Jump to content

Gebrand Douglashout


fre3ke

Recommended Posts

Dit is meer een tip voor doe het zelvers die buiten met hout werken. Het is het branden van hout om het te verduurzamen, en een bruine kleur te geven. Het heet shou sugi ban.

 

Ik heb alleen drie palen ermee gedaan. Van een klein schuttinkje. Er zitten staanders in beton in de grond dus de paal gaat niet ondergronds. Ik heb Douglas palen van 10x10 cm gebruikt. Ik heb ze eerst een paar weken binnengehouden zodat ze goed droog waren. Toch werden ze niet helemaal zwart. Ik denk doordat je met een brander werkt waardoor er minder warmte ontstaat dan bij het branden van planken in een schoorsteenvorm, het echte shou sugi ban.

 

De brander had een drukregelaar van 4 bar, en lager moet je ook niet hebben. De gasfles had ik al en de brander is een dakbrander. Let goed op de maat van de aansluiting en of het links of rechtsdraaiend is bij gas. En altijd eerst checken op lekken, met zeepsop.

IMG2018061617031040681531325208.jpgIMG2018061617101943671531325205.jpg

Na het branden van de paal aan alle kanten heb ik er water over geplenst. En met een harde nylon borstel het roet van de paal gehaald. Daarna met lijnolie ingewreven en dat een paar dagen later herhaald.

 

Ik heb het vooral voor de kleur gedaan. Ik vind Douglas naturel niet mooi. Dit is nu de kleur.IMG2018061717332162211531325198.jpg

 

En voor de duurzaamheid, in twee opzichten. Dit schijnt een langere levensduur te hebben dan onbehandeld. En als het ooit rot kan het in de allesbrander of op de composthoop of in de groenbak.

 

Voor de planken heb ik voor nu vurenhout gebruikt dat ik nog had liggen. Door de kleur en fijne tekening vind ik dat mooier dan Douglas en het is misschien met vijf jaar weggerot maar het kost ook weinig. En ook dit kan dan in de groenbak.

 

Op de achtergrond nog wat gebrande panlatten die ik op de muur heb bevestigd voor mijn druiven. De schutting daarachter is hardhout en dat heb ik het liefst want ik haat beton in de grond. Maar dit was er al.IMG-20180708-WA000137491531325998.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Ziet er mooi uit! Toevallig kwam ik deze techniek van de week ook al op Facebook tegen. Ik kende het nog niet. Ik ben wel heel benieuwd naar hoe duurzaam het is, in vergelijking met het gebruikelijke impregneren. Hoe dan ook is het milieuvriendelijker en dat is al heel wat waard!

Link to comment
Share on other sites

Er kwam een splinter los en dan zie je dat het bruine alleen aan de oppervlakte zit. Dus als impregneer zal het niet veel doen, denk ik. Ik heb de brander er toen ook weer even op gezet omdat het hout echt blank was. De lijnolie doet waarschijnlijk het meeste werk.

Link to comment
Share on other sites

De techniek moet eigenlijk met ander hout. Ik geloof cypres. Daar zit meer hars in en dan krijg je een carboleum effect. Volgens mij werkt het met Douglas gewoon niet. Of het komt door de dikte van de paal, dat hij niet heet genoeg wordt. Of ik had langer moeten branden tot het echt zwart wordt. Dat had ik wel geprobeerd maar het leek niet te lukken.

 

Dus het zou een dubbele werking moeten zijn, maar ik denk dat bij mij vooral de olie het werk doet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...