essiebes Geplaatst: 9 juli 2011 Geplaatst: 9 juli 2011 Hier in de omgeving staan veel rozenstruiken. Wat voor soort weet ik niet, ik ken ze alleen als wilde rozen Zijn rozenbottels van alle soorten rozen eetbaar? Dan zou ik gewoon wat uit de struiken bij de speeltuin kunnen plukken. Wat maken jullie ervan? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 9 juli 2011 Geplaatst: 9 juli 2011 Hm, daar dacht ik van de week ook aan. Wij hadden vroeger in de bermen en gemeentetuintjes van die lompe rozenstruiken staan, met dikke rozenbottels. Ik vond het toen rotstruiken, alleen geplant om er voor te zorgen dat we door de prikkels uit die bosjes bleven Ik zou wel wat van die struiken willen hebben, maar ik heb geen idee hoe ze heten. Ik heb weer wat te googlen. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
RvO Geplaatst: 9 juli 2011 Geplaatst: 9 juli 2011 Zijn rozenbottels van alle soorten rozen eetbaar? Dan zou ik gewoon wat uit de struiken bij de speeltuin kunnen plukken. Wat maken jullie ervan?Ooit, lang geleden, heb ik jam gemaakt van rozenbottels uit het plantsoen. 't Was prima. Wel veel werk, ik heb alle pitjes er vooraf uit gehaald. Quote
hansm Geplaatst: 9 juli 2011 Geplaatst: 9 juli 2011 Ja alle rozenbottels kun je gebruiken, zelf vindt ik de naam rimpelroos altijd een mooie voor de struik.Rosa rugosa (rimpelroos) is met de ronde grote bottels uitheemse bottelroos met zachte vruchten. Rosa canina (hondsroos) is met de ovale kleine bottels inheems met de harde vruchten. Quote Players only love you when they're playing.
RvO Geplaatst: 9 juli 2011 Geplaatst: 9 juli 2011 Ik zou wel wat van die struiken willen hebben, maar ik heb geen idee hoe ze heten. Ik heb weer wat te googlen.Nederlandse soorten: Hondsroos en Duinroos. Grote wilde planten, kleine botteljes. Smaak geen idee. Van uitheemse soorten en cultuurvarieteiten heb ik geen benul. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 9 juli 2011 Geplaatst: 9 juli 2011 Zijn ze makkelijk te zaaien? Ik kan de door mij gezochte struik niet vinden. Geen hondsroos, bottelroos, duinroos Maar ik kan mijn ouders (die nog steeds wonen waar ik ooit tussen die struiken speelde ) even vragen een botteltje voor me te bewaren. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
hansm Geplaatst: 9 juli 2011 Geplaatst: 9 juli 2011 Smaak ook geen idee maar lijkt mij dat de rimpelroos best gebruikt kan worden voor verwerking omdat de bottels groot en zacht zijn waneer rijp,met de harde inheemse soorten moet je dacht ik wachten met verwerking tot de vorst eroverheen is geweest.Wil je hem hebben kun je best een scheut van een oudere plant afsteken. Quote Players only love you when they're playing.
RvO Geplaatst: 9 juli 2011 Geplaatst: 9 juli 2011 Zijn ze makkelijk te zaaien? Ik kan de door mij gezochte struik niet vinden. Geen hondsroos, bottelroos, duinroos Zaaien: geen idee.Hondsroos (Rosa canina) kocht ik bij een boomkweker (http://www.halesia.nl/). Ze staan in de haag, maar omdat ik die regelmatig snoei zijn er niet zoveel bloemen en dus niet zoveel bottels.Duinroos (Rosa pimpinellifolia) ken ik alleen uit het wild. Via http://www.soortenbank.nl kun je info vinden over wilde planten. Niet over smaak of kwekers. Ik ben niet zo'n zoetekauw, maar juist rozenbotteljam en citrusmarmelade at ik nog wel eens. Succes! Quote
Thessa Geplaatst: 10 juli 2011 Geplaatst: 10 juli 2011 hoi,tip voor bereiding in de ontsapper geven ze te weinig sap af, voor de jam gewoon ontpitten en verwerken ze hebben ontzettend veel vitaminen ! gebruik ze ook gewoon tussen andere soortjes erg gezond ! lekker ook mixen maken oa, jam, sap, limonade enz ! zometeen als de vlier klaar is samen met de bramen, heerlijk Quote kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl
Frank Houweling Geplaatst: 10 juli 2011 Geplaatst: 10 juli 2011 Zijn ze makkelijk te zaaien? Ik kan de door mij gezochte struik niet vinden. Geen hondsroos, bottelroos, duinroos Zaaien: geen idee.Hondsroos (Rosa canina) kocht ik bij een boomkweker (http://www.halesia.nl/). Ze staan in de haag, maar omdat ik die regelmatig snoei zijn er niet zoveel bloemen en dus niet zoveel bottels.Duinroos (Rosa pimpinellifolia) ken ik alleen uit het wild. Via http://www.soortenbank.nl kun je info vinden over wilde planten. Niet over smaak of kwekers. Ik ben niet zo'n zoetekauw, maar juist rozenbotteljam en citrusmarmelade at ik nog wel eens. Succes!Ik heb zelf Rosa rugosa in m'n assortiment, maar ik weet toevallig dat roosvicee (dat schrijf je toch zo ) een apart soort roos gebruikt. Rosa alpina ofzoiets. Ik hoor zowel over Rosa canina als Rosa rugosa erg goede verhalen. Toch verkoop ik nauwelijks bottelrozen. Meeste mensen plukken ze in het wild, en willen daarom geen plant. Quote Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube
essiebes Geplaatst: 10 juli 2011 Auteur Geplaatst: 10 juli 2011 met de harde inheemse soorten moet je dacht ik wachten met verwerking tot de vorst eroverheen is geweest. Hmm als ik daarop zou moeten wachten, dan zijn de bramen natuurlijk alweer weg dus om jam te maken van bramen met rozenbottels wordt dan lastiger. Zou het ook werken om wat rozenbottels te plukken en dan een poosje in de vriezer te doen? Of is dat niet hetzelfde? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 10 juli 2011 Geplaatst: 10 juli 2011 @Frank: Dat zou hem wel eens kunnen zijn.... al kan ik het nog niet echt goed zien op foto's van google.Ergens plukken kan natuurlijk ook, maar ik heb zo'n stom stukje grond bij de voordeur waar we eigenlijk altijd vergeten water te geven. De paar struikjes die daar stonden, hebben het al niet overleefd dit voorjaar (als het op on-eetbare struiken aan komt heb ik echt geen groene vingers ).Dus die stugge lompe struiken lijken me daar heel geschikt voor Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Helly Geplaatst: 10 juli 2011 Geplaatst: 10 juli 2011 Overleven binnenplanten het dan wel bij jou Jorieke? Die staan bij mij ook steeds te verdrogen omdat ik ze vergeet wat er te geven terwijl de tuin elke dag water krijgt Quote Good things come in small packages
Jorieke123 Geplaatst: 10 juli 2011 Geplaatst: 10 juli 2011 Ik heb eigenlijk geen binnenplanten Dat vooral omdat we nog geen huiskamer hebben, dus amper vensterbanken. Na jarenlange selectie blijkt dat geurgeraniums en 1 zeer vasthoudend bonsaiboompje (een neppe, geen echte), overleven als ze verzorgd worden door mij Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Helly Geplaatst: 10 juli 2011 Geplaatst: 10 juli 2011 Ik zit er ook aan te denken om de gewone binnenplanten af te schaffen. Ok, staan wel leuk maar als ik ze steeds vergeet water te geven Of ik moet gewoon een struiktomaatje binnen zetten, vergeet ik die misschien niet te bewateren Quote Good things come in small packages
Jorieke123 Geplaatst: 10 juli 2011 Geplaatst: 10 juli 2011 Of bepaalde kruiden die tegen een binnenklimaatje kunnen. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Helly Geplaatst: 10 juli 2011 Geplaatst: 10 juli 2011 Welke worden daar voor geadviseerd? Ik vind t wel wat hebben voor t keukenraam, ook al staat daar wel de halve morgen en halve middag de zon op. Geld overigens ook voor mijn kamerraam (zelfde kant van t huis). Quote Good things come in small packages
essiebes Geplaatst: 10 juli 2011 Auteur Geplaatst: 10 juli 2011 Oregano bijvoorbeeld Zijn er nog andere dingen die je kunt maken met rozenbottels? Of blijft het toch een beetje bij jam? (sap ga ik niet proberen) Quote
Helly Geplaatst: 10 juli 2011 Geplaatst: 10 juli 2011 Oh das mooi, heb ik vorig weekend van Jorieke gekregen. En dat verbrand niet in de felle zon? Quote Good things come in small packages
essiebes Geplaatst: 10 juli 2011 Auteur Geplaatst: 10 juli 2011 Als ze niet de héle dag in de volle zon staan moet dat wel goed gaan Quote
Charly Geplaatst: 19 september 2017 Geplaatst: 19 september 2017 Gisteren tijdens het wandelen met de hond een joekel van een hondsroos gevonden. Vol met rozenbotteltjes. Vandaag jam van gemaakt. Incl een flinke hand vol vlierbessen, kwam ik toch langs. In veel recepten staat vooraf ontpitten (rozenbottels, niet de vlier ), maar ik vond er ook eentje waarbij je de hele riedel door de passe vite draait. Dus die maar gedaan. Hemeltjelief wat een werkje. Ik heb mijn armen dolgedraaid. Pitjes zijn veeeeel en knijterhard. De jam / puree is super super super lekker. Dat dan wel weer. Dus het was het wel waard. Maar volgende keer ontpit ik denk ik toch maar braaf van te voren. 800 gram vrucht. 4 potjes en precies genoeg over nog om twee boterhammen rijkelijk mee te bedruipen. Mmmmm. Heb alleen tussendoor een foto genomen. Uiteindelijk nog veel meer geplukt. Quote wees bevriend met kleine dingen
Claudia69 Geplaatst: 20 december 2017 Geplaatst: 20 december 2017 Al een oude topic over bottelrozen, maar ik zou in de voortuin een paar bottelrozen willen zetten, liefst een soort die bruikbaar is voor gelei, maar ook lekker ruikt tijdens de bloei. Iemand tips? Quote
hansm Geplaatst: 20 december 2017 Geplaatst: 20 december 2017 Je kunt bij grote rozenfirma,s online kijken die omschrijven de struiken altijd goed, ze noemen ze botanische rozen, bv rozenkwekerij de wilde, kwekerij de border en favoriete kwekerij is Belle Epoque die veel en prachtige kleuren botanische rozen heeft.Ga je voor goedkoop dan zijn dat die in dorp Lottum met altijd leuke prijzen Quote Players only love you when they're playing.
Bit Geplaatst: 23 december 2017 Geplaatst: 23 december 2017 Voor gelei / jam ed. worden meestal de bottels gebruikt van de Rosa rugosa en ook de vele cultivars daarvan. Op zich hebben álle rozen bottels, de éen kleinere en vele, de andere grotere. Vele soorten. Maar de naam 'Bottelroos' wordt meestal gebruikt dus voor de Rosa rugosa. De soort zélf dus, de gewone Rosa rugosa, is algemeen verkrijgbaar, nu op kale wortel, voor heel weinig geld: het zogenaamde plantsoengoed. Die gewone soort is ook de echt goede voor de jam en gelei : gróte vlezige en goed sappige bottels, met een hoog vitamine gehalte ( verschilt bij de verschillende rozensoorten nogal ) Ook de vele cultivars van de Rosa rugosa hebben dergelijke bottels.De Rosa rugosa zélf geurt al erg lekker, maar er zijn ook cultivars die doordat de delen van de genen hebben van andere soorten, nóg sterker geuren. Zelf heb ik er een aantal en bv. de Rosa 'Roseraie de l'Haÿ' is wel een echte topper kwa geur. Ook érg grote bottels. Worden wel grote struiken.Nog eentje die goed geurt is Rosa 'Blanc Double de Coubert'. Super. Ook wel groot hoor.Er zijn er ook zat die lager blijven hoor. Ze worden ook wel 'Rimpelrozen' genoemd. google maar eens. Quote
annaelizabeth Geplaatst: 23 december 2017 Geplaatst: 23 december 2017 Super. Ik had altijd begrepen dat alleen de bottels van de hondsroos geschikt waren voor consumptie. Maar van die rugosa heb ik een halve haag staan. Laat de zomer maar komen: de bottels van dit jaar zijn voor de meeeters. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.