Jump to content

Welke pruim is dit? Grote geelgroene vruchten. Ontario?


Jorieke123

Recommended Posts

Zucht... daar ben ik weer met een vraag over welke soort ik nou toch in mijn tuin heb staan (zie ook welke-kersensoort-kan-dit-zijn-t24170.html )

 

Zo rond 2012 heb ik van mijn schoonmoeder een paar fruitbomen gekregen. Ze had ze heel zorgvuldig uitgezocht, en ik heb erg mijn best gedaan de kaartjes er bij te houden. Die raken hier namelijk geregeld kwijt, wat ik ook doe Aan deze pruimenboom hangt dus netjes een kaartje waar 'Mirabelle de Nancy' staat.

De jaren daarna groeide hij best aardig, kreeg af en toe een paar vruchten maar dan was de pruimenmot mij al te snel af en maakten de wespen de klus nog even af waardoor ik er nooit van heb kunnen eten. En vorig jaar bevroor alles nog even in het voorjaar dus was er ook niets.

 

Dit jaar hangt ie erg vol, voor zo'n formaat boom dan. Vol met dikke groene ballen. Echt geen kleine gelige vruchtjes die een blosje krijgen, zoals ik te zien krijg als ik op de soortnaam Google?

Achteraf gezien zijn de bladeren ook een stuk groter trouwens.

 

De vruchten zijn nu en de komende week rijp, vallen er soms zelf al af en we plukken er wat. Je hoeft ze maar aan te raken en ze laten los (als ze rijp zijn dan... de onrijpe laten we hangen)

 

Ze smaken naar pruim (joh), maar dan meer maar een vleugje zeg maar. Het velletje is ietwat stug soms, en ze laten de ene keer goed, en de andere keer wat minder goed los van de pit. Maar sappig zijn ze zeker! Je komt er goed onder te zitten als je er wat uit het vuistje op eet

 

En ze zijn dus groot! Als een ei, maatje M. Zo'n 60 tot 80 gram.

 

Zou het misschien de Ontario kunnen zijn?

 

Ik kan helaas niet vragen waar ze de boom heeft gekocht, ze is het jaar daarop overleden.

 

IMG534648671531749387.JPGIMG534777751531749389.JPGIMG534924311531749390.JPG

Link to comment
Share on other sites

Dank je Jet, die heb ik er ook even bijgezocht. Ik lees bij die Reine Claude dat ze makkelijk loslaten van de pit, dat doen mijn pruimen niet echt. Heel soms, maar meestal zitten ze goed vast. Ook lees ik dat er soms iets van een blosje op komt? Of 'paarse spikkels aan de zonkant'. Maar dat doen die van mij ook niet.

 

Wel apart dat Yuras zijn Ontario's nog niet rijp zijn dan.

 

Hier hangt nog een enkele pruim, de rest hebben we gisteren geplukt/geraapt. En er heerlijk van gegeten.

Link to comment
Share on other sites

Ok dat is een belangrijke aanwijzing inderdaad. Ik zal dat zelf zien dit jaar, mijn boom hangt zowaar vol. En nog niet rijp. Nu loopt Nederland iets voor maar toch. Dat blosje ken ik dan weer niet, groen blijft groen alleen lichter als hij afrijpt.

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Yuras wellicht vertekent de foto maar vind hem niet lijken op de ontario's die ik pluk. Ze lijken erg donkergroen. Ik ken ze meer zoals de foto's van de ts. Lichter en met van die zichtbare draadjes erin (die je overigens niet proeft hoor)

En heel erg sappig en zacht

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...