Jump to content

Wil je minder Advertenties?

Maak dan nu een account of log in!

Featured Replies

Posted

Niet helemaal geschikt voor het topic over drogen, aangezien ik onze oven heb gebruikt en niet een droogmachine zoals die van Stockli. Maar goed, ik heb deze week van een paar trossen pitloze druiven rozijnen gemaakt! Het duurde wel erg lang, en er blijft weinig van over, maar het is weer een stap richting eigen kerstbrood

 

Halverwege het drogen, de rode druiven:

IMG186049121505985403.JPG

 

En de witte druiven:

IMG186179691505985409.JPG

 

Van 410 gram witte druiven bleef 80 gram rozijntjes over:

IMG190255751505985415.JPG

 

En van 480 gram rode druiven bleef 94 gram rozijntjes over:

IMG190556131505985421.JPG

Wat ernstig leuk dit weer!

  • 5 years later...
  • Author

Ik heb nog wel meer rozijnen gedroogd, in de afgelopen jaren, maar het was toch altijd wat krap in die oven. Ook kost het een boel energie natuurlijk. Dus bij het bouwen van onze nieuwe rookoven/kast, hebben we er rekening mee gehouden dat we hem ook willen kunnen gebruiken om fruit en groente in te drogen. Zonder rook... 

We hebben nu getest of het werkt en het zijn rozijntjes geworden! Er hangen nu nog meer druiven die de komende tijd gaan rijpen dus we kunnen nog even! 

 

IMG_9792.JPG

 

IMG_9794.JPG

 

IMG_9812.JPG

 

IMG_9810.JPG

 

IMG_9816.JPG

 

IMG_9817.JPG

Zo, dat ziet er goed uit! Enjoy! 

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Das toch weer vet stoer! 😊🍇🍇🍇

Gaaf hoor 👍

Lekker bezig! 

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

  • 2 weeks later...
  • Author

Ik heb uiteindelijk dik 3,5 kilo rozijnen. Maar het was nog best een klus hoor ;) En de laatste lading werd maar niet goed droog, ik had alle drogere exemplaren er al uit gezocht en in potten gedaan. Het zijn denk ik de grotere druiven die ik een keer door had moeten prikken zodat ze niet een te ingedroogd velletje zouden krijgen met nog een zachte vochtige binnenkant? Maar dat zou wel nog meer werk zijn dan we er nu al aan hadden... Het werk was niet zozeer constant ofzo hoor, maar wel steeds wat hout op het vuur gooien en de rozijntjes-in-wording een paar keer per dag even heen en weer schudden op hun theedoek. En dan de kleinste rozijnen er al uitzoeken want die werden snel keihard. 

 

IMG_4818.jpg

 

IMG_9926.JPG 

 

IMG_9927.JPG

 

IMG_9928.JPG

 

Dit zijn de wat kleffere rozijnen, die maken we nu gewoon als 1e op. Misschien zijn ze ook een keer wat te heet geweest en dus een beetje gegaard?

 

IMG_9929.JPG

 

Ik heb nu ook wat rozijnen vacuum verpakt, en ga dus even testen hoe het zit met de houdbaarheid. Ze ruiken trouwens lichtelijk rokerig, maar dat vinden we niet echt storend. Wel blijven oppassen dat we dus goed 'lekker' hout gebruiken voor het maken van het vuur ;) 

Zo ontzettend leuk dit! 

Je kunt ze in een tajine gebruiken die wat kleffere. Kan me voorstellen dat het mondgevoel daarvan niet heel fijn is. Lekker wat ander gedroogd erbij en je bent aan het smullen! Ik doe vaak abrikozen en/of pruim/vijg en rozijnen. Heel lekker!

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...