe je dat gaat doen bij een kalkoen?

Krabben de kalkoenen veel in de tuin of laten ze de grond redelijke met rust?

Dit topic roept een boel vragen bij me op merk ik

We zijn zelf niet direct van plan om kalkoenen te gaan houden maar interessant is het wel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja inderdaad. Eten ze je groente waar ze langs komen ook bv? Wat voer je ze bij?


Ons oude voorhuisje ( 2 tot max 5 pers.) verhuren we regelmatig..bij belangstelling: stuur me een pb!

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

In vergelijking krabben de kalkoen wel minder als kippen, maar ze pakken alles wat ze tegen komen. Meestal is het een deel van de plant en niet zoals kippen de hele plant. Ook zijn het heerlijke brandnetel en onkruidverslinders . Ze hebben een boel eiwitten nodig, en die zitten daar dus schijnbaar veel in!

Ze hebben hier de ruimte, en komen zeer regelmatig in de moestuin. Afentoe mopper ik wel, de erwten zijn wel helemaal weg, maar bijv. bonen laten ze helemaal met rust!

 

Het staat nog wel in de planning om een verrijdbare kooi/hok te maken om zo stukken land schoon te laten grazen en iets gestructureerde te werken. Hier kunnen we de dieren een gedeelte van de dag in doen.

Ze krijgen hier begin en einde van de dag een portie golden meat( een voeder met hoog eiwitgehalte) Helaas is dit nog niet bio verkrijgbaar. Maar ze krijgen er ook niet veel van en we willen ze wel goed gezond houden en doorlaten groeien.

 

Onrijpe bessen moeten het hier trouwens wel flink ontgelden, daar laten ze niets van over

maar verder valt het mee hoe lastposten het zijn

 

Bedankt voor de het rechtop plaatsen van de foto 's

 

Iemand hier ervaring met de kalkoenen Kelly bronze turkey? Schijnen ook goede uitgeselecteerd te zijn voor goed en smakelijk vlees.. Ik had een op marktplaats gevonden, maar die wilde € 150 voor een toom(1 haan 2 hennen) van dit ras, en ergste was dat de dieren nog maar 3 maand zijn Dan maar de gewone bronskalkoen en kruising voor een paar kg minder vlees


(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe staat t met de kalkoenen?

Krijg je daar trouwens ook eieren van?

Met regelmaat bedoel ik. Als van een kip.


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb al jaren Ronquières kalkoenen, momenteel twee hanen en zes hennen. Ze lopen in een boomgaard met hoogstambomen, waarin ik ook wat spilbomen, moerbeiboompjes, kersen e.d. geplant heb. De moestuin komen ze niet meer in; teveel schade. Het is niet zo dat ze heel dol zijn op brandnetel, hier eten ze vooral graszaden. Misschien hebben ze teveel keus, de brandnetel mag ik zelf verwijderen.

Het zijn fascinerende dieren, de balts is fantastisch om te zien. De kleurveranderingen van de lellen (knalrood) en de huid van de kop (blauw) en het zwellen van de lellen tijdens de balts is heel "apart".

 

 

overzicht-boomgaard-481701505075017.JPG

 

Eieren worden gelegd in clusters en vooral in het voorjaar, maar er zijn enkele hennen die nu nog leggen. De eieren hebben een heel taai eivlies, waar je echt doorheen moet prikken als je de eieren gebruiken. De eieren zijn niet heel erg lekker, meestal gebruiken we ze voor gebak of ovengerechten.

Kalkoenen slapen meestal niet in een nachthok, vaak zoeken ze een verhoging (een tak van een boom of een grote steen) om op te slapen. Enkele hennen slapen wel binnen.

Ze krijgen alleen wat foktoomkorrel, gemengd graan, afval van groente en wat er in huis overschiet (restjes brood e.d.).

Ik slacht ze zelf, maar je moet ze niet te oud laten worden, zeker niet ouder dan een jaar. Ze ontwikkelen anders erg veel vet rond de cloaca en de krop en worden wat taai. Ik heb niet het idee dat er smaakverschil zit tussen de rassen, de smaak is vooral afhankelijk van de voeding.

De jonge kuikens absoluut zeer droog (binnen!) houden, anders gaan ze binnen enkele dagen allemaal dood ten gevolge van coccidiose. Vaak moet je kuren tegen coccidiose, zeker wat later in het seizoen.

 

In de boomgaard lopen ook parelhoenders en barnevelder kippen.

 

 

Twee kalkoenkuikens (kleurslag hermelijn) en een Barnevelder kippenkuiken. Een kip heeft blijkbaar het ei in het nest van de kalkoen gelegd, het kippenkuiken is een week eerder uitgekomen dan de kalkoenenkuikens.

 

P104002283231505073646.JPG

 

 

 

Baltsende hanen

 

DSC0026114651505074091.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jammer genoeg heb ik mijn hanen moeten wegdoen van de huisbaas !!!! Buren waren gaan klagen.

Maar wegens mijn gezondheid ga ik er nu toch mee stoppen en alles te koop aanbieden.

Volgend jaar misschien weer enkele kuikens aankopen om thuis op te kweken.

Ook mijn vier boerenganzen moeten weg.

 

Netels eten de hanen wel maar niet als ze genoeg ander eten hebben, kippen heb ik nog geen netels of distels zien eten.


Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je mag tegenwoordig niets meer hé Willie...

Bij ons gaat goed met de kalkoenen. En na iets in verdiept te hebben gaan we over op de Narragansett kalkoen. We hebben al 2 heel ,mooie rashanen, nu opzoek naar de hennen. Die zijn schaars...

201708230919298965150540382354961523427074.jpg

Dus wie heeft er raszuivere hennen in omgeving Apeldoorn?

 

De kuikens die van afgelopen voorjaar groeien als een speer! we hadden er 3 bronskalkoenen, die blijven iets achter bij de andere 3 van onszelf.

Komende zaterdag gaan we afscheid van 1 nemen een deel gaat de sahara in en andere deel gaat op wintersport voor andere tijden..

 

Voor de liefhebber hebben we ook nog 5 gerskalkoen hennen(!!) te koop van rond 30 weken, dit zijn die pikzwarte kalkoenen die ook aardig aan de maat worden.. Erg zeldzaam ras. Bij belang even een PB sturen.

 

Kortom, voor ons is de het erg leuk dier die ook erg gezellig en aanhankelijk is!

201709021958565059150540413817331523427075.jpg


(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owja, we hebben voor de verandering een facebook groep gemaakt om Narragansett fokkers en liefhebbers bijelkaar te brengen. Op deze manier hoop ik een paar hennen van dichtbij te krijgen. heeft u ook dit ras of ook interesse? https://www.facebook.com/groups/901082036707294/


(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb nog een hen lopen van de Narragansett ,nu volop in de rui.

Laat je eens weten hoeveel vlees je van die haan overhoudt?


Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ga bijhouden hoeveel vlees eraf komt, denk niet dat ik de 15 kg van jou kalkoen ga halen. De eerste gaat nu de pan in omdat ik 10 heb lopen en dat word te veel. De jonge kalkoenen zijn nu een 4 maand oud, dus nog lang niet op gewicht, maar moet toch ergens beginnen

 

Wat voor voer gaf je Aalterse Willie? 15 kg heb je niet maarzo , en een jaar oud laten worden?


(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Van mij krijgen ze enkel het gras en onkruid wat op de weide groeit en gebroken maïs, maar de buurvrouw die een zaaltje uitbaat geeft dan weer al het overschot aan eten aan de dieren, heeft ze minder afval voor het containerpark.

Volwassen zijn ze als ze tien maanden oud zijn, zeker deze van de eerste ronde, latere broedsels gaan te klein de winter in.


Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat een prachtige hanen arjanmelk!

 

En was ook erg blij met de uitleg van Tielse Flipje.

 

Speelde met de gedachte om misschien kalkoenen te gaan houden ipv kippen in verband met de roofvogels hier (wil zo'n buizerd wel eens een kalkoen zien proberen mee te nemen )

Maar als ik lees hoe de eieren smaken, toch beter van niet. Misschien 1 kalkoenkuiken tussen de kippen voor het vlees? Want ze zijn - naast erg mooi - ook heus ook erg lekker he.

Joep123 schreef dat een grote vleeskip al best lastig te slachten was mbt grootte. Hebben jullie daar geen last van?


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites
een grote vleeskip al best lastig te slachten was mbt grootte.
Maar hij schreef erbij "in je eentje"

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt".

 

Huub Buijssen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mja klopt hoor. Maar wellicht gebruik je voor die knoeperds wel een andere techniek. Op youtube zag ik een methode waarbij een kip opsekop in een soort puntzak gehangen werd. Wellicht heb je die ook in XXL?


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beestje vangen, de poten met Tie-Wrap samen binden en dan in een jutezak met een gat er in steken, kop voor natuurlijk.

Hij steekt zijn kop zelf door het gat en de rest is gewoon slachten.

Het buitenleven is niet te vergelijken met het leven in een stadsappartementje hé.

Zo een heel zware pluim ik niet maar ik hang die aan de poten op en stroop het vel er af, geeft wel wat gewichtsverlies maar is veel makkelijker dan zo een groot beest te pluimen.


Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zo'n zak is nog wel eens een idee Willy Maar komt die niet helemaal onder het bloed te zitten? Hier sproeien ze soms redelijk in het rond na het onthoofden. Sorry voor de tere zieltjes die nu meelezen Of was je de zak dan uit en kan hij daarna weer opnieuw worden gebruikt?

 

Je zult hem toch nog steeds wel wat in bedwang moeten houden tijdens het doden? Doen jullie dat met zijn 2-en?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Jorieke, Kalkoen of kip slachten doe je nu eenmaal niet in de living hé, ik toch niet.

Als ze niet te groot zijn, gelijk uw zware vleeskippen, kunt ge ook zo een zak van de uien gebruiken, veel lichter en die vindt ge gratis.

Als kind herinner ik me dat we kippen moesten vangen en slachten , gewoon om het later te kunnen. We legden de kop op het kapblok en hakten die er in één slag af, dan lieten we de kip rondlopen tot ze volledig uitgebloed stierven. Of zijn ze al dood als de kop er af is? Mijn oudere broer en ik moesten of mochten, dat doen.

Met samengebonden poten en de vleugels in een zak kunnen ze niet veel vuil maken maar best is als ge het buiten doet natuurlijk.

Het bloed even met de tuinslang wegspoelen en er is niets meer te zien.

Ja se, die oukes hebben al het een en ander meegemaakt hé.

Heb er nooit aan gedacht om er foto's van te maken toen die twintig kilo kalkoen aan de balk hing.


Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foto's waren zeker interessant geweest Willy. Maar we komen er zo ook wel hoor. Dank voor je beschrijving.

 

Kiek, in dit filmpje (met het spannende intro - moehahaha) gebruiken ze een puntzak.

Ziet er daar wel praktisch uit.

 


wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

We houden onze kalkoenen tussen de kippen. De eieren zijn niet naar van smaak hoor.

 

En met slachten hangen we de kalkoen aan de poten op de kop en maken en halssnede en blijven de kop rustig vashouden.

Het voordeel is van niet onthoofden dat het dier niet zo spartelt maar leeg loopt en direct versuft is. Er komen dan wel een paar stuipen, maar die zijn niet zo heftig als na een onthoofding.

 

Op deze manier blijft de kalkoen ook schoon en raakt niet onder bloed en zand.

 

We plukken wel, in het vel zit erg veel lekkere smaak. Op de huid bakken is ook lekkerder en word het vlees niet zo droog(velletje haal je erna af) Ook in de boulion trekken is het erg goed als basis!

 

In dit filmpje zie je hoe rustig het gaat met halssnede


(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...