Jump to content

Wat is dit kruid?


fre3ke

Recommended Posts

Dit plantje heb ik een paar weken geleden gekocht bij de kruidenafdeling van een tuincentrum. Er zat geen label bij. De bloemetjes zijn kegels, waarvan de bovenkant bloeit, en ze smaken naar zoethout. De plant lijkt nu over de grond te gaan kruipen dus ik wil graag weten of hij woekert. Herkent iemand dit?

PHOTO2018080418085628961533510711.jpg

Link to comment
Share on other sites

Is het niet het azteeks zoetkruid? Is net als stevia om te zoeten. Je kunt de bloemen en bladeren gebruiken. Een blaadje smaakt wee en wee zoet..

Ik heb hem ook, kruipt inderdaad...maar is geen woekeraar.

Munt is een heel ander verhaal daaren tegen

Link to comment
Share on other sites

Dank je wel Ciska, dat is hem ja. Ik had al een paar keer naar stevia gekeken omdat hij inderdaad net zo smaakt, maar er was geen gelijkenis. Maar dit is hem zeker.

Fijn ook dat hij niet woekert. Dan kan ik hem wel onder controle houden. Het is een leuk plantje dus ik had hem niet graag eruit getrokken.

Edit: ik zie dat hij niet winterhard is dus eruit moet hij toch wel.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Het azteeks zoetkruid is best wat ruimte aan het opeisen met zijn gekruip. Maar ik vind het nog niet bedreigend.

Het plantje gebruik ik eigenlijk niet voor thee of zo. Maar ik eet wel af en toe een bloemetje zo op.

Ik heb een stek gemaakt door afleggen, dat gaat eigenlijk vanzelf want bij het schoffelen komt er aarde op de lange kruipers en dat vormt dan wortels. De stek overwinter ik binnen zodat ik hem volgend jaar ook nog heb als het buiten gaat vriezen.

Link to comment
Share on other sites

Als ie teveel ruimte inneemt kun je hem gewoon kortwieken hoor....

Munt gedraagt zich echt woekerend, die uitlopers gaan ook ondergronds en kom je elders in de tuin weer tegen. Een crime.......Het azteeks kruid juist helemaal niet, daar zet ik gewoon de schaar in dat heb ik echt veel liever.

 

Een stek maken..goede tip zal ik morgen meteen doen. Vriezen gaat het hier voorlopig nog niet..

Link to comment
Share on other sites

Ik heb het aztekenkruid uitgegraven en in de kas gezet om te overwinteren. Ik houd ze wel vorstvrij. Nog een paar stekken gevonden en in een pot gezet, ook om te overwinteren. Eens kijken hoe het gaat. Ik hoop dat er in elk geval 1 plant goed de winter doorkomt, het is een aardige plant om in je tuin te hebben. En wie weet hou ik er meer over. Hoewel eentje is genoeg, de plant groeit lekker door.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link to comment
Share on other sites

Als ik een duistere internetbron bron als : http://www.northdaysimage.ca/aztec_sweet_herbtxt.html moet geloven, wordt consumptie afgeraden voor kinderen (door de hoge concentratie kamfer) en zwangere vrouwen door een tweede stofje dat uniek is voor de plant. Daar staan medicinale toepassingen tegenover tegen o.a. luchtweginfecties.

Link to comment
Share on other sites

Jouw bloemknoppen zijn wel 5 x zo groot dan de mijne én hebben een andere vorm. ik betwijfel of er zo veel onderling verschil tussen plantjes zou moeten zijn.

 

Aztekenkruid/honingverbena/dushi buttons is allemaal dezelfde naam voor deze lippia, maar ik denk niet dat jouw plantje er een is om eerlijk te zijn. Als ik Google, zie ik ook alleen maar foto’s met bloemknopjes zoals aan mijn plant zitten.

Link to comment
Share on other sites

Jeetje wat een verschil!

Ik denk dat dit net als munt heel erg afhankelijk is van standplaats. Mijn moeder heeft munt in de tuin in de volle grond, dus alles is ermee bezaaid. Wat in de zon groeit, heeft lange puntige bladeren en die in de schaduw ronde. Zo verschillend dat mensen vaak denken dat het een andere muntsoort is. Misschien is dat met honingverbena ook het geval.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Haha, dacht precies hetzelfde! Bij mij is het een enorme kruipplant en bij het plukken van de bloemknopjes, kwam ik deze 2 grote(re) joekels tegen. Heb de plant nageplozen, zijn wel de enige 2. Toch wel heel grappig om te zien alle verschillen. Had dit echt niet verwacht, leuk!

 

2ad970cfe610ff657f7f96267fa0afe7.jpg

 

c884a4c9a45b8f7b17c511b27a81a49f.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...