Jump to content

Fruithaag en logeren


mybobo

Recommended Posts

Twee vragen in één, want het gaat toch allebei over fruit

 

1. Vrijdag ga ik naar Dordrecht om zaden te kopen. Ik wil dan ook bessenplanten meenemen maar die kunnen nog niet meteen de grond in. Op 21 maart wordt de kas geplaatst en daarna kan ik de bessenplanten pas hun definitieve plek geven. Hoe kan ik ze het best 'bewaren'? Gewoon met pot en al even op de tuin zetten? Of bij ons huis op het balkon? Of al ingraven en later weer opgraven en op hun definitieve plek zetten?

 

2. Een kant van onze tuin, 10 meter, grenst aan de sloot. Daar hebben wij een soort schutting staan van 1.50 hoge palen met gaas van 90 cm. Dit gaas zit aan de bovenkant van de palen en onder blijft er dus zo'n 50 cm. vrij (hier kan ik eventueel wel wat draad spannen). Nu wil ik hier graag een eetbare schutting van maken, maar ik zie door de bomen het bos niet meer met al die fruitsoorten. Welk fruit raden jullie aan voor een dichtbegroeide fruithaag? En stel je zet zo'n plant in het midden van het hek, dan houd je aan weerskanten nog 'gaten' over. Zou ik daar nog een fruitstruikje kunnen zetten ter opvulling? (zo ja, hebben jullie tips?).

Een doornloze braam hebben we trouwens al in de tuin gehad, die vruchten vond ik niet lekker. Bleven lang zuur en als ze goed waren vielen ze er af of werden ze opgegeten.

 

O, ook niet onbelangrijk: de moestuin ligt in noord-holland. Lekkere kleigrond dus...

 

Alvast bedankt voor het meedenken!

Link to comment
Share on other sites

Vraag 1 : Kan alle 3. Je ka er ook voor kiezen jezelf wat meer ruimte in tijd te geven, de fruitstruikjes op te potten in een iets grotere pot dan waar je ze straks in koopt, ze dan begin april op hun definitieve plek zetten, je zal zien dat de kluit dan al heel aardig geworteld is in de pot en dan kan die zo gepoot worden.. Ik zou ze dan oppotten in deels potgrond, deels de aarde uit je tuin.

Waar je ze tot dan laat staan, maakt niet uit. Luwe plek, uit de zon, de vorst maakt niet uit.

 

vraag 2 : Zoveel opties. aanpoten wat je lekker vindt.

Link to comment
Share on other sites

Hoi, er zijn tegenwoordig steeds meer goed rechtop groeiende frambozen. Ikzelf had verleden jaar met mijn Fallgold, tot in december!!, smakelijke frambozen. En in behoorlijk veel schaduw. Nu heb ik nog wat meer primocane frambozen, en bramen aangeschaft van Lubera, die schijnen ook mooi rechtop te groeien. Bij eetbaargoed.nl van arjanmek geven ze ook advies over een fruithaag, zelf maken ze er een van honingbessen. Verder is de wuweizi ook mooi rechtop groeiend, en de kan ook veel schaduw hebben.

Link to comment
Share on other sites

We hebben zowel de Rubus tadmore als de rubus Erika, de een bloeit erg vroeg met grote vruchten, de ander juist einde van de zomer net voor de herfstframbozen.

Dit zijn dus ook rechtopgroeiende frambozen met een zeer goede oogst. ( we hebben ze wel in ons assortiment , maar nog nooit gehad omdat ze spliksplinter nieuw zijn deze rassen) Dit zijn trouwens ook nog eens rassen die niet zomaar op de markt gebracht zijn, maar ze moeten fantastisch zijn!

 

Owja, de goede rassen van Cornus mas passen prima in een haag, zijn stabiele planten die eenvoudig als 'haag' te snoeien zijn zonder dat er oogst verloren gaat! Denk dan eens aan Matador, shumer of Jolico

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...