Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Vijg, welke rijpt goed en doet het goed in NL en BE?


arjanmek

Aanbevolen berichten

Een aantal jaar geleden heb ik de Brown turky gezet, maar deze vriest bijna elk jaar in. Hij staat dicht bij een muur op het zuiden.

Maar ze zijn zo lekker en daarom....

Nu gaan we de Bornholms diamond zetten,

Deze moet tot -15 vol kunnen houden. Klopt dit?

Het grootste probleem lijkt hier de late nachtvorsten.

Dus daarom ben ik benieuwt, welke hebben jullie staan.

 

Kom maar op met de ras-namen...

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had vorig jaar ook het idee om een paar vijgen te zetten, maar dit niet doorgezet. Uiteindelijk ben ik in mijn uitzoekwerk uitgekomen op de Caromb, Grise de St Jean & Madelaine des deux saisons. Dit samen met de Brown Turkey. Misschien dat het er nog eens van komt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een Brown Turkey staan, gaf na twee jaar al volop vijgen, elk jaar 1 oogst in augustus. Voor een tweede oogst zijn onze zomers te kort. De vijgen zijn lekker en donker van kleur - ik kan ze helaas niet met andere soorten vergelijken.

 

Deze soort is behoorlijk winterhard. Alleen vorig jaar weinig oogst gehad omdat er nog stevige nachtvorst overheen ging toen hij al volop aan het uitlopen was. De boom heeft zich hersteld, maar de oogst van dat jaar was redelijk om zeep.

 

Wie een stek wil (ik woon in Oost-Vlaanderen, Merelbeke) moet maar een seintje geven, dan zet ik er wel eentje te wortelen. Heb vaak ook een paar afgelegde twijgen die al geworteld en uit te graven zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hallo Arjan, ik heb zelf sinds 2 jaar de Brown Turkey, in het tweede jaar 2 kleine vijgjes. die onrijp afvielen door wind.

Ik heb de Bornholms Diamant nu 2 jaar, heel klein gekocht. Had zeker 15 vijgen verleden jaar, maar te laat om ze te laten afrijpen. Zag er wel zeer veelbelovend uit. Maar volgens een site is dat waarschijnlijk dezelfde als Precoce de Dalmatie. Bornholm is toevallig wel de zonnigste locatie in Denemarken, met ook nog een zeeklimaat.

Sinds verleden jaar heb ik ook een Peretta, maar volgens een site is dat dezelfde als een Brown Turkey!? En ik heb nu ook Chicago, is dat dezelfde als een Hardy Chicago? En een Rouge de bordeaux.

Jij als professioneel, weet als geen ander, dat de namen verzonnen worden waar je bijstaat. En ik weet, dat je het niet leuk vindt, om mensen valse info te geven, als je iets verkoopt. Kijk maar eens op "figs for fun", een canadese site. Honderden cultivars, en beschrijvingen. het afrijpen moet in principe niet te moeilijk zijn, aangezien het lukt in koude landen als Canada, Oostblok, Engeland en Denemarken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb op twee locaties vijgen staan. In Hulsberg doen de vijgen het beter, omdat deze hier heel beschut staan. We hebben er een boom van 5 meter, die paar kilo vijgen geeft.

 

Op het weiland is meer wind en je merkt dat de planten het hier moeilijker hebben. Dat gezegd, ik heb een paar planten die het goed doen. Mijn Peretta lijkt tot nu toe totaal niet op Brown Turkey, dus ik ga er vanuit dat dit een ander is. Ik heb hier helaas wel nog geen vijgen van gehad.

 

Kadote is een waardeloos ras in Nederland (beter niet kopen).

 

Verder moet je ook wat geluk in het begin hebben. Zodra de plant aan is is hij moeilijk dood te krijgen (10-15 cm in diameter).

 

Sommige vijgen dragen twee keer per jaar. Meestal krijg je in Nederland alleen de tweede oogst (de eerste vruchtjes bevriezen meestal). Als je geluk hebt dan heb je één keer in juni en één keer in oktober vruchten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...