Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Zuurkoolpot met te weinig vocht.


bonnie f

Recommended Posts

Ik heb 9 kilo (netto) zuurkool in een zuurkoolpot verwerkt.

Volgens de regels: zuurkool schaven, mengen met (16 gram per kilo) zout, kneuzen, in de pot doen. Schoon blad erop, stenen erop. Vocht stond tot boven de stenen. Water in het luchtslot.

Toch komt de zuurkool steeds weer boven.

Ik heb het 2 keer aangevuld met water maar dat durf ik niet nogmaals te doen omdat je daardoor natuurlijk de zuurbalans verstoord.

Wat zouden jullie doen? Toch weer aanvullen met water? Opnieuw naar beneden stampen en stenen verzwaren?

Of is de zuurkool al rijp voor de composthoop?

Dat laatste zou natuurlijk wel heel zuur zijn........

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Link to comment
Share on other sites

Volgens mij gaat het nu goed. We hebben met de stamper de boel naar beneden geduwd. Dat scheelde. Toen de gewichten verzwaard door middel van een pot water. Nu blijft alles mooi onder. Het ruikt nog goed en ik zie geen enge schimmel. Nu kunnen we alleen nog maar hopen.

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Link to comment
Share on other sites

We (bonnie f en ik) waren verbaasd dat de stenen veel te licht waren om de zuurkool onder te houden. We hebben inderdaad zout water toegevoegd maar waren bang om het teveel te verdunnen. De grote jampot met water op de stenen lijkt vooralsnog een prima oplossing en het waterslot borrelt nu lekker.

Hebben anderen ook dezelfde ervaring met te lichte stenen?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Nou, ondanks alle perikelen van lege waterslotjes, weinig vocht is de zuurkool uitstekend gelukt.

In eerste instantie vond ik het niet echt fris en fruitig maar na een maandje extra is het dan toch zoals ik hoopte. Friszurig en kruidig.

Pffff, wat een gedoe. Maar geweldig dat het lukte.

Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”

Link to comment
Share on other sites

Het "weinig vocht" loste zich vanzelf op doordat het water uit het waterslot regelmatig de pot in gezogen werd. Beetje dubieus want echt fris is dat water niet na een tijdje. Maar zoals Bonnie meldde is het prima gelukt en eten we er lekker van.

Dit jaar was de 20 liter pot niet geheel vol. Dat zullen we volgend jaar wel doen. Misschien dat het waterslot dan beter functioneert.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...