appelvrouw Posted July 25, 2011 Share Posted July 25, 2011 (edited) Ga naar de toko en koop een potje Faja Lobi Surinaamse pindakaas.Verder nodig: plusminus 1 kilo (soep) kip met botjes, ( poten of een halve kip o.i.d.)3 gewone of twee dikke preien.3 takjes selderij1 rood pepertjekwart theelepel gemalen piment.bouillonblokjes of zout Zet de kip op met water zoveel dat hij onderstaat, voeg het piment toe.Kook de kip gaar, laat wat afkoelen,haal de kip uit de pan en van de botjes, zet het vlees koel opzij en gooi de botjes weg.Maak de preien schoon en snij ze in reepjes, was de selderij en hak ze fijn.Verwarm de bouillon, voeg er de prei toe, de selderij en eventueel ( het wordt heet!) het hele rode pepertje. Laat 5 minuten zachtjes koken of totdat de prei zacht is.In een aparte kom roer je een halve pot Faja Lobi met wat bouillon los en voeg het toe. Proef of er nog bouillonblokjes (kip) of zout nodig is. Voeg het in stukjes gesneden kippevlees toe en warm nog even door. Een halve pot van deze pindakaas is ongeveer voor 2 liter soep, dan is de soep al behoorlijk heet...Manlief neemt driekwart pot..houdt van heet maar als je erdoor heen eet...mmmmm lekker.Edit: O het pepertje..er is bij ons altijd een liefhebber die dat in zijn kommetje soep wil..ik niet hoor..veuls te heet!! Ik heb ergens ook nog een recept van niet hete pindakaas (soep bedoel ik), dat zal ik ook opzoeken... Edited July 25, 2011 by Guest Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasmin Posted July 25, 2011 Share Posted July 25, 2011 Ik heb nog een aanvullende praktijk tip: Als je niet van héél pittig houdt, maar toch die aparte smaak wel waardeert. Gewone pindakaas gebruiken en een Mme Jeanette bovenop de soep laten drijven, maar vooral niet insnijden!! Die vis er uiteindelijk weer uit in zijn geheel. De smaakstoffen trekken in de soep, maar de heftigheid blijft je bespaard (bv. ivm meeëtende kinderen) Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
bonnie f Posted July 25, 2011 Share Posted July 25, 2011 En voor de maisliefhebbers: mais erdoor is ook erg lekker. Het wat zoete van de mais samen met het pittige is lekker. Quote Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?” Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted July 25, 2011 Author Share Posted July 25, 2011 Dit is de vegetarische variant die ook door mensen die niet van heet houden wordt gewaardeerd: ingrediënten: 2 eieren, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 aardappelen, 1 eetlepel olie, 1 flinke gesneden prei, 1/2 liter groentebouillon, 6 eetlepels pindakaas, 1 eetlepel ketjap manis, eventueel 1-2 theelepels sambal badjak, zout, peper, 2 eetlepels gesnipperder bladselderij, taugé, mais,kroepoek Kook de eieren in 10 minuten hard. Laat ze schrikken en pel ze. Hak de eieren fijn.snipper intussen de gepelde ui en de knoflook. Snijd de geschilde en gewassen aardappelen in blokjes van ca. 1 cm.Verhit de olie in een pan en bak de ui en knoflook ca. 1 minuut. Voeg de prei toe en bak die ca. 2 minuten mee.Schenk de bouillon in de pan en voeg de aadappelblokjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat de soep zachtjes ca. 10 minuten koken tot de aardappels gaar zijn.Roer de pindakaas en de ketjap door de soep en breng hem op smaak met sambal, zout en peper.Wij doen er dan altijd kommetjes ei, bladselderij, kroepoek, mais en taugé bij op tafel..kan iedereen erbij nemen wat hij er lekker in vindt. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 Dit ga ik weer een keer maken van de week, hopelijk heb ik nog wat kip in de vriezer...de faja lobi heb ik wel en veel prei in de tuin! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flup Posted September 23, 2015 Share Posted September 23, 2015 Gevonden! Dat ga ik ook proberen, ben benieuwd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariekeenfrance Posted October 5, 2015 Share Posted October 5, 2015 Deze ga ik ook een keer maken... ik had vorig jaar veel gezouten varkensvlees dus dat gebruikt. Doen veel Antillianen ook. Maar met kip? jummie. En ik doe er altijd nog een beetje taugé door... Quote Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 5, 2015 Author Share Posted October 5, 2015 Dat laatste doet mijn dochter ook. Iemand anders ook bakbanaan. Maar zoutevlees hoort er van origine in inderdaad..(en volgens mij samen met de kip) ik heb het alleen nooit! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariekeenfrance Posted October 6, 2015 Share Posted October 6, 2015 Roeien met de riemen die je hebt..... Quote Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.