Jump to content

Nieuw Zeelandse Spinazie


appelvrouw

Recommended Posts

Leuk spul, en je komt er nooit meer van af...

 

Te gebruiken als (verrassing) spinazie!!

Maar dan vaak lekkerder.

Hier wordt het ook veel gebruikt : op (Turkse) pizza of als brood topping.

Quiche, pasta saus etc.

Ik heb er zeker 8m2 van staan ( 8 vanzelf uitgezaaide plantjes in rijke grond).

Kweek ze vroeg zodat je al snel kan plukken wanneer het te warm wordt voor gewone spinazie.

 

Hoe meer je plukt hoe meer je krijgt.

 

 

Ook heel goed te doen in de (koude/platte) kas.

Het wordt dan nog zachter en heeft groter blad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linked Image

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Dank jullie beiden. Ciska rauw?

Enne hoe oogsten jullie, snijden jullie de in een straal rond het midden groeiende stengels af en dan de blaadjes los? Of de blaadjes van de plant? Kan je het blad nog eten als de zaden zich gaan vormen? al gevormd zijn?

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Je moet de N-Z spinazie goed mesten je krijgt dan mooie grote toppen die ik pluk, zie foto.

Lager komt zaad wat snel hard wordt ook de stengels vind ik minder., behalve uit de kas, daar blijft het langer mals.

Op arme grond krijg je (te) kleine toppen en wordt de plant minder sappig.

Zaad wordt bij ieder bladpaar gevormd en het zaait zich makkelijk uit. Ook muizen zijn dol op dit zaad.

 

Maar als je planten nu nog geen zaad hebben zullen ze erg klein zijn en zal je weinig oogst hebben.

Bij mij zijn de planten al 1m2 groot.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb de lange takken gesnoeid en daarvan de blaadjes geoogst, vond die harde knopjes in mijn eten maar niets. Ook niet hele kleine knopjes Dus geen topjes hier... Even gewassen, en dan rauw in de vriezer. Niet ontdooien en dan hup bevroren de pan in....met het opwarmen ontdooit de spinazie en gaart het meteen. Lekker met een eitje en wat nootmuskaat....by de ierdappels. of vers de pan in....is het allerlekkerst

Link to comment
Share on other sites

Ook hier een zelfuitzaaiende blijver.

Wij eten NZ als gewone spinazie, ik ben er dol op vooral ook omdat de teelt zo makkelijk is.

Gewoon stengels afsnijden en de blaadjes er af halen.

 

Lekker in de wok, als gehakte spinazie, stomp ...

 

Gebruik het hier ook als levende mulch tsn de iets grotere planten, staat bvb rond de Yacon en tsn de zonnebloemen etc.

Een echte aanrader!!

Link to comment
Share on other sites

Ik haal alleen de bladeren er van af. Zulke gigantische bladeren, niet normaal.

1 plant bleef zelfs afgelopen winter staan en was mijn eerste groen uit de tuin.

Ik eet het rauw door mijn groentesap of gewokt met knoflook en ui als een soort risotto en dan met yoghurt er door. Klinkt misschien raar, maar is heel lekker.

Ook in Turkse flatbread met ui en chili. Erg smakelijke aanrader!

Link to comment
Share on other sites

Dank allen. Ciska ik weet niet precies wat je met knopjes bedoeld..zijn dat de vormende zaadjes? Bij mij ook fiks uitgespreide planten. Is het een idee de zijstengels eraf te snijden zodat de toppen wat meer groeien? Nu heb ik aan iedere plant een top, dus dat zijn er maar 8, plus een krans van takken er omheen ziet er prachtig groen uit, wel overal van die gele bloemetjes/aankomende zaadjes..die dus niet meevriezen/koken begrijp ik dat goed?

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Ja daar bedoel ik de uitgebloeide gele bloementjes mee. in de topjes zitten ze ook maar dan heel klein. Die moeten nog bloeien. Persoonlijk vind ik ze niet lekker, dus pluk ik gewoon de bladeren. En laat dus de uitgebloeide bloempjes (harde knopjes) gewoon zitten.

 

Wees niet te bang om te snoeien/knippen....het zijn kruipers. Groeien dus niet de hoogte in. Dus hup de schaar erin en plukken maar....als je de struik laat staan en die vriest niet dood heb je alweer vroeg spinazie, zo niet dan heeft het zaad zich verspreid en heb je in mei/ juni weer zaailingen hoef je geen moeite voor te doen.

Link to comment
Share on other sites

Ok dank je wel. Zonder bloemetjes dus. En zelf laten uitzaaien. Ik hoop dat het zo werkt, het duurde enkele jaren voordat het bij mij wilde. Ik heb toen de zaailingen op het bed van de tuinbonen gezet, toen de tuinbonen nog geoogst moesten worden en dat heeft erg goed uitgepakt.

 

Zou het vacumeren voor het invriezen handig/beter zijn?

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Toch gewoon -en niet gevacumeerd- ingevroren..een kilo goed schoongemaakte blaadjes zonder bolletjes. Het is een fractie van wat er op het bed staat. Volgende week nog eens en misschien nog eens. Gelukkig vinden de kippen het ook heerlijk.

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

De NZ wordt toch wel geblancheerd voor het invriezen neem ik aan? Ik ga zo een partij oogsten om in te vriezen. Ik snij de stengels halverwege af en daar haal ik het blad weer af. Maar blancheren lijkt me gewenst zoals ik dat ook met gewone spinazie en eigenlijk met alle groenten doe. Of?

Link to comment
Share on other sites

Oké Jet, maar toch heb ik de idee dat blancheren niet voor niets is uitgevonden i.v.m. celstructuur/smaak. Ik ga wel een deel zo invriezen en een deel blancheren. Dan laat ik hier tzt weten of ik verschil kan zien/proeven.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...