appie1953 Posted May 13, 2018 Share Posted May 13, 2018 Hallo.Een vriendin van mij heeft een tuin overgenomen en hier zitten ook asperges bij. Nu is zij een weekje op vakantie geweest en komt terug op een "slagveld" overal asperges (witte) . Degene die net de kop bovensteken halen we eruit en zijn dus wit. Nu staan er ook nog zo'n stuk of40 die groen zijn geworden en 30 cm boven de grond staan (zien er ook uit als eetbaar). Moet ze die nu oogsten (vlak boven de grond) en hoe dan klaar te maken?Schillen als witte asperges of eten als groene? Snap dat dit een luxe vraag is, maar ze wordt er door overvallen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amrutten Posted May 13, 2018 Share Posted May 13, 2018 Dat is leuk om te krijgen. Vlak onder de grond afsnijden.Groene asperges hoef je niet te schillen. Ik duw met een scherp mes tegen de zijkant van de asperge vanaf onderen.Als het mes snijdt, ben je langs het harde deel en kun je afsnijden.Koken , eten, lekker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appie1953 Posted May 13, 2018 Author Share Posted May 13, 2018 Groene zijn toch geen doorgeschoten witte asperges?. Dacht dat groene anders waren en niet zo diep geplant hoefden te worden?Verder gaat het nergens over. Ze wil ze weg geven en erbij zeggen dat ze ze moeten schillen . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrijs Posted May 13, 2018 Share Posted May 13, 2018 De witte asperges verkleuren via een soort paars achtig in korte tijd naar groen door het zonlicht.Wil je echt mooie witte asperges dan moet je twee keer per dag oogsten of met plastic werken. Laat je ze groeien, dan worden het groene asperges...... Quote De moestuin van Patrijs Link to comment Share on other sites More sharing options...
bio-fee Posted May 13, 2018 Share Posted May 13, 2018 Klopt, groene asperges zijn gewoon witte asperges die je boven de grond laat komen.Er wordt echter wel zaad verkocht voor groene asperges; echter dit zijn ook gewoon nog steeds witte asperges die groen worden als je ze boven de grond laat komen; alleen zijn dat dan rassen die kennelijk net wat lekkerdere of betere groene asperges opleveren. Maar in basis is het dus hetzelfde en hangt het puur van de teeltwijze af, wat je krijgt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted May 13, 2018 Share Posted May 13, 2018 Maar hoezo hoef je die groene niet te schillen, terwijl die witte juist altijd zo'n akelig harde huid hebben? Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amrutten Posted May 13, 2018 Share Posted May 13, 2018 Geen idee waarom die groene niet geschild hoeven te worden.Is gewoon niet nodig. Gelukkig maar, zit je nooit met van die draden tussen je tanden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bio-fee Posted May 13, 2018 Share Posted May 13, 2018 De schil van de groene is niet zo hard en taai. Waarom niet, dat weet ik ook niet hoor. Behalve het onderste stukje, dat schil ik altijd wel. Ik breek de asperge en onder het breekpunt is het hard; dat stukje schil ik dus. Boven het breekpunt is het zacht genoeg om zó te eten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appie1953 Posted May 14, 2018 Author Share Posted May 14, 2018 Dus als ik het goed snap. Elke asperge klauw die je genoeg diep plant levert witte asperges op. Gewoon door laten groeien en je krijgt groene.Dus apart bed groene en witte hoeft niet.In de winkel zijn ze wel apart verkrijgbaar en verschillend in prijs. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bio-fee Posted May 14, 2018 Share Posted May 14, 2018 Ja dat klopt, alhoewel ik zelf nooit geprobeerd heb om zowel witte als groene asperges van één bed te halen, maar theoretisch lijkt me dat geen probleem. Het prijsverschil zit 'm er denk ik in dat witte asperges wat meer werk kosten om te telen en te oogsten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted May 14, 2018 Share Posted May 14, 2018 Dacht ik ook, maar juist de groene zijn duurder Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bio-fee Posted May 14, 2018 Share Posted May 14, 2018 Oh ja? Hier (in Duitsland) volgens mij niet. Ik zal nog eens goed kijken de volgende keer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dizid Posted May 17, 2018 Share Posted May 17, 2018 Hier in Noorwegen waren de groene asperges, uit Italië en Spanje, juist héél goedkoop, €1 tot €1.50 voor een klein bosje. Witte worden hier geloof ik niet verkocht. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bio-fee Posted May 17, 2018 Share Posted May 17, 2018 Ik heb gisteren nog een keertje extra goed gekeken, en de witte asperges zijn hier in Duitsland dus écht wel duurder dan de groene. Dus vooralsnog blijft mijn theorie over het waarom daarvan overeind staan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speets Posted May 17, 2018 Share Posted May 17, 2018 Helaas moet ik jouw theorie toch onderuithalen, want hier zijn de groene dus écht wel duurder dan de witte Arbeidsloon maakt weinig uit, neem ik aan, dus volgens mij is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arjanmek Posted May 17, 2018 Share Posted May 17, 2018 Hier hebben we de groene asperge van het ras grijnlim.Echt heerlijk. we laten ze een dag of 3 groeien als het bovenste puntje de grond uit komt.En dan zijn ze tussen de 20 en 45 cm lang. Oogsten zonder mes,waar de asperge afbreekt hoef je hem niet meer te schillen... zo eenvoudig is het En ze zijn met recht heerlijk! Quote (moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen Link to comment Share on other sites More sharing options...
bio-fee Posted May 17, 2018 Share Posted May 17, 2018 Hè verdorie, daar gaat mijn theorie! Nou, dan weet ik het ook niet meer hoor.Behalve dan dat ik blij ben dat ik in Duitsland woon, want ik heb liever groene asperges; die zijn makkelijker te bereiden en bevatten meer voedingsstoffen. Fijn dus, dat die hier goedkoper zijn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
simonvb Posted May 17, 2018 Share Posted May 17, 2018 Hier in de buurt zijn de witte asperges duurder dan de groene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.