Jump to content

Jonge jacaranda boompjes verzorgen


Liekie

Recommended Posts

Vorig jaar ben ik begonnen met 3 jacaranda zaailingen. Niet geremd door enige vorm van kennis van deze tropische boompjes (ahum) heb ik deze 3 zaailingen te laat binnen gehaald en stonden ze met -1 in de nacht nog buiten met alle gevolgen van dien. Ik dacht dat ze het loodje gelegd hadden, maar niets is minder waar. Bij een fijne kamertemperatuur lopen ze nu alle 3 weer gewoon uit echter de punt bovenin is bij alle 3 wel bevroren geweest en daar is het hout dood. Hoe krijg ik het nu voor elkaar dat ik toch iets van boompjes met een stam krijg ipv de struikige toestand die het nu lijkt te worden? Of ben ik nog te vroeg met conclusies en moet ik ze een seizoen laten groeien op de manier hoe ze willen?

 

2020010315011291061578060390.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ik zou nog even wachten met afknippen van het dode gedeelte, afsterven stop vanzelf.

Je kan de bonsai techniek toepassen als ze wat meer uitgelopen zijn, clip and grow. Dat wil zeggen, dat je straks 1 leader maakt per boompje. Als in bonsai de top te groot wordt, haal je de top er uit, en maak je van een zijtak de nieuwe leider.

 

De lange rode lijn, de dode punten haal je weg als de zijtakken nog wat groter zijn (plant eerst op sterkte laten komen, na die tik die ze hebben gehad)

Met blauw omcircled laat je dan de leider worden, en de kleine rode streepjes (de zijtakjes, knip je dan weg, blijven wegknippen, totdat op de nieuwe leider zijtakken komen, welk je wel wilt houden.

 

Hoop dat ik het begrijpbaar heb uitgelegd.

 

Knipsel48411578064807.PNG

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Op deze site vertellen ze je juist níet te snoeien.

https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/hoe_komt_een_jacaranda_de_winter_door

 

Boompjes lijken erg op mijn Perzische Slaapboompjes die ik ook zelf heb gezaaid en nu al weer bijna 3 jaar levend weet te houden.

Ook deze laten regelmatig al hun blad vallen waardoor er alleen kale stengels overblijven. En na een tijdje beginnen ze weer uit te lopen en blad te dragen, ook aan de bovenste topjes.

Ook nu zijn deze weer kaal.

Voor mijn soort schijnt het belangrijk te zijn om de aarde vooral vochtig te houden, las ik ergens.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt rorror voor de duidelijke uitleg en streepjes waar te knippen. Ik laat ze dan nu nog even staan en kijk waar de beste zijtakken zich ontwikkelen. Gecombineerd met de informatie van Erny zie ik dat de nieuwe zijtakken inderdaad de neiging hebben om omhoog te groeien (wellicht door die dode top) dus niet teveel snoeien (daar waar nodig maar dan stoppen) lijkt een goede strategie.

 

Overigens heb ik ook 2 slaapboompjes staan. Leuke boompjes, vooral het blad dat opent en sluit, maar dat zijn wel echt andere boompjes met een andere handleiding dan deze. Bij mij staan die gewoon buiten in de kou de bikkels uit te hangen! Wat dat betreft zijn de jacarandas maar miemels.

Link to comment
Share on other sites

Oh... die slaapboompjes zijn al een stuk groter dan de mijne. Heeft iemand tips voor de verzorging? Kan er namelijk weinig over vinden.

Probeer ze in ieder geval groot genoeg te krijgen zodat ze ook 's winters buiten mogen blijven en het overleven. Dat zal met dit groeitempo en het steeds afvallen van al het blad nog wel een paar jaar duren.

Hmm... als ze ook al niet tegen -9 kunnen ga ik dus nog een probleempje hebben.

(Niet bedoeld om dit topic te kapen... ).

Link to comment
Share on other sites

Ik meet het niet op w.b. de temperatuur, maar bij mij staan en enkele sinds 5 jaar en ik kom ze her en der ook als grotere bomen tegen bij andere mensen. Nu is Groningen geen zuidwest Nederland in klimaat, maar voor planten in potten (zoals pawpaw die winterhard is tot toch -20, maar een koude winter in pot niet zal overleven en in de grond geen probleem heeft) is vorst iets heel anders dan in volle grond. Winterhardheid is ook een wat tricky begrip omdat vaak niet duidelijk is waardoor een plant het niet haalt. 1. De lage temperatuur op zichzelf? 2. Een afgedekte en beschermde plant die na vorst gaat wegrotten (vaak het probleem met bijv. artisjok) of 3. Strenge wind uit het oosten of noordoosten, samen met vorst maar niet eens extreem lage temperatuur, waardoor later in de winter (maart/april) plant die wil gaan uitlopen of net begint verdroogt (geen water kan opnemen) en doodgaat of deels afsterft.

  • Like 1

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Een groot deel van slaapbomen die door de professionals in NL wordt aangeplant komen uit Italië en hebben al een redelijke stamdikte. Standplaats is natuurlijk ook van belang: voorkeur voor een plek waar de plant niet blootgesteld wordt aan vorstwind uit het (noord)oosten. Zonnige standplaats is vereist zodat het jonge hout in de herfst goed afrijpt. Hoe ouder de boom, des te beter dat hij vorst verdraagt.

 

Jonge planten in pot in de winter beter wat aan de droge kant houden zodat de wortels niet gaan rotten.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Goede informatie dit, want mijn slaapboompjes staan op de wind van het veld en zijn nu zo'n 1,5 meter hoog en staan in een verhoogde border. Maar als het nog zou gaan vriezen (wat ik niet verwacht overigens, maar wellicht volgend jaar) dan moet ik ze wel afdekken dus.

 

Hier staan ze in een mengsel van oude potgrond, voormalig akkerlandgrond, konijnenmest en -hooi pal in de zon (nooit schaduw), maar wel op noordenwind.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Nu we bijna een jaar verder zijn wilde ik de jacarandas weer binnenhalen (deze keer op tijd!). Maar niet zonder nog even een kiekje te delen van hoe ze er nu bij staan na alle tips en trics nauwkeurig opgevolgd te hebben. Die boompjes groeien als een trein!!! Je kunt nog het afgevroren stammetje zien bij alledrie maar wat er inmiddels alweer bovenop gegroeid is, is echt enorm!

 

Snoeien vinden ze inderdaad niet leuk. Nieuwe takken richten zich daardoor sterk omhoog. Bij de voorste was snoei niet nodig, die heeft maar 1 tak uit de hoofdstam gegroeid en ging daarop door. De middelste is de weirdo van de club, die heb ik af en toe wat gekortwiekt en gaat nu na wat bladval getooid met een warrig bosje bovenop. De achterste heb ik ook laten gaan en heeft 1 hoofdstam en nog 2 zijtakken daar strak langs omhoog. Daar moet ik toch eens wat mee gaan doen komend jaar. Uitbuigen wellicht. Voor nu ben ik zeer tevreden over dit 3tal. Nu nog een winterstalling zien te vinden...

 

20201123_122846.thumb.jpg.f584ed16aad1da6d0e8243f97852b7d7.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...